5 meglepő ok, amiért támadnak a pattanások

5 meglepő ok, amiért támadnak a pattanások

Címlap / Stílus / Arc / 5 meglepő ok, amiért támadnak a pattanások

Már megint vörös pöttyök tarkítják az arcod, pedig rég kinőttél a tinikorból? A menstruációs cikluson és a sminkelési szokásokon kívül rengetegféle tényező befolyásolhatja a bőröd állapotát – ezekről lesz szó most.

Érzékeny vagy a samponodra

A hajápoló termékek összetevői irritálhatják a bőrödet. A tisztító hatású szulfátok és a hidratálást ígérő szilikon a pórusaidba jutva sajnos aknét okozhatnak.

A használat módjából eredően ráadásul nemcsak az arcodon, hanem akár a mellkasodon, a hátadon és a karodon is.

Különösen gyanús, ha a hajvonalad mentén a legrosszabb a helyzet – amit egy ideig leplezhetsz a tincsekkel, ám ha nem hagyod szellőzni az érintett területet, a probléma még súlyosabb lesz.

Megoldást jelenthet, ha hajmosás közben gondoskodsz róla, hogy minél kevesebb ideig álljon a hab a testeden – ezt elintézheted egy gyors öblítéssel.

Az arcodat pedig mindenképpen tisztítsd meg külön, amikor kilépsz a zuhany alól, nehogy véletlenül a samponmaradvány gondot okozzon!

A balzsamok, a hajpakolások és a formázószerek is ártalmasak lehetnek, tehát velük szintén legyél résen.

Dohányzol

Valahányszor rágyújtasz egy cigire, csökken a bőrödbe jutó oxigén mennyisége.

Ez nemcsak a rák kialakulásának kockázatát növeli az egekbe, hanem a kollagén és az elasztin szintjét is befolyásolja a hámszövetben.

A korai ráncképződés mellett egyre táguló pórusokat figyelhetsz meg, miközben a méreganyagok tömítő hatása miatt minden eddiginél több pattanásod lehet.

A nikotinfüggőknél egyébként tipikus az a fajta vegyes bőrtípus, amelyet egyszerre jellemez hámlás és pattanásosodás – csak különböző részeken.

Ahelyett, hogy a megfelelő arcápolók után kutakodnál, inkább fontold meg a leszokást. A többi szervednek is szívességet teszel vele!

Túl sok pattanástalanítót használsz

Ha a pattanástalanító hű a nevéhez, hogy lehetsz még pattanásosabb tőle?

Hát úgy, hogy a leggyakoribb hatóanyagok – a szalicilsav, a benzol-peroxid és a kén – ebben a koncentrációban nem mindennapi használatra valók.

Amennyiben túl sokszor alkalmazod őket, illetve nagy mennyiségben, védekezésképpen fokozódni fog a bőröd természetes faggyútermelése.

Ennek pedig még több pórus-eltömődés lesz a következménye. Ráadásul a pattanásaid minden eddiginél élénkebbnek tűnhetnek, hiszen a hámlasztó összetevők esélyt sem adnak az új hámréteg kifejlődésének.

A bőrgyógyászok icipici hidrokortizolos gyulladáscsökkentő kenőcs használatát javasolják, de szerintük az is jobb, ha a bőrhibákat egyszerűen békén hagyod.

Borostás vagy szakállas a párod

Tudjuk, hogy a férfias arcszőrzet sokszor ellenállhatatlanul fest. Az arcod azonban kárát láthatja a macsóságnak a csókcsaták közepette.

Fölösleges magyarázni: a szőrszálak egyszerűen felsértik a hámréteget, ráadásul újra és újra, rendszeresen.

A felületi sérülések utat engednek a pórusokat eltömítő anyagoknak meg a kórokozóknak, így az összebújás utáni enyhe pírtól akár egyenes út vezethet az aknéig.

A világért se szeretnénk rosszmájúak lenni, de ha tényleg ez a bőrproblémád oka, akkor valakinek valamitől meg kell válnia: a pasinak a szőrtől, vagy neked a személyétől… A döntés tőletek függ.

(A kozmetikai ipar még egyetlen borosta- és szakáll-lágyító krémmel sem rukkolt elő, pedig izgatottan várjuk!)

Táplálék-intolerancia

A felfedetlen okú bőrproblémák hátterében többnyire allergiás reakció húzódik meg.

A köztudatban már elterjedt, hogy a fűszeres ételek, a csokoládé és az olajos magvak növelik a pattanások kialakulásának veszélyét – ez azonban egyénfüggő, így nem lehet általános tendenciaként hangoztatni.

A felsoroltaknál sokkal gyakrabban okoz gondot a feldolgozott – tehát szósz vagy ketchup formájú – paradicsom. Az ilyen termékekben rengeteg savas likopin található, ami a bőr pH-értékének megváltoztatásával látványos gondokhoz vezethet.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy sokan a tejtermékekre, a kenyérre, a húsra vagy valami egészen speciális élelmiszerre érzékenyek.

Ilyenkor nem az adott ételt vagy italt kell elkönyvelni rossznak, csak egyszerűen megállapítani: a szervezetednek valamiért pont az nem tetszik, és a jövőben elkerülni.

Te milyen gyakran szenvedsz pattanásoktól? Tisztában vagy az okkal, vagy a kiderítés még várat magára?

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!