Stílus

Négy, méltatlanul hanyagolt, fehérjedús köret

Négy, méltatlanul hanyagolt, fehérjedús köret

Brokkoli

A brokkoli nem véletlenül szerepel nagyon előkelő helyen a testépítők körében. Amellett, hogy számos nyomelemet, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, tápértéke is kiemelésre méltó. Mindösszesen 35 kalóriát tartalmaz 100 grammonként, így a legszigorúbb diétába is beleillik.

Fehérjetartalma 2,4 gramm, tehát éppen annyi, mint amennyi a főtt rizsben is található – ám a brokkolinak a szénhidráttartalma mindösszesen 7,2 gramm. Ennek felszívódását tovább lassítja a magas rosttartalom, tehát a brokkoli akár önmagában, akár a gabona alapú köret részeként is ideális választás.

Hasonló értékekkel bír egyébként a többi keresztesvirágú zöldség is, ezekkel bátran változatossá teheted a fogásokat. A karfiolban 1,9 gramm, a kelbimbóban 2,6 gramm, míg a rukkolában 2,5 gramm fehérje található.

Magtöretek

A magok kiegészítés gyanánt akár salátára szórva, akár más köretbe keverve csodásan helyt állnak, különösen, ha a fehérjetartalom növelése a cél. Persze nem árt ezekkel óvatosan bánni, hiszen a zsírtartalmuk is jelentős, de mértékkel nyugodtan fogyaszthatod őket.

Azonban a gabonára építő magtöretekkel már más a helyzet: ezeknek a fehérjetartalmuk jelentős, ugyanakkor nem tartalmaznak sok zsírt – ellenben lassú felszívódású, energiát adó szénhidrátot igen.

A zabtöret, a búzatöret, avagy a bulgur is mind-mind tökéletes alternatívának bizonyul. Nagy kedvencem a gersli, az árpagyöngy is, ami izgalmasan fűszerezve, friss zöld levelesekkel számomra önmagában is tökéletes egytálétel, de köretként is könnyedén elképzelhető. Már csak azért is, mert 100 grammonként 2,3 gramm fehérjét tartalmaz, ami szinte megegyezik a rizs adataival.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást