A magyar utazóblogger már 60 országban járt, és a munkáját sem adta fel

A magyar utazóblogger már 60 országban járt, és a munkáját sem adta fel

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A magyar utazóblogger már 60 országban járt, és a munkáját sem adta fel

Sokunknak vannak olyan tervei, amelyeket szokás életkorhoz is kötni, mondjuk úgy, hogy 30 éves korunkig szeretnénk elérni. Ilyen jellemzően a lakás- vagy autóvásárlás, a pártalálási, családalapítási tervek, vagy éppen az álom úti célok elérése.

Molnár-Szilágyi Ági utazóblogger azonban nem szigorú terveket, célokat követett, mégis 30 éves korára már 55 országba jutott el önerőből, azóta pedig még több új helyszínt fedezett fel. 

Honnan ered az utazás iránti szereteted?

Amikor először jártam New Yorkban, teljesen lenyűgözött. Ez pont tíz éve volt, utána pedig nem volt megállás. De már előtte is szerettem utazni, a szüleimmel nyaranta gyakran mentünk Horvátországba, néha Görögországba is, bár akkor még nem volt bennem olyan erős az utazási vágy, mint a New York-i út után. Illetve a szüleim és a többi családtagom is inkább évente egyszer szokott utazni, mostanában viszont igyekszem motiválni őket arra, hogy együtt is még többet lássunk a világból.

Melyek voltak az első igazán emlékezetes úti céljaid?

A legelső, amire emlékszem, hogy nagy örömet okozott, az 2008-ban Görögország volt, kiugrottam a bőrömből, mikor megtudtam, hogy azon a nyáron odautazunk. Előtte, ahol én felnőttem, egyszerűen nem volt szokás utazni. 

Ugyanabban az évben egy iskolai utazás keretében aztán jártam Németországban, és emlékeim szerint Ausztriát is érintettük. Ez volt az első igazán emlékezetes év utazás szempontjából, az utána lévő években pedig legtöbbször Horvátország volt az úti cél.

Az, hogy eljussak New Yorkba, gyermekkori álmom volt, ami aztán 2014-ben, egyetemistaként vált valóra. Lakik ott egy rokonom, így mindig is úgy éreztem, hogy ez a város közelebb áll hozzám. Ekkoriban lettünk kettős állampolgárok, így kiutaznunk is könnyebb volt, azóta pedig még kétszer is ellátogattam oda, és mindegyik utazás hatalmas élmény volt.

Idehaza mely városokba, kirándulóhelyekre látogatsz el a legszívesebben?

Az igazság az, hogy csak az utóbbi egy évben kezdtem el belföldön is utazgatni. Előtte azért nem, mert egyrészt nincs autónk, és így kényelmetlenebbnek is éreztem ezt az opciót, mert bizonyos városok, kirándulóhelyek számomra 3-4 óra vonatozással lennének csak elérhetőek. Másrészt pedig elsősorban arra vágytam, hogy külföldi úti célokat ismerhessek meg. 

A környékemen lévő városokba viszont szívesen elutazom bármikor. Ami legfőképp változást hozott, hogy mostanában sok szálláshelytől kaptam meghívást, és amikor élek ezekkel a lehetőségekkel, akkor szoktam felfedezni az adott városokat is. Így jártam nemrégiben Zalakaroson, Egerben, Sopronban, a Mátrában, Szegeden, Vácon, illetve a férjem Szombathelyről származik, oda természetesen rendszeresen járok. 

Persze sokszor jártam a Balatonon, főleg az északi partján, és Villányt is szeretem. De biztos vagyok abban is, hogy ha megtanulok vezetni és lesz kocsink, akkor még több magyarországi helyszínt is felfedezek majd, mert idehaza is rengeteg szép úti cél található. Az én hosszú távú célom viszont elsősorban továbbra is az, hogy bejárjam a világot.

Milyen szerepet tölt be az életedben a gasztronómia?

Számomra nagyon fontos a gasztronómia. Minél különlegesebb fogásokat kínál egy étterem, én annál szívesebben keresem fel. A hagyományos, magyar ételek távolabb állnak tőlem de mindazok a fogások, amelyekben már rejlik valamilyen fogások, általában egyből felkeltik az érdeklődésemet. Mindig szívesen ismerkedem különböző országok konyhájával is, így bárhová is utazom, az elsődleges céljaim között szerepel, hogy a helyi ételeket is megkóstoljam.

Régen, diákként és kezdő munkavállalóként még spórolósan utaztam, viszont még abszolút nem érdekelt a gasztronómia, sajnáltam is rá a pénzt. Hálás vagyok érte, hogy az életem úgy alakult, hogy ez változhatott. Most az ázsiai konyha a kedvencem, a koreai, thai, kínai, vietnámi és japán ételek is közel állnak a szívemhez. Európán belül pedig leginkább a mediterrán országok konyháját szeretem.

Hogyan tudod megteremteni az egyensúlyt a munkád és az utazásaid között?

Nem egyszerű, sőt egyre nehezebb. Egyrészt természetesen ott a főállásom, másrészt pedig – nagy örömömre – egyre több megkeresést is kapok, egyre több lehetőségem van az utazásra. Sokan szokták is mondani, hogy nem is értik, hogyan bírom, hogy nem fáradok el úgy, hogy szinte egyetlen hétvégét sem töltök otthon. Természetesen én is el szoktam fáradni, de amennyire csak tudok, törekszem arra, hogy megtartsam az egyensúlyt a napi nyolcórás munkám és a felkérések, illetve a saját szervezésű utazások között.

Fontos kiemelnem, hogy az együttműködésekből nem tudnék, és nem is célom megélni, mellettük pedig nagyon sokat dolgozom. Hétközben, de még hétvégén is rengeteg idő megy el rá, és bár kívülről nem feltétlenül tűnik nagyobb feladatnak, videókat vágni, szerkeszteni is időigényes, fárasztó tud lenni. De én szeretem ezt a pörgős életvitelt, és egyelőre bírom is, aztán majd meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.

Egyedül is szoktál utazni, vagy mindig útitárssal?

Ritkán utazom egyedül, az utazások 95%-ában van úti társam is, legyen az a férjem, a családtagjaim vagy barátok. Teljesen egyedül több éve nem utaztam. Nagyon szeretek társaságban lenni, ezért a legszívesebben bárhová is megyek, a férjemmel és a barátaimmal együtt utazom. Még a nászutunkon is így volt, egy hónapból több, mint két hétig nem csak ketten voltunk, hanem négyen. Vele kettesben is nagyon szeretek utazni, de örülök annak is, ha többen vagyunk, számomra a 4-6 útitárs is tökéletes.

Miért ajánlanád másoknak, hogy minél több helyet próbáljanak meg felfedezni a világban?

Szerintem annál színesebb és izgalmasabb lesz az életünk, minél több helyet felfedezünk a nagyvilágban. Tudom, hogy a legtöbben, akik nem utaznak, azért döntenek így, mert úgy érzik, nem engedhetik meg maguknak, vagy más dolgokra gyűjtenek.

De az én tapasztalatom az, hogy mindig mérlegelni kell, hiszen természetesen hatalmas dolog olyan célokat is megvalósítani, mint egy lakás vagy autó megvásárlása, de ha közben teszünk félre utazásokra is, az ilyen alkalmakkor szerzett élményekre aztán egész életünkben emlékezhetünk.

Persze az utazás nem kell, hogy évi 12 utat jelentsen, mint gyakran az én esetemben. Évente akár 1-2-3 rövidebb utazás is rengeteg élményt adhat szerintem, sokkal színesebbé és boldogabbá teheti az életünket. Ha a saját tapasztalataimra gondolok, csak buzdítani tudok mindenkit arra, hogy lépjen ki egy kicsit a komfortzónájából, és utazzon el akár olyan helyekre is, amelyek nem a legfelkapottabbak a turisták körében. Összességében biztos vagyok benne, hogy jobb lehet az életünk attól, ha utazunk, többet látunk a világból.

Mit tanácsolnál azoknak, akik még csak kezdő utazók?

Hogy nem kell félni az ismeretlentől, és nem kell semmin aggódni. Tudom, hogy sokan azért nem mernek belevágni egyedül vagy kezdőként egy utazásba, mert félnek, hogy mi van, ha ez vagy az történik. Merjünk egy kicsit talpraesettebbek lenni, alaposabb utánaolvasást követően megvenni magunknak a repülőjegyet, lefoglalni a szállást. Sok felületen, mint amilyen az enyém is, rengeteg hasznos, személyes tapasztalaton alapuló tanácsot, ötletet találhatunk, így szerintem bárki képes lehet megszervezni magának egy utazást.

Az egyik legfontosabb tanácsom az, hogy ha szállást foglalunk, akkor csakis lemondhatót válasszunk, külföldi utazásnál azon belül is olyat, amit előtte egy héttel vagy akár nappal is le tudunk mondani. Messzi úti célnál nem szabad olyat foglalni, ami nem lemondható, mert manapság soha nem lehetünk benne biztosak, hogy egy légitársaság mikor változtatja meg a menetrendjét. 

Ha pedig repülőjegyet veszünk, mindig a légitársaság saját honlapján tegyük meg, mert ha bármi történik – módosítás, törlés – akkor nagyon könnyen visszaigényelhetjük a pénzünket. Ha ezt a két szabályt betartjuk, és mellette utasbiztosítást is kötünk, akkor tényleg nyugodtan megtervezhetjük a saját utazásunkat, utazási tanácsadó bevonása nélkül, még akkor is, ha nem tudunk angolul (ebben az esetben a Google Fordító is nagy segítséget jelenthet). Mondom ezt úgy, hogy magam ellen beszélek, hiszen én is ezzel foglalkozom. 

Milyen úti terveid vannak az elkövetkezendő időszakra nézve? 

Az úti terveim mindig változóak, nem is szoktam mindegyikről beszélni, de ami mindenképpen tervben van, az Bosznia-Hercegovina, Szerbia, nyáron valamelyik ázsiai országban, az év vége felé szeretnék egy nagyobb, nagyjából két hetes utazást egy egzotikusabb helyre, illetve Észtország fővárosába, Tallinnba is szeretnék eljutni idén, a többi pedig majd alakul, és természetesen folyamatosan be fogok számolni róluk az Instagramomon.

Nyitófotó: @agi.travels

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!