Stílus / Arc

Így gátold meg, hogy kipattogjon a bőröd a maszktól

2020 év elején még senki nem gondolta volna, hogy nyár végére az lesz az egyik fő kozmetikai problémánk, hogy egy világjárvány megfékezése érdekében viselt maszk miatt kipattog a bőrünk. Pedig rengeteg embernek viseli rosszul az arca a folyamatos maszkhordást. Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem kellene hordani a maszkot, hiszen jelentősen lecsökkenti a koronavírus terjedésének esélyét, de az biztos, hogy kell valamit tenni azért, hogy ne menjünk vissza tinikorunk bőrproblémáihoz azért, mert minden nap kell viselni.

Miért pattog ki az arcod a maszktól?

A George Washington Egyetem dermatológusa, Adam Friedman szerint általában ott van a legnagyobb baj, ahol a maszk a bőrhöz ér, de a maszk alatt is lehetnek pattanások. Ha valaki nagyon sokat hordja a maszkját, odáig is eljuthat, hogy irritált lesz a bőr. Ekkor pedig már minden krém, minden pakolás csak ront rajta, csíp, és szárít. Ez azért van így, mert a bőr külső rétege megsérül, begyullad, és a szenzoros idegek nagyon érzékenyek lesznek a stimulálásra.

Mi a megoldás?

Sandra Lee bőrgyógyász szerint (akit mindenki Dr. Pimple Poppernek ismer undorító pattanásnyomkodós videói miatt) a legegyszerűbb módja az ilyenek elleni védekezésnek az, ha szalicilsavas termékkel vastagan bekenjük-befújjuk azt az arcfelületet, ami a maszk alatt marad. Ez segít fertőtleníteni a bőrt, és megakadályozza, hogy a szőrtűszők begyulladjanak. Ennél is fontosabb, hogy szalicilsavval a maszk belső részét is lefújd, és várd meg, amíg megszárad kicsit. Ez ugyanis teljesen fertőtleníti a pattanások szempontjából is.

Olvastad már?  A vírus elpusztul a főzés során? És még 4 kérdés, amire érdemes tudnod a választ

Emellett az se baj, ha nem eldobható maszkokat használsz – már a környezet számára, mert a bőrödnek az az egyik legjobb, ha nem ugyanazt hordod minden nap.

Az újrahasználható maszkok közül a pamutból készültek a legpraktikusabbak, mert kényelmesek, és azért valamennyire szellőznek is.

Arra viszont figyelj, hogy olyan maszkot ne válassz, ami túlságosan engedi szellőzni a bőrödet. Ez biztos, hogy a nyálcseppeket és az aeroszolokat is továbbengedi, amin a koronavírus szépen tud utazni, aztán meg fertőzni. A szájmaszknak mindenképpen rá kell simulnia az arcodra, úgy, hogy ne engedje be a levegőt egyik szélén sem.

Az is fontos, már maszkné szempontjából, hogy a bőröd mindig tiszta és hidratált legyen. Így nem adsz át a maszknak olyan bacikat, amik aztán elszaporodva visszamásznak rá, és begyullasztják. Az is fontos persze, hogy a maszkodat tartsd teljesen tisztán, megfelelően magas hőfokon mosd, és ne hordd sokáig úgy, hogy nem mosod ki közötte. Nem rossz megoldás, ha van egy váltásod, amit ilyenkor fel tudsz húzni. Minden maszkhasználat előtt tisztítsd meg a bőrödet, hogy semmiképp ne kerüljenek a maszk belsejére elhalt hámsejtek és hasonlók – és még véletlenül se hagyd ki a fényvédelmet sem!

Olvastad már?  Soha nem felejtjük el az első szerelmet: ez a pszichológiai oka

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást