Méhecskementés házilag, avagy segítsd e létfontosságú rovarok fennmaradását

Méhecskementés házilag, avagy segítsd e létfontosságú rovarok fennmaradását

Címlap / Otthon / Háztartás / Méhecskementés házilag, avagy segítsd e létfontosságú rovarok fennmaradását

A levenduláim egy év alatt hatalmas bokorrá nőttek, és nyáron temérdek virággal árasztják el a kertünket. Csak úgy zsongnak rajtuk a különféle bogarak, rovarok – köztük a méhek. Öröm rájuk nézni, ahogy serénykednek a virágokon és jó érzés, hogy pusztán a tudatos növényültetéssel is tehettem értük valamit. Elvégre ők értünk is dolgoznak! Utánajártam, még milyen módszerekkel tudjuk házilag menteni, segíteni ezek a hasznos rovarokat.

Ültess megfelelő növényeket!

Ha te is kertrendezés előtt állsz, vagy még agyalsz azon, milyen virágokat ültess a balkonodra, akkor jó, ha nem csupán esztétikum alapján választasz. Persze, elsődlegesen a környezetet kell figyelembe venned, hiszen ha a növényed nem érzi jól magát, akkor virágot sem fog hozni, így nem igazán tudod segíteni a méheket.

Bármilyen gyümölcsfát ültetsz, duplán jót teszel magadnak, hiszen nem csak a méheket és a környezetet támogatod, hanem még táplálékot is biztosítasz a családod számára.

A gesztenye-, a hársfa és az akác is remek választás. A méhek imádják az illatos virágokat, így a jázminok is szóba jöhetnek, és az orgona, a kékszakáll, a sudárzsálya, a borostyán is nagy kedvencük ezeknek a rovaroknak. De próbát tehetsz a szarkalábbal, a körömvirággal, a csillagfürttel, a veronikával és a kasvirággal is.

Készíts méhecskehotelt!

A következő családi projekt nálunk a méhecskehotel elkészítése, amit egészen közel a biztos táplálékforráshoz, a levendulák tövébe fogunk elhelyezni. A méhecskehotel lényege, hogy a nem támadékony, magányosan élő fajok megtelepszenek az apró lyukakban és ott utódokat nevelnek, így szó szerint te készíthetsz házat a rovaroknak.

Ezek a fajok nem „csak” azért hasznosak, mert segítik a méhek munkáját és maguk is beporzók, hanem mert a lárváiknak vadásznak, és a számunka sokszor káros rovarokat, bogarakat gyűjtik be eleségnek.

Te is könnyedén készíthetsz ilyen lakást a méheknek, elegendő, ha feltekersz egy használt nádszövetet, a végeit levágod, majd henger formában összedrótozod – már fel is akaszthatod valamelyik gyümölcsfára.

Az is remek választás, ha egy vastagabb kuglit 3-10 milliméteres fúróval 3-10 centi mélyen több helyen megfúrsz. Érdemes a kuglinak lábakat készíteni, így nem szívja fel a vizet a földről, és biztonságban növekedhetnek odabenn a lárvák.

Készíts itatót!

Sokat segíthetsz a különféle rovaroknak, köztük a méheknek, ha készítesz egy itatót a számukra. Ez végképp nem kerül nagy erőfeszítésbe, ugyanis elég, ha kiteszel egy tálba vizet, amit persze mindig pótolsz, miután elpárolgott.

Ami fontos, hogy a tálba tegyél kisebb-nagyobb kapaszkodókat, hiszen a vízbe könnyen belefulladnak a méhek, ahogy az gyakran látszik is a pocsolyákban, itatókban.

Néhány kavics, egy réteg tőzeg ideális erre a célra, de az is tökéletes, ha kiraksz egy nedves szivacsot, ugyanis erről szintén le tudják szívni a méhecskék a számukra szükséges vízmennyiséget.

Ne támogasd a kizsákmányolásukat!

Én növényi étrendet folytatok, tehát semmi olyat nem fogyasztok, ami állati eredetű. Tiltólistás számomra a virágpor és a méz is, többek között azért, mert ez utóbbit a méhek saját maguk számára állítják elő. Ahogy a tehenek is csak annyi tejet termelnének, amennyi a borjaik felnevelésére elegendő (pontosan, ahogy más állatok és az emberek), úgy a méhek is csak annyi mézet gyűjtenek össze saját maguk számára, amennyivel át tudnak telelni.

Amikor elvesszük tőlük a mézet, akkor a méheket megfosztjuk a táplálékuktól és arra sarkalljuk őket, hogy végkimerülésig dolgozzanak a túlélés érdekében. Már ez is elég rosszul hangzik, de sokkal borzasztóbb dolgokat is teszünk velük: a királynőket gyakran mesterségesen termékenyítik meg, a szárnyukat csonkolják, hogy ne hagyhassák el a fészket (hiszen akkor követné őket az egész raj), a mézet pedig rossz minőségű, cukros oldattal pótolják, amitől a kolóniák gyakran elgyengülnek, fogékonyabbak lesznek a betegségekre. És akkor a kaptárhűtésről, füstölésről nem is beszéltünk…

Sokan arról sem tudnak, hogy a méz tulajdonképpen félig emésztett virágpor, amit a rovarok visszaöklendeznek, az erdei virágméz nagy részét pedig a levéltetvek ürüléke adja – szóval a mézfogyasztás nem csak káros a méhekre nézve, de nem is túl gusztusos dolog a tányérunkon.

Manapság már kiváló növényi mézhelyettesítők léteznek, szerintem a legjobban az agavé szirup adja vissza a méznek az ízvilágát, de természetesen akár teljesen el is lehet hagyni ezt az „alapanyagot” az étrendből.

Ha mindezek mellett van lehetőséged, akkor részesítsd előnyben az organikus, növényvédőszer-mentes élelmiszereket. Minél többen fordulnak az említett termékek felé, annál több cég igyekszik megfelelni a kívánalmaknak, és jobban háttérbe szorulnak majd a kíméletlen, mindannyiunkra káros permetszerek.

Kép forrása: KarepaStock/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást