Életmód / Egészség

Mennyire veszélyes az irritábilis bél szindróma (IBS)?

Az irritábilis bél szindrómával valójában már mindenki találkozott – legalább ideiglenesen. De pontosan mi is áll a hátterében, és milyen tünetekkel, veszélyekkel jár?

Zavaró, de nem veszélyes

Az IBS igazából egy rendkívül zavaró betegség, ami hatással lehet az egész napodra és a közérzetedre, ám ennek ellenére sem veszélyes. A tévhitekkel ellentétben idáig nem bizonyították, hogy az IBS növelné az emésztőrendszert érintő betegségek kialakulásának esélyét.

Természetesen, ha hosszú távon sem foglalkozol a tünetekkel, esetleg azok súlyosabbá válásával, akkor számolhatsz bizonyos „mellékhatásokkal”. Ilyen pl. a hiánybetegségek megjelenése, a fogyás, a hízás, illetve bizonyos pszichés problémák. Különösen akkor érdemes odafigyelned erre, ha a 20-30 éves nők táborát erősíted, ugyanis ebben a korban az IBS a nőknél kétszer nagyobb arányban alakul ki.

De mi is pontosan az IBS?

Azirritábilis bél szindrómatünetei az emésztőrendszerre korlátozódnak, ám emiatt gyakorlatilag bármilyen formában jelentkezhetnek. Gyakori a hasmenés, de a székrekedés is legalább ilyen sűrűn előfordul, sőt sokszor megesik, hogy a két véglet váltakozik – akár egy napon belül, több alkalommal.

Hasonlóan kellemetlen tünet a puffadás, a szorító, feszítő érzést pedig sűrűn kísérik szelek is. A sokszor kínos és zavarba ejtő tünetekhez több esetben csatlakozik a változó intenzitású gyomor- vagy bélgörcs, ami természetesen fokozódhat, ha a beteg még pszichésen is ráerősít, vagy valamilyen stresszes élethelyzetbe kerül. (Ilyenkor általában a többi tünet is erősödik.)

Diagnosztizálás

Bár az IBS nem egy veszélyes betegség, nem szabad, hogy egyből erre a problémára következtess, ha emésztési gondokkal küzdesz. Az említett szimptómák akár komoly betegségre is utalhatnak, főleg akkor, ha hosszabban elhúzódnak, illetve más tünetekkel is párosulnak, mint pl. vér megjelenése a székletben vagy kóros fogyás. (Ilyenkor akár Crohn-betegség is állhat a háttérben, melyről itt írtunk korábban.)

A diagnózis felállítását labor- és fizikai vizsgálat előzi meg. Amennyiben szervi elváltozást vagy komolyabb betegségre utaló jelet nem találnak, de a tünetek legalább három hónapja jelen vannak, úgy az orvosok a legtöbbször az IBS-t diagnosztizálják.

Vezess egészségnaplót!

Ha az említett tünetek hosszasan elhúzódnak és kellemetlendiszkomfort érzetet okoznak, érdemes naplót vezetned – ebben jegyezd fel, mit ettél, mit ittál, majd mikor milyen tüneteket tapasztaltál!

Szerencsés, ha az érzelmeidet, munkahelyeden, párkapcsolatodban történteket is feljegyzed, legalább röviden. Előfordulhat, hogy egyes ételek, adalékanyagok váltják ki a tüneteket, de az is lehet, hogy nem megfelelőek a stresszkezelési módszereid. A részletes napló könnyen rávilágíthat ezekre, akár egyedül, akár szakember bevonásával próbálod feltárni az okokat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást