Mennyit költesz karácsonyra? Költségvetési tippek!

Mennyit költesz karácsonyra? Költségvetési tippek!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Mennyit költesz karácsonyra? Költségvetési tippek!

Száncsengő, gyerekzsivaj, ajándékbontogatás, süteményillat – az ünnepi időszak tele van érzelmekkel, emelkedett pillanatokkal, és persze árcédulákkal. Akár központi téma nálatok ilyenkor a büdzsé, akár nem, mindenképp hasznos lehet számodra, ha tudod, hogyan szabhatsz határt a költekezésnek!

Készíts listát!

Írd föl, hogy kinek szeretnél ajándékot venni. A lehető legjobb, ha a lista mindig nálad van, tehát eleve olyat készítesz, amit nem hagyhatsz otthon: mondjuk egy alkalmazás segítségével mentsd el a telefonodba.
Ez segít, hogy céltudatosan figyeld a kínálatot, s elkerüld a hirtelen eszedbe jutó rokon miatti impulzusvásárlást.

Határozd meg a keretet!

Állapítsd meg, mekkora összeg jut idén az összes ajándékra, illetve fejenként a célszemélyekre.
Akármi történjék, ragaszkodj annak betartásához – meglátod, ha otthagysz egy drága csecsebecsét a polcon, nem dől össze a világ! Sőt, előfordulhat, hogy hamarosan olcsóbban jobbat találsz.

Kövesd a költést!

Papír vagy ceruza, Excel-táblázat vagy telefon-applikáció: rajtad áll, hogyan szeretnéd nyomon követni a keret apadását. Ezzel áttekinthetőbbé válik az egész folyamat, és nem érzed úgy egy ponton, hogy kicsúszik a kezeid közül az irányítás.
Ne feledd, mindenben te döntesz, nem pedig holmi jó szándékú manó shoppingol helyetted, akinek korlátlan források állnak rendelkezésére!

Használj készpénzt!

Ha teheted, bankkártya helyett maradj a jó öreg készpénznél, mert jobban tudatosul benned, mennyit költesz. Végső esetben az is megoldás lehet, ha egyenként vagy csoportosan szerzed be az ajándékokat, és sosincs nálad több a keretben megállapított összegnél.
És ami a lényeg: a megmaradt pénzt belátásod szerint magadra szánhatod, vagy félreteheted! Megérdemled, hiszen ügyes voltál.

Bankkártya hitelkártya helyett!

Internetes vagy bolti vásárlásnál is jobban jársz, ha bankkártyát használsz hitelkártya helyett. Utóbbi ugyanis olyan érzetet kelthet, hogy bármit megvehetsz – pedig bőven megfizeted majd az árát, hidd el!
Arról nem is beszélve, hogy a hitelkártya fenntartása általában jelentős összegbe kerül, tehát ha lemondod, spórolást könyvelhetsz el.

Nézz szét a neten!

A számítógép előtti shopping előnyei közé tartozik a hihetetlen kínálat, az árösszehasonlítás lehetősége, valamint a tömeg elkerülése. Már most kezdd el bújni a weboldalakat, mert a szállítási idő az ünnepek táján általában egy kicsit hosszabb. Ugyanakkor az utolsó pillanatban igen csábító akciókra bukkanhatsz…
A nyugodt karácsonyi vásárlás titka az időzítés. Vannak, akik sportot űznek belőle, hogy közvetlenül szenteste előtt rohangáljanak a meglepetésekért, de ők igazából élvezik a stresszt. Ha inkább feszültségkerülő típus vagy, esetleg szeretnél más feladatokra koncentrálni az ünneplést megelőző órákban, bátran tűzd ki célul, hogy akár egy héttel karácsony előtt beszerzed az összes ajándékot! 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást