Szórakozás / Otthon

7 májusi világnap, amiről tudnod kell

A május eleve világnappal indul, hiszen 1-jén a munkát és a dolgozókat ünnepeljük. A hamarosan utána következő anyák napja azonban nem világnap, mivel nem sikerült nemzetközi konszenzusra jutni a dátumot illetően. Összegyűjtöttünk viszont egy pár olyan célt és témakört, amit mindenhol ugyanakkor éltetnek.

Asztma világnap

Május első keddjén – tehát 2014-ben 6-án – rendezik meg az asztma világnapot, amelynek missziója a krónikus légzőszervi betegséggel kapcsolatos tudatosság növelése. Első alkalommal 1998-ban ünnepelték.
A kihelyezett szűrővizsgálatok mellett tudományos eredmények ismertetésére is sor kerül, hiszen az érintettek általános életminőségének javítása az orvosok egyik legsürgetőbb feladata. A cél, hogy az asztmások ne megbélyegzettként éljenek, hanem minden segítséget megkapva, a lehető legpanaszmentesebben tölthessék a mindennapjaikat.

Vöröskereszt és Vörös Félhold világnap

Május 8-án tartják a nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold világnapot, mégpedig előbbi szervezet alapítójának, Henry Dunant-nak a születésnapján. Ő kapta egyébként az első Nobel-békedíjat.
Az évenkénti kezdeményezés ötlete az első világháború után merült fel, amikor egyre nagyobb igény mutatkozott a béke megteremtésére, fenntartására, illetve az önzetlen egymásért cselekvésre. Az első ilyen világnapot 1948-ban ünnepelték, és azóta is segélyakciókkal, valamint véradásokkal emlékeznek meg róla.

Európa nap

Ebből a világnapból kettő is van, hiszen az Európai Tanács május 5-én, míg az Európai Unió május 9-én tartja. Schuman-napként is emlegetik, Robert Schuman francia külügyminiszter emlékére.
Az Európai Tanács a saját megalapítását ünnepli ilyenkor 1949 óta, míg az EU az elődje által 1950-ben javasolt dátumot viszi tovább. Cél a kontinens egységének és békéjének hirdetése. Nemcsak a tagországokban ünneplik meg, hanem a csatlakozásra várók között is. Az emberi jogok és parlamenti demokrácia védelme áll a középpontban.

Olvastad már?  Öt lenyűgöző hely, ahol kiülhetsz a Duna-partra tavasszal

Homofóbia és transzfóbia elleni világnap

A május a békéről, a megértésről és a toleranciáról szól. Ennek jegyében tartják meg május 17-én ezt a világnapot, amely a nemzetközi LGBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transzszexuális) mozgalom egyik legjelesebb eseménye.
2013-ban világszerte csaknem 120 országban ünnepelték, felhívva a figyelmet a nem heteroszexuális irányultságúak jogaira, valamint az őket érő diszkriminációra. Azért éppen május 17-ére esik, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990-ben ilyenkor törölte a homoszexualitást a betegségek nemzetközi nyilvántartásából.

Nemzetközi múzeum nap

A nemzetközi múzeum nap a kultúra oltárán áldoz. Missziója, hogy vonzóvá tegye az effajta kikapcsolódást az emberek számára, mégpedig elsősorban „a változatosság gyönyörködtet” elv alapján. Az esemény mindig egy bizonyos téma köré összpontosul május 18-án, ami évről évre változik.
Koordinátora egy nonprofit szervezet, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) – ez a szervezet határozza meg az aktuális tematikát. A kiállítások mellett kortárs művészek számára szervezett pályázatok, illetve más kulturális események is zajlanak ilyenkor.

Teknős világnap

Az amerikai teknősbékamentő szövetség 2000. óta szponzorálja a május 23-i Teknős világnapot, hogy felhívja a figyelmet ezekre a fantasztikus állatkákra, akiknek a természetes élőhelyük visszaszorulása miatt bizony az emberiség segítségére van szükségük a túléléshez.
Érdekesség, hogy világszerte különböző módon ünneplik a jeles alkalmat: van, ahol teknősnek öltöznek be, míg máshol nagyszabású akciót szerveznek az autópályák területére szökött példányok megmentésére.

Dohányzásmentes világnap

A májusi világnapokról szóló listánknak a légzőszervek egészségének megőrzése ad keretet: az asztma napjával kezdtük, és a 31-i dohányzásmentes nappal zárjuk le. A kezdeményezés lényege, hogy ilyenkor még a legaktívabb füstölők is mondjanak le 24 órán át a cigiről, hiszen már ennek is érezhetően pozitív hatása van a szervezetükre.
A dohányzás világszerte 5,4 millió halálesetnél szerepel elsődleges okként. Ezt a világnapot 1987 óta ülik meg, és az elmúlt években megannyi lelkesedés és ellenkezés tárgya volt. Elsősorban a dohánygyárak ellenzik, nem túl meglepő módon.

Olvastad már?  5 kedves ajándék apák napjára, amit a gyerekkel együtt készíthettek