„Nem gondoltam, hogy egyszer kopasz leszek majd, gyenge és védtelen.”

„Nem gondoltam, hogy egyszer kopasz leszek majd, gyenge és védtelen.”

Címlap / Életmód / Egészség / „Nem gondoltam, hogy egyszer kopasz leszek majd, gyenge és védtelen.” / 2. oldal

A betegség, ami könyörtelenül lecsaphat bármelyik nőre. Ha időben felismerik, nagyon jó eséllyel gyógyítható. Laura esetében sajnos nem ez történt.

A mell önvizsgálata

A mell önvizsgálata egy egyszerű, ám nagyon fontos lépés a mellrák elleni harcban. Havonta egyszer érdemes rászánni az időt, komoly betegségtől, sok szenvedéstől mentheted meg magad. Az önvizsgálattal könnyedén észrevehetsz olyan elváltozásokat a melleidben, amelyek azonnali orvosi vizsgálatot igényelnek. A korai diagnózis pedig életet menthet.

Ezekre a tünetekre, furcsaságokra kell felfigyelned:

  • Csomók, dudorok, bemélyedések a melleidben
  • Kemény, duzzadt a bőröd és piros is
  • A mellbimbódból véres váladék távozik
  • Kiütések vannak a mellbimbódon, amelyek az ekcémához hasonlítanak
  • Csomót fedezel fel a hónaljadban

Egy héttel a menstruációd után a legoptimálisabb a melleid önvizsgálata. Ez azért van, mert ilyenkor puha a melled, könnyebben áttapinthatod. Amikor a ciklus vége közeleg, a mellek keményebbek lesznek, és nehezebb lehet az önvizsgálat. 

Így vizsgáld át a melleidet

Fontos, hogy mindenféle pozícióban vizsgáld át a melleidet a tükör előtt. Emeld fel a karjaidat, majd engedd le, utána tedd csípőre. Fordulj oldalra, és így is nézd meg, nincs-e valamilyen változás, ami szakorvosi vizsgálatot igényelne. A melleid formája és a mérete is változhat, ha gond van, ezért fontos ez a lépés. Figyeld meg, nem foltos-e a bőröd, nincsenek-e rajta kiütések.

MachineHeadz/istockphoto.com

A melleket kétféle testhelyzetben vizsgálhatod át. Íme, lépésről-lépésre: 

Fekvő helyzetben

Feküdj az egyik oldaladra, és emeld meg a vállad egy párnával. Felülről haladj lefelé, így tapintsd végig a melled. Ezután vizsgáld át a hónaljad is körkörös mozdulatokkal. Itt fordítva, azaz lentről felfelé, a mell felé haladj. Ugyanígy, körkörös mozdulatokkal tapogasd át a kulcscsontod körüli területet is.

Álló helyzetben

Tapintsd végig mindkét mellet, majd emeld fel az egyik karod, a másikkal pedig apró, enyhén masszírozó mozdulatokkal vizsgáld végig a melled, a bimbóudvart, és a bimbót is. Az a jó, ha kívülről haladsz a bimbó felé. Ezután ugyanígy vizsgáld meg a másik melledet is. A hónalj és a kulcscsont körüli rész se maradjon ki a vizsgálatból, mert itt is lehetnek csomók, más elváltozások, amelyek orvosi átvizsgálást igényelhetnek.

Fontos, hogy minden hónapban egyszer szánj magadra néhány percet, hogy megelőzd a daganatos betegséget, vagy időben észrevedd, ha baj van, és orvoshoz fordulhass. Lényeges, hogy ne ess pánikba, hanem lépj azonnal, ha elváltozásra lettél figyelmes. Ne feledd, időben felismerve a mellrák jó eséllyel gyógyítható. A hangsúly pedig itt azon van, hogy időben!

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»