Ennyire védenek a covid elleni vakcinák

Ennyire védenek a covid elleni vakcinák

Címlap / Hírek / Ennyire védenek a covid elleni vakcinák

Az angol Egészségügyi Biztonsági Hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy két oltás után is történnek halálesetek, tehát a védelem bizonyos idő eltelte után gyengül.

Az immunrendszer kettős védelmet lát el. Igyekszik megvédeni a szervezetet a külső fertőzésektől és védelmet nyújtani, ha már megtörtént a megbetegedés. Ha testünket egy középkori várként képzeljük el, amelyre ráront az ellenség, akkor a legelső védőgyűrűt az íjászok alkotják, esetünkben a szervezet semlegesítő antitestjei.

Ha ők állják a sarat, nem fertőződünk meg, ha viszont az első védelem nem elég erős, akkor a vírus bejut a szervezetbe. A csata még ilyenkor sem veszett el, mivel léteznek úgynevezett memóriasejtek  – az immunválasz során kialakuló hosszú életű B- vagy T-sejtek – amelyek újabb antigéninger hatására gyors immunválaszt biztosítanak, ellenanyagot termelnek.

A vakcinák teljesítménye különböző korosztályokban

A covid elleni oltóanyagok arra „tanítják” a szervezet antitestjeit és memóriasejtjeit, tehát a teljes védelmet, hogy miként védekezzenek a vírus ellen. Az a tény, hogy fertőzés vagy oltás után a védekezőrendszer egyes részei hanyatlanak, természetes jelenség. 

Bebizonyosodott, hogy idővel az antitestek száma csökken és ezt a tendenciát a Delta-variáns megjelenése tovább rontja”- mondja Eleanor Riley, az Edinburghi Egyetem immunológusa. Hivatalosan még nem publikált kutatások becslései szerint az Astra Zeneca vakcina 66%-os védettséget nyújtott a második oltás után. Öt hónappal később ez a mutató 47%-ra csökkent. A Pfizernél az arány 90-ről 70%-ra esett vissza. 

yacobchuk1/depositphotos.com

Adam Finn professzor, a Bristoli Egyetem munkatársa szerint mára egyaránt kerülnek kórházba oltottak és oltatlanok. Az idősebbek nagyobb arányban szorulnak kórházi ellátásra és a halálozási mutatók is magasabbak esetükben. A kettős oltással rendelkező emberek között is nagyobb arányban halnak meg hetven év felettiek. A professzor szerint a legkisebb kockázattal a fiatal, oltott korosztály rendelkezik.

A természetes öregedési folyamatok hatnak az immunrendszert alkotó sejtekre, így a védőoltás szerepét is nehezítik. Az antitestek megfogyatkozásával gyengül a védelem. A idősek esetében erről lehet szó, kezdetben az oltás védte őket, de a szakértők szerint valószínűleg nincs elég erős második védelmi vonaluk; ráadásul az életkor előrehaladtával az egészségi állapotuk is romlik. A legyengült immunrendszerű emberek – az időseken kívül ide tartoznak a súlyos betegségen átesők  is- antitestjei hasonló ütemben csökkennek, mint az egészségeseké, de hátránnyal indulnak a sikeres védekezésben.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást