A magyar kártyajáték segít, hogy újra közel kerüljetek egymáshoz a pároddal

A magyar kártyajáték segít, hogy újra közel kerüljetek egymáshoz a pároddal

Címlap / Életmód / Család / A magyar kártyajáték segít, hogy újra közel kerüljetek egymáshoz a pároddal

Hasonlóan tapasztalatai voltak Lucz-Krajcsovics Szandrának is, ő viszont ahelyett, hogy ebbe beletörődött volna, megalkotott egy csodálatos kártyajátékot, a WeTime-ot, ami mostanra már bármelyik pár számára nagyszerű támasz lehet.

Mit jelent számodra az önismeret?

Mindig is érdekelt az önismeret, és a gyerekek születése óta még szívesebben merülök el ebben a témában. Hiszek benne, hogy a gyerekek lelki és mentális egészsége érdekében nekem is rendben kell lennem, meg kell találnom az egyensúlyt a különböző szerepeim között, ehhez pedig ismernem kell magam kívül-belül. Arról nem is beszélve, hogy az önismeret az alapja egy jól működő családnak és párkapcsolatnak is.

Számomra az önismeret egy életen át tartó utazás, egy soha véget nem érő tanulási folyamat. Úgy gondolom, minél jobban ismerem magam, annál nagyobb esélyem van rá, hogy kiegyensúlyozott, boldog életet éljek. Ugyanis senki sem tökéletes, mindenkinek vannak hibái, de ha tudom, mik ezek, és képes vagyok szembenézni velük, akkor lehetőségem lesz fejlődni, illetve elfogadni, hogy bizonyos hibákon nem tudok változtatni. Önismeret nélkül nincs fejlődés, sem elfogadás és önszeretet.

Fotó: Bata Nikolett

Tapasztalataid szerint mennyire változtat meg egy párkapcsolatot egy gyermek születése?

Nagyon. Amikor megszületik az első gyermekünk, gyakorlatilag megváltozik bennünk és körülöttünk minden: az érzéseink, a gondolataink, a prioritásaink, a napirendünk, a kommunikációnk. Egy baba érkezése a legcsodálatosabb dolog a világon, de ne felejtsük el, hogy a földöntúli boldogság mellé jön az éjszakázás, a fáradtság, illetve rengeteg olyan probléma, aminek a létezéséről sem tudtunk addig, és mindez hatással van a párkapcsolatunkra is.

Egyik napról a másikra a női és férfi szerepeink háttérbe szorulnak, anya és apa leszünk. Sokkal kevesebb időnk jut egymásra, és a kommunikációnk is sokszor a gyerekek körüli dolgokra, valamint a mindennapokra korlátozódik. Ilyenkor érezhetjük igazán, hogy még egy jól működő kapcsolatért is meg kell dolgozni.

Fotó: Bata Nikolett

Miért érezted úgy, hogy a WeTime nem csak a tiétek, hanem mindenkié kell, hogy legyen?

Mert úgy gondolom, a legtöbb kisgyerekes szülő küzd a miénkhez hasonló problémákkal. Elég mozgalmas évünk volt tavaly, és az év végére eljutottunk arra a pontra, hogy szinte nem is beszélgettünk. Este csak annyira volt erőnk, hogy megnézzünk egy részt valamelyik sorozatunkból, és örültünk, ha azon nem aludtunk el. Nagyon hiányzott az együtt töltött minőségi idő, a kapcsolódás, az intimitás. Úgy éreztem elmegyünk egymás mellett. Azt gondolom, szülőként előbb-utóbb mindenki eljut erre a pontra. Ekkor jutott eszembe a WeTime ötlete.

Néhány kérdés, melyek segítenek elkezdeni beszélgetni, újra kapcsolódni, és jobban megérteni a szülői szerepünket. Nekünk nagyon sokat adtak ezek a kártyák, és bízom benne, hogy a WeTime más szülőknek is segíthet újra megtalálni az utat egymáshoz.

Fotó: Bata Nikolett

Leginkább milyen problémák, nehézségek megoldásában segíthet?

A legnagyobb probléma szerintem az, hogy sokan szeretnének beszélgetni, de nem tudják miről, hogy hol is kezdjék. Ez a kártya pedig pontosan erre kínál megoldást. A doboz 70 darab beszélgetésindító kérdést tartalmaz, amelyek az apaságról, anyaságról, szexualitásról, álmokról, vágyakról és még sok minden másról szólnak. Egy-egy ilyen beszélgetés alatt rengeteget meg lehet tudni magunkról és persze a párunkról, sok év kapcsolat után is.

Minél többet beszélget egy pár, minél többször osztják meg egymással őszintén az érzéseiket, vágyaikat, annál erősebb lesz köztük a bizalom, és ezáltal a kapcsolatuk.

Könnyebben megértik majd, mit érez a másik, miért viselkedik úgy, ahogy. Hamarabb észreveszik, hogy a párjuk épp valamilyen nehézséggel küzd, és tudnak egymásnak segíteni. Egy későbbi nézeteltérésnél pedig sokkal inkább figyelembe tudják venni a másik nézőpontját, és még ha nem is értenek egyet, tiszteletben tartják a másik véleményét.

Fotó: Bata Nikolett

Hogyan, milyen környezetben érdemes elkezdeni játszani vele?

A WeTime szerintem tökéletes program egy randiestre, akár otthon a gyerekek altatása után, akár egy étteremben. A lényeg, hogy a szülők teljesen egymásra tudjanak figyelni, például ne szaladgáljanak körülöttük a gyerekek. Mi autóban, hosszabb utazás közben is játszottunk már vele, sőt én már a barátnőmmel is kipróbáltam, és akkor is nagyon jókat beszélgettünk.

Fotó: Bata Nikolett

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondolsz vissza a legszívesebben?

Szerencsére eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptam. A legtöbben arról meséltek, hogy már az első néhány kérdés megválaszolása közben tudtak meg egymásról valami új dolgot, és hogy mennyire mély beszélgetésekben volt részük. Az egyik ismerősöm pedig szerette volna elvinni egy barátnős hétvégére az újonnan beszerzett WeTime-ot, de indulás előtt a férje kezébe akadt a pakli, és annyira megtetszett neki, hogy megkérte a feleségét, ne vigye el, mert szeretné, ha együtt próbálnák ki.

Fotó: Bata Nikolett

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Van már néhány elképzelésem, hogy merre szeretnék továbbmenni, azt például már most tudom, hogy nagyon jó lenne az embereket arra ösztönözni, hogy több minőségi időt töltsenek együtt, de egyelőre még a WeTime-ra összpontosítok. Aztán persze lehet megint jön egy olyan ötlet, amit „most azonnal” szeretnék megvalósítani, ahogy a WeTime-mal is történt.

Nyitófotó: Bata Nikolett

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást