A leggyakoribb, életveszélyes 9 hiba amit a kutyatartók elkövetnek!

A leggyakoribb, életveszélyes 9 hiba amit a kutyatartók elkövetnek!

Címlap / Életmód / Család / A leggyakoribb, életveszélyes 9 hiba amit a kutyatartók elkövetnek!

Nem véletlen a mondás, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Megfelelő gondoskodás esetén ugyanis rengeteg pozitív élménnyel gazdagíthatjátok egymást. Ám az idilli képhez elengedhetetlen, hogy törekedj bizonyos hibák elkerülésére…

Hagyni, hogy ő sétáltasson

Egyik kutyus sem született úgy, hogy „gyárilag” tudta volna, miként illendő sétálni egy emberrel. Nevelés és lelki alkat kérdése, hogy kedvenced milyen gyorsan sajátítja el az alapokat – amennyiben ez nem történik meg, mindkettőtöket veszélybe sodorhat.
Sokan ugyanis azért kötnek ki a baleseti sebészeten, mert pórázon rángatja őket az ebük, ami miatt elestek.

Nem törődni a kullancsokkal

Miután sétáltál egy nagyot az erdőben, mindig alaposan átnézed magad, ugye? A kutyáddal is tedd ezt meg, hiszen ők is éppúgy veszélyes fertőzéseket szedhetnek össze az apró élősködők miatt, akár Lyme-kórt is!
Amennyiben kullancsot találsz a kutyádon, csipesz segítségével óvatosan távolítsd el, és ha nehézségekbe ütközöl, inkább bízd orvosra a dolgot!

Kihagyni a féregtelenítést

Az emésztőrendszerben tanyázó gyűrűsférgek gyakori problémának számítanak kutyáknál és macskáknál egyaránt.
Sokan nem tartják szem előtt, hogy az emberre is veszélyt jelentenek, így nem adnak rendszeresen féreghajtó tablettát megelőzésképp a kedvenceiknek. Kérdezd meg az állatorvost, milyen fajtát ajánl és milyen mennyiségben!

A bolhairtás kihagyása

Alapvető óvintézkedés, hogy bolhairtó nyakörvet adj a kutyusodra, mert ezzel megelőzheted a kellemetlenségeket. A védelemmel föl nem vértezett ebeknek különösen nagy kockázattal kell szembesülniük tavasszal és ősszel.
Ha az első tünetek, tehát a túlzott vakarózás észlelésekor nem figyelsz oda, te is megfertőződhetsz!

Az ivartalanítás mellőzése

Hacsak nem tenyésztésre szánt ebbel büszkélkedhetsz, érdemes megfontolnod az ivartalanítást a nem kívánt szaporulat megelőzésére.
Az ivartalanított állatok kiegyensúlyozottabban viselkednek, hiszen nem fordul elő náluk a párzási időszakra jellemző beszűkült tudatállapot – így egyszerűbb velük az élet.

Túletetés

Egy kis nasi ezért, egy jutalomfalat azért, egy szép csont csak úgy… A kényeztetésre irányuló szándék szenvedésbe és tragédiába torkollhat, ha hagyod, hogy kedvenced elhízzon.
A túlsúly nála is a belső szervek elzsírosodásához és krónikus betegségek kialakulásához vezethet. Őszintén lásd be, ha kutyádnak diétára van szüksége!

Túl kevés mozgás

A különféle testhelyzetben pihenő állatok elképesztően aranyosak tudnak lenni, ám ha kutyád ilyen pozícióban van reggeltől estig és estétől reggelig, éppen olyan mozgásszervi, illetve szív- és érrendszeri gondok alakulhatnak ki nála, mint a folyton egy helyben ülő embereknél.
Mindkettőtöknek jót tesz, ha naponta többször leviszed sétálni!

A testbeszéd félreértése

Rengetegen meggyőződéssel állítják, hogy a farokcsóválás csakis a szimpátia jele lehet. Tudtad, hogy a kutyák akkor is így viselkednek, ha támadásra készülnek?
A játékosság és az agresszió összekeverése vezet a legtöbb támadáshoz. Ha ebed sokszor van emberek között, próbálj minél mélyebben tájékozódni a témában!

Túl kevés figyelem

A kutyád nem lesz boldog attól, ha megveszed neki a legszebb fekhelyet, a legjobb játékokat és a legdrágább tápokat. Naponta több órát kell foglalkoznod vele, hiszen érző lélek, aki igényli a társaságot és a szeretetet! Ha nagyon elfoglalt vagy, mindenképp gondold végig négylábú befogadása előtt, lesz-e rá elég időd. Összeállításunkban a leggyakoribb hibákra szorítkoztunk. Ha tapasztalatból vagy hallomásból kiegészítenéd a listát, bátran tedd meg kommentben. Várjuk az ötleteidet!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást