Megtaláltad az Igazit? A következő változások történnek az agyadban, a tudomány szerint

Megtaláltad az Igazit? A következő változások történnek az agyadban, a tudomány szerint

Címlap / Életmód / Egészség / Megtaláltad az Igazit? A következő változások történnek az agyadban, a tudomány szerint

Ha szerelmes vagy, valószínűleg te is érzed azokat a változásokat, amelyeket a hormonok felszabadulása okoz a testedben: boldogabb vagy, jobb színben látod a világot, több az energiád, és empatikusabb vagy másokkal. De mit is jelent ez pontosan tudományos szempontból? Milyen változások zajlanak le a testedben akkor, ha úgy érzed, megtaláltad a Nagy Ő-t?

Több jutalom, kevesebb félelem

A funkcionális MRI vagy funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat (fMRI) már nagyon sok mindent le tud követni, ami az agyadban történik – többek között azt is, hogy az ott található nagyon vékony hajszálereknek milyen a vérellátása. Ilyen módszerekkel derülhet ki például az, hogy a szexhez, jutalomhoz és memóriához köthető agyi részek gyakrabban aktívak, ha szerelmes vagy, ezzel szemben ritkábban aktívak azok a területek, amelyekkel a félelmet és az ellenszenvet azonosítod. Vagyis az agyad alapvetően arra van ilyenkor berendezkedve, hogy jól érezd magad, és ne figyelj a gondjaidra.

Kevésbé vagy stresszes

Egy német kutatás kimutatta, hogy ha szerelmes vagy, az hat a stresszre reagáló rendszeredre is: ha megtaláltad az igazit, akkor egy olyasfajta szociális kötődés alakul ki közöttetek, ami megnyugtat, és csökkenti a stressz-szintedet. Megnő a biztonságérzeted, ráadásul ez arra is jó, hogy a későbbiekben felelősebb, nyugodtabb döntéseket tudj hozni az élet minden területén.

Boldogságot hoz

Talán nem meglepő, hogy ha szerelmes vagy, boldog is vagy – a The Journal of Comparative Neurology tudományos folyóiratban 2005-ben jelent meg egy tanulmány, amely ezt igencsak igazolja.

A kutatók 17 résztvevő agyáról 2500 képet készítettek, és megfigyelték, hogy azok, akik szerelmesek voltak, lényegesen magasabb dopaminszinttel rendelkeztek.

A dopamin egy olyan neurotranszmitter, ami a kellemes érzésekért felelős az agyadban – magyarán egyfajta boldogsághormon, amiből többet termelsz, ha szerelmes vagy.

Tovább is élhetsz tőle

Kutatások mutatták ki, hogy azok, akik párban élnek, általában hosszabb életet élnek le, mint azok, akik egyedül maradnak. Ezt nagyrészt a folyamatos fizikai és érzelmi támogatással magyarázzák a szakértők, és az is sokat nyom a latban, ha van egy partnered, aki folyamatosan figyel arra, mennyire vagy egészséges, és eljársz-e az orvoshoz rendszeresen. Ezek apróságoknak tűnhetnek, de rengeteget segíthet, ha valaki másért is felelősséggel tartozunk, hiszen egyedül az ember hajlamos átsiklani az esetleges egészségügyi tünetek felett. Kutatások azt is kimutatták, hogy a házasoknak általában kevesebb bajuk van a különböző szenvedélybetegségekkel, alacsonyabb a vérnyomásuk, és kevésbé depressziósak, mint azok, akik egyedül vannak – de a jó hír az, hogy ez a helyzet nemcsak a romantikus, de a szoros baráti kapcsolatok esetén is.

Képek forrása: dekazigzag/Depositphotos.comAnnaGribtsova/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást