Nemrégiben a férjemmel külföldön voltunk, ahol természetesen az adott régió gasztronómiai kultúrájának hódolva kipróbáltunk minden helyi ételkülönlegességet. Persze rengeteget sétáltunk és túráztunk, azért a mérleg nyelve sem felfelé, sem pedig lefelé nem indult meg, így, mikor hazajöttünk, úgy döntöttem, itt a vége, muszáj egy kis diétába kezdenünk, hogy a családi nyaralásunkon az egyetlen „úszógumi” az a gyerekek úszótársa legyen a vízben – a hasunk helyett.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Mivel nagy filmezősök vagyunk, mindig ropogtatunk valamit (az egészséges alternatíváktól kezdve a kevésbé fitt változatokig mindent), és hát a finom falatokhoz szószok is dukálnak, ugye? Ezen felbuzdulva belevetettem magam a mártogatósok világába, hogy minél több finom receptet elsajátítsak. Rájöttem, hogy bármennyire is finomak a bolti szószok és „dipek”, rengeteg hozzáadott sót és mesterséges színezőanyagot tartalmaznak, a sok tartósítószerről nem is beszélve. Azt gondoltam, itt például kicsit visszafoghatjuk magunkat – és ha nem is fogyunk kilókat, néhány dekát talán igen. Így egészséges és diétás mártogatósok után néztem, amik nem terhelik le a gyomrot, jók az emésztésnek, nem hizlalnak és még finomak is.
Szóval jöjjenek a legjobb szószok, öntetek és mártogatósok, amiket akár egy esti filmmaratonhoz, akár egy szuper kertipartihoz el tudsz sütni!
1. Joghurtos-kapros mártogatós
Könnyű, nyári, egyszerűen elkészíthető és emészthető mártogatós, ami tökéletes kiegészítője az uborkának, a szárzellernek és répa-ropinak. Keverj össze egy bögre natúr joghurtot vagy tejfölt negyed csésze apróra vágott friss kaporral. Zúzz bele egy gerezd fokhagymát – ha nagyon szereted, lehet több is. Ízesítsd sóval és borssal, csepegtess rá egy kis lime vagy citromlét és már kész is a finom joghurtos mártogatós.