Másképp szeretnek az elvált szülők gyermekei

Másképp szeretnek az elvált szülők gyermekei

Címlap / Életmód / Család / Másképp szeretnek az elvált szülők gyermekei

Nem csak a szülőknek nehéz feldolgozni egy válást, hanem a gyerekeknek is. Mindegy, hogy hány évesek, a szülők különválása őket is mélyen megviseli, és a későbbi párkapcsolataikra is hatással van ez az élettapasztalat. Kutatások alapján most elhoztuk azt, hogy szeretnek másképp az elvált szülők gyermekei.

1. Bizalmi problémák

A szülők válása a gyermekek bizalmára erős hatással van. Szakértők már észrevették, hogy azok, akik elvált szülőkkel nőttek fel, felnőttként nehezebben tudnak sikeres kapcsolatot kialakítani. Hiszen folyamatosan ott van bennük az aggodalom, a félelem az iránt, hogy a kapcsolat véget ér (nem csoda, hiszen ezt látták fiatal korukban), és emiatt mindent kételyekkel kezelnek.

Pontosan tudják, mit jelent csalódni és egyedül maradni. Érdekes, de 2001-ben, a Journal of Marriage and Family egyik lapszámában jelent meg egy kutatás arról, hogy a válás a későbbiekben a nőkre sokkal nagyobb hatással van, és ők kevésbé tudnak megbízni a párjukban, szemben azokkal a férfiakkal, akik szintén elvált szülők gyermekei.

2. Kisebb esély a házasságra

Ha gyerekként szembesülsz azzal, hogy a házasságok sem tartanak örökké (sőt, sajnos elég magas a válások aránya), akkor könnyen meglehet, hogy felnőttként te egyáltalán nem szeretnél az oltár elé vonulni. Legalábbis kutatások ezt támasztják alá: szakértők úgy vélik, az elvált szülők gyermekei nehezebben tudják (vagy nehezebben merik) elkötelezni magukat valaki mellett, mert félnek attól, hogy csalódás éri őket.

Emiatt nem igazán hisznek a házasságban, ha pedig mégis megesküsznek, nagyobb eséllyel válnak el. Utóbbiról az tehet, hogy gyerekként azt tanulták, a problémákat ezzel tudják megoldani, és tudat alatt a szülői példákat követik.

3. Több a szabad tér

Mivel gyerekként ők megszokták, hogy kénytelenek sokszor csak magukra támaszkodni, erős függetlenség alakult ki bennük. Szívesen töltik az idejüket egyedül, és nem ijednek meg attól, ha valamit segítség nélkül kell megoldaniuk. Ezért a párkapcsolataikban is feltűnik ez a fajta függetlenség, és igénylik a szabad teret a szerelemben is.

Ennek előnye, hogy ugyanezt a párjuknak is megadják, és nem várják el, hogy például minden hétvégét együtt töltsenek, vagy minden baráti találkozóra elkísérjék egymást. Azonban talán épp ezért hajlamosak falat húzni maguk köré, és kizárni mindenkit az életükből. Nehezebben fogadják el azt, hogy valakihez ragaszkodjanak, és feladjanak a sok éven át építgetett függetlenségükből. 

4. Két véglet

Szakértők szerint a válás kétféleképpen befolyásolhatja egy ember életét a későbbiekben. Meglehet, hogy a szülők problémáit látva az adott személy felnőttként kifejezetten hűséges típussá válik, akinek fontos a párkapcsolata, és mindent elkövet azért, hogy a párjával kitartsanak egymás mellett. Ő az, akinek a megcsalás a legnagyobb árulás.

És ott van a másik véglet, aki azt látta, hogy a szerelem úgyis elmúlik, ezért az elköteleződés számára nem jelent sokat.

Ők azok, akik gyakran hűtlenné válnak a kapcsolataikban, és hajlamosak lehetnek már akkor keresni a következő partnert, amikor hivatalosan még nincs vége a kapcsolatnak.

A szülők viszonya ennyire erős hatással van a gyermekekre, ezért nem véletlen, hogy a boldog házasságban élők gyermekei lényegesen kiegyensúlyozottabb szerelmi életet élnek.

5. Gondoskodás felsőfokon

Ugyanakkor rendkívül érzékeny lelkűek és gondoskodók az elvált szülők gyermekei, hatalmas empátiával megáldva. Hiszen már fiatal korban megtanulták, mit jelent lelki támasznak lenni, és átsegíteni valakit egy mély hullámvölgyön.

A kapcsolataikban ez az érzékeny odafigyelés biztosan jelen van: ők azok, akik szívesen főznek a másiknak, kedves üzenetekkel ébresztik a párjukat, és ha valamiben segítségre szorulnak, rögtön ott teremnek mellette. Szakértők szerint nem kizárt, hogy ez az erőteljes gondoskodás egyébként a másik elvesztése iránti félelemből fakad.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást