A mell önvizsgálata életet menthet

A mell önvizsgálata életet menthet

Címlap / Életmód / Egészség / A mell önvizsgálata életet menthet

A mellrák korai felismerése feltétlenül szükséges a túlélés esélyének növeléséhez.

Természetesen minden nőnek szükséges rendszeres mammográfiai vizsgálatra jelentkeznie, de ezen túlmenően az önvizsgálat is elengedhetetlen.

Miért van szükség az önálló mellvizsgálatra?

A mellek vizsgálata segít felismerni a mellszövetben bekövetkezett változásokat. Senki sem ismeri annyira a mellét, mint te magad, így te tudsz a legjobban felismerni bármely változást. A bőr elszíneződését, folyadék kibocsátást, gyulladást, daganatot vagy fájdalmat kell vizsgálnod, hogy kizárhasd a mellrák esélyét.

Mit keresünk és mit érzünk önvizsgálat közben?

Fontos tudnod, hogyan néznek ki a melleid, és észlelni annak elváltozásait. A szülők fordítsanak időt a kamaszkorban levő lányaikra, hogy megtanítsák a melleik megismerésének fontosságát, és tudatosítsák velük, mi normális, és mi nem.
Kövesd az alábbi lépéseket az alapos vizsgálat érdekében:

Egy jól megvilágított szobában tükör előtt vedd le a ruhát felső testedről.

Emeld a fejed fölé a kezeidet. Ismételd meg a műveletet háromszor és figyelj, hogy a mellbimbók együtt mozognak-e és a mell hasonló formát vesz-e fel.

Karemelés közben vizsgáld meg magad oldalról is. Mindkét mell ugyanolyan mozgást végez, és hasonló formát vesz fel?

Ellenőrizd a bőr épségét a mellen és mellbimbókon. Van-e bőrpír, sötét folt vagy bármilyen rendellenesség?

Szorítsd össze az ujjaidat, tarts őket egyenesen és tenyereddel végezz körkörös mozdulatokat a mellen.

Kezd a jobb mellel, emeld fel a jobb karodat a fejed fölé és körkörös mozdulatokkal vizsgáld át a mell felső részét egész a hónaljig.

Ezt követően ellenőrizd a mell teljes külső területét, beleértve a mellbimbó környékét is.

Finoman nyomd össze a mellbimbót és ellenőrizd az esetleges folyadékkibocsátást.

Ismételd meg a jobb kezeddel a bal melledre is.

A vizsgálatokat legalább egyszer havonta el kell végezni, körülbelül azonos periódusonként, mert a hormonális változások minden hónapban azonosak. Lehet, hogy nem kényelmes rögtön a menstruáció előtt vagy után végezni, mert a szövetek ebben az időszakban nagyon érzékenyek.
Könnyebb elvégezni fürdőkádban vagy zuhany alatt, mint a tisztálkodási rutin része, ráadásul a szappan csúszósabbá teszi a bőrfelületet és könnyebb megvizsgálni.

A mellcsomók okai

Ha találsz egy csomót a melledben, az nem azt jelenti automatikusan, hogy emlődaganatod van. A mellszövet csomósodásának számos oka lehet.

Mit tegyünk, ha csomót találunk?

Először is nem kell kétségbe esni, nagy eséllyel ártalmatlan, hisz a mellszövet változik a menstruációs ciklus hormonkibocsátása miatt, és könnyen elmúlnak és újra kialakulhatnak. Ha mellcsomót találsz, semmi esetre se próbáld megnyomni. Keresd fel a körzeti szakorvost, aki szakmai vizsgálatot fog rajtad végezni, és ha szükséges szakemberhez fog küldeni, aki valószínűleg részletesebb vizsgálatot fog végrehajtani, természetesen a rosszindulatú daganat kizárása érdekében.

További vizsgálatok nélkül nem tudhatod, hogy valóban rákos daganat – általában csak ártalmatlan cisztáról van szó, amelyet könnyen el lehet távolítani vagy meg lehet szüntetni. Érdemes egy családtagot is magunkkal vinni a vizsgálatra, így kényelmesebben érezzük magunkat.

Sok nő találja úgy élete során, hogy valamilyen elváltozás történt a mellszövetével, de többségük mégis ártalmatlan. Nagyon fontos tudni, milyenek a mellek természetes állapotukban, hogy a változást fel lehessen mérni.

A mellek önvizsgálata a legjobb módja a csomók vagy elváltozások felismerésének, amelyek kezelését így időben el lehet kezdeni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást