Megváltoztatta az életemet egy gyümölcsprés

Megváltoztatta az életemet egy gyümölcsprés

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Megváltoztatta az életemet egy gyümölcsprés

Jó néhány éve egészségtudatosan élek, és bár nincs kőkemény hasizmom, plusz narancsbőröm is akad bőven, nagyon odafigyelek arra, hogy minél egészségesebben egyek – és most már arra is, hogy így igyak. Nem tudom, miért tartott ilyen sokáig az, hogy gyümölcsprést szerezzek be magamnak, de végre megtettem, és nem is bántam meg egy percig sem. Még akkor sem, ha minden használat után el kell mosni minden egyes részét a gépnek.

Mindig is imádtam a gyümölcsöket, nem volt probléma, hogy napi egyet-kettőt legalább megegyek, sőt, inkább arra kellett figyelnem, hogy ne egyem meg a saját testsúlyomat, mondjuk, banánban. A zöldségekkel viszont mindig is hadilábon álltam, leginkább azért, mert a két legnépszerűbb szendvicszöldséget, az uborkát és a paprikát nem szeretem. Paradicsomból, cukkiniből, padlizsánból és jégsalátából meg nagyon nehéz annyit összeboronálni, hogy minden nap egyek elég zöldséget. Ezen segített számomra a gyümölcsprés.

Az egyetlen hátránya az egész dzsúszolásnak, hogy a zöldségből és gyümölcsből elveszik egyrészt a héja (ami sok vitamint tartalmaz), másrészt a rosttartalma, de ha elegendő rostot fogyasztasz egész nap, ezzel nem lehet problémád.

A frissen préselt levek pedig garantáltan sokkal egészségesebbek, mint a boltban kapható társaik, hiszen nincsen bennük annyi adalékanyag – sőt, nagyjából semmi extra a gyümölcsökön és a zöldségeken kívül.

Arra azért érdemes figyelni, hogy egy adag gyümölcsből nagyon kevés lé jön ki, a zöldségekről pedig már ne is beszéljünk – éppen ezért én mindig vízzel hígítom, amit elkészítek, mert különben könnyen lecsúszik annyi gyümölcscukor, amennyi máskor napok alatt szokott csak. Azt is szem előtt kell tartani, hogy mindig több legyen a dzsúszban a zöldség, mint a gyümölcs, ez is pontosan az előbb kifejtett okok miatt fontos.

Megváltoztatta az életemet egy gyümölcsprésKép forrása: AntonMatyukha/Depositphotos.com

Én alapvetően két hozzávaló köré építem a leveimet: a narancs és a répa mindegyikben megtalálható, egészen egyszerűen azért, mert előbbi nagyon gazdag C-vitaminban, utóbbi pedig a bőröm és a szemem szépségére és egészségére ügyel. Ehhez gyakran jön még egy kis tök, gyömbér, uborka, cukkini vagy alma, bár az utóbbi olyan kevés levet ad, hogy nagyjából felesleges is vele próbálkozni.

Az azért elmondható, hogy 3 nagyobb narancs tökéletes alapot biztosít ahhoz, hogy ne legyen túl földízű az eredmény.

Haladóknak pedig nagyon ajánlanám a zellert, aminek igencsak sajátos íze van, de brutálisan egészséges, és jót tesz a bőrnek, valamint az emésztésnek is. Ha kibírod az ízét és a szagát, mindenképp dolgozz vele – ne lepődj meg, ha először puffadsz tőle, de hosszú távon csak pozitív hatásai lesznek.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!