Ha ezt iszod minden nap, nagyon sokat fog javulni a memóriád

Ha ezt iszod minden nap, nagyon sokat fog javulni a memóriád

Címlap / Életmód / Egészség / Ha ezt iszod minden nap, nagyon sokat fog javulni a memóriád

A demencia, vagyis időskori mentális leépülés nem válogat, de sokat tehetsz azért, hogy minél később, és minél enyhébb mértékben érintsen.

A legjobb módszer a megelőzés, de egy friss kutatás most azt igazolta, hogy a már megkezdődött demencia jelei is enyhíthetőek egyetlen egyszerű trükkel is.

Napi két pohár narancslé, és érkezik a javulás

Napi két pohár narancslé segíthet az idősek agyának a jobb működésben, a változás pedig akár már két hónap elteltével is tapasztalható: akár 10 százalékkal is javulhat a reakcióidő, a kommunikációs képesség és a memória – állítja egy friss tanulmány.

A Reading University 37 egészséges önkéntest kért meg arra, hogy igyanak naponta 500 ml, azaz körülbelül két pohár narancslevet nyolc héten keresztül.

A 24 női és 13 férfi önkéntes mind 60 és 81 év közöttiek voltak, és a vizsgálat végére jelentős javulást mutattak a legtöbb agyi tevékenységben.

A tudósok szerint ennek oka a narancslében található flavonidok, amelyek magas arányban fordulnak elő a narancsban, így az abból készített gyümölcslében is.

Flavonidok egyébként találhatóak a teában, a kakaóban és a vörösborban is, de, mint azt a tanulmány kimutatta, a narancslé jobb választás, mert az ebben található flavonidok könnyebben felszívódnak.

Narancslé
istockphoto

Vannak ellene szóló érvek is

A narancslé, amellett, hogy most már bizonyítottan segíti az időskori aktivitás megőrzését, gazdag rostokban és C-vitaminban is, de azért az orvosok felhívják a figyelmet arra, hogy nem feltétlenül szerencsés a napi két liter folyadékot ezzel kiváltanod.

A narancslének ugyanis majdnem ugyanolyan magas a cukortartalma, mint a kólának, egy 2011-es tanulmány pedig kimutatta, hogy ha rendszeresen napi 3 pohárnál többet fogyasztasz, akkor az növelheti a magas cukorbevitellel összefüggésbe hozható ráktípusok kialakulását.

Ezért a napi két pohár narancslé fogyasztást nem érdemes túllépni, és az ital fogyasztását érdemes valamelyik étkezéshez kötni, ezzel ugyanis csökkenthető a fogakra gyakorolt káros hatása – hívják fel rá a figyelmet a fogorvosok.

Mi mást tehetsz még az időskori agyi épség megőrzéséért?

Korábbi kutatások igazolták, hogy a testi és szellemi aktivitást késlelteti a demencia kialakulását, és enyhíti a tüneteit. Valamilyen könnyű testmozgás, ha rendszeresen végzed, sokat segíthet, ahogyan az is, ha minden nap tornáztatod egy kicsit az agyadat. A keresztrejtvény, de akár valamilyen hangszeren való gyakorlás is segít, ahogyan soha nem késő például egy új nyelv elsajátításához sem fogni.

Pszicholingvisták szerint egy idegen nyelv tanulása idős korban is segíthet, hogy a kommunikációs készséged ne rozsdásodjon be, javuljon a memóriád, és általánosságban megőrizd a szellemi fittségedet.

Sokáig élünk, de nem mindegy, hogyan

„A népesség gyorsan öregszik szerte a világon” – hívta fel rá a figyelmet a most megjelent tanulmány szerzője, d. Daniel Lampfort. „Az előrejelzések szerint 2100-ra a 60 év fölöttiek száma megháromszorozódhat, ezért is nagyon fontos, hogy már most elkezdjük megérteni, mit tehetünk azért, hogy ne csak hosszú, de aktív, minőségi életet élhessünk” – tette még hozzá.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!