Hozzávalók:
2 evőkanál extra szűz olívaolaj, plusz még a locsoláshoz
2 nagy mogyoróhagyma, félbevágva és vékonyan felszeletelve (¼ csésze)
3 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva (2 evőkanál)
1 kg brokkoli, szára meghámozva és feldarabolva, a virágokat feldarabolva
3 kis Yukon Gold burgonya, meghámozva és feldarabolva
Kosher só és frissen őrölt bors
2 csésze reszelt fehér cheddar
1 evőkanál friss citromlé, plusz reszelt héj a tálaláshoz
4 szelet rusztikus olasz kenyér
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Egy közepes méretű serpenyőben melegítsd fel az olajat közepesen magas hőfokon. Add hozzá a mogyoróhagymát, a fokhagyma felét, a brokkoli szárát, a burgonyát és egy csipet sót. Főzd kevergetve 3-4 percig. Adj hozzá 5 csésze vizet; fűszerezd sóval. Forrald fel, majd csökkentsd a hőfokot, és főzd, amíg a zöldségek megpuhulnak, kb. 10 percig. Adj hozzá 3 csésze brokkolit; főzd puhára, további 8-10 percig. Hagyd kissé kihűlni. Tedd át egy turmixgépbe 1 csésze sajttal együtt; pürésítsd simára. Sóval, borssal és citromlével ízesítsd.
Keverd össze a maradék sajtot és a fokhagymát. Tedd a kenyeret egy olajjal peremezett sütőlap egyik oldalára, a maradék brokkolit pedig a másik oldalára. Locsold meg mindkettőt olajjal; fűszerezd sóval és borssal. Tedd a kenyér tetejére a sajtkeveréket. Süsd 15 percig, félidőben megforgatva a brokkolit. Tálald a levest a pirítóssal és a brokkolival.
Fotó: bhofack2/istockphoto.com