Megtakarítási tippek az ünnepek alatt

Megtakarítási tippek az ünnepek alatt

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Megtakarítási tippek az ünnepek alatt

Minden ünnepi szezonnak úgy indulunk neki, hogy idén kevesebbet költünk és nem tekintjük kimeríthetetlennek a hitelkártyát. De mint mindig, fáj a szívünk nem megvenni a csodásabbnál csodásabb ajándékokat. Íme ezért néhány hasznos tipp, ami segít gazdaságosan átvészelni az ünnepeket.

Biztosan neked is feltűnt már, milyen vészesen közelednek az ünnepek, mintha az idő ilyenkor gyorsabban telne. Talán azért van ez így, mert sűrűsödnek a teendők úgy a munkahelyen, mint a házimunkát illetően. 

A bevásárlóközpontokban és üzletekben ilyenkor már karácsonyi zene csilingel. Az utak és épületek teljes pompában, kivilágítva várják az év talán leghangulatosabb ünnepét. De minden gyönyörűség ellenére, kis szorongást is érezhetünk pénztárcánkkal kapcsolatban.

Vásárolj céltudatosan

Lehet, hogy szórakoztató bolyongani a bevásárlóközpontokban, de ha nem vagyunk céltudatosak, gyakran elcsábulhatunk extra dolgok vásárlásával. Jegyezd le egy cetlire vagy mobiltelefonodba milyen dolgokat szeretnél beszerezni. Ha például 10 főre kell ajándékot vásárolnod, készíts listát mindegyik nevével, és írd le a lehetséges opciókat. Így amikor vásárolni indulsz tudod milyen irányba indulj és nem veted bele vakon magad találom szerű ajándékvásárlásba.

Készítsd el a házi feladatod

Igen, az ünnepek örömteliek és szórakoztatóak, de egy kis extra munkát igényelnek részedről. Miután elkészítetted a listát a lehetséges ajándékokkal, nézd meg hátha online is be lehet szerezni jobb áron. Az online áruházakban általában alacsonyabbak az árak, még ha postaköltséget is fizetsz. Guglizz kicsit utána és hasonlítsd össze az árakat. 

Állíts fel személyes határokat

Ha van egy szigorú költségvetésed ebben az évben, és ahhoz ragaszkodsz, kizárt, hogy többet költenél, mint amennyit magadnak engedélyezel. Lehet, hogy több fejtörést okoz a megfelelő ajándék kiválasztása, de muszáj megmaradnod a költségvetés keretein belül. Persze ez a hónap az adakozásról és ajándékokról szól, de azt senki sem várja el tőled, hogy adósságokba verd magad. 

Egy másik módja a spórolásnak, ha időben megvásárolsz mindent, és utána egészen az ünnepekig kerülöd a bevásárlóközpontokat, így megóvod magad az esetleges kísértéstől.

Gondolj túl az ajándékon

Bár a legtöbb ember úgy gondolja, hogy az ajándékokat boltban lehet csak vásárolni, a kézműves vásárokon és piacokon legtöbbször gazdaságosabban tudunk különleges ajándékokhoz jutni. Aztán ott vannak a kézzel készített ajándékok, amelyek szinte semmibe sem kerülnek.

Az ajándékutalványok, gyógyterápiákra való befizetés, személyre szabott ajándékkosarak, gravíroztatás mind mind gazdaságos ajándéktippek. Sokszor egy jó ötlet többet ér bármilyen drága ajándéknál. A csomagoláson is sok pénzt megtakaríthatsz, nem kell a legdrágább tasakokat és aranyozott papírokat megvásárolni, használj inkább egyszerű csomagolópapírt és köss rá egy kis fenyőágat. 

Mindent összevetve a karácsony a szeretetről szól, a békéről és a családról. Az ajándékozás csak része kell legyen az együtt eltöltött boldog óráknak. Az apró meglepetések, kreatív figyelmességek bőven elegendők. Aki igazán szeret valaki, az nem örül ha sokat költöttek a neki szánt ajándékra. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást