Szórakozás / Otthon

4+1 magyar film, ami Oscart érdemelt volna

Már nem sokáig kell izgulnunk, hogy kiderüljön: megkapja-e a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat a Saul fia. Hasonló diadalra évtizedek óta nem volt példa – pedig készültek jó filmek az utóbbi időben is. Te melyik magyar filmnek adtál volna Oscart mostanában? Az utóbbi tíz év kínálatából válogattunk.

Fehér tenyér

Millió dolláros bébi? Van sajátunk!

Hollywood imádja a kemény sportfilmeket, a szenvedéstörténeteket és a kegyetlen kiképzések túlélőit – Hajdu Szabolcs ráadásul testvérének tornászkarrierjét dolgozta fel, így még az „igaz történet” címkét is rá lehet sütni a Fehér tenyérre.

Feszült, hiteles sportfilm, és egyben tanulságos emberi dráma – a 2006-os alkotás sok díjat kapott, ez volt Magyarország hivatalos nevezettje, ám az Oscar közelébe mégsem jutott.

Bibliotheque Pascal

A Bibliotheque Pascal két dolog miatt emelkedik ki az átlagos magyar művészfilmek közül: a témája és a valóság-képzelet határának elmosása miatt.

Végre egy film, ami nem ragad meg a belterjes magyar problémáknál, hanem jellegzetesen kelet-európai, de bárki számára átélhető történetet mond el: a bizarr luxusbordélyba kerülő anya sztorija vizuálisan lenyűgöző, mélységei miatt pedig szívszorító és elborzasztó élmény.

Olvastad már?  Tenki Réka: A nők között van egy szavak nélküli kommunikáció

A második Hajdu Szabolcs film, ami felkerült a listánkra, és ami 2010-ben hivatalos Oscar-nevezettünk volt – jelölt vagy győztes mégsem lett belőle, talán a furcsasága miatt.

A torinói ló

Ha tetszik, ha nem, az utóbbi 30 év egyik legfontosabb magyar rendezője Tarr Béla.

A torinói ló a mester utolsónak szánt filmje, így egyszerre összegzi és járatja csúcsra az életmű motívumait, jellegzetességeit.

A torinói ló egyfajta fordított teremtéstörténet, az abszolút vég filmje – az alkotás alapján Tarr magát a filmművészetet is lezárja a világgal és saját pályájával együtt.

Nem csoda, hogy ez a súlyos üzenet megijesztette a döntéshozókat: a magyar jelölésnél A torinói ló sem került közelebb a díjazáshoz.

Talán ez bizonyítja legjobban, hogy az Oscar nem minden…

Fehér isten

Az utóbbi években talán a Fehér isten került a legközelebb az Oscarhoz, hiszen Cannes-ban is díjazták, és világszerte rengeteget beszéltek róla.

Mint a fontos filmeknél gyakran előfordul, Mundruczó Kornél kutyás horrorja (már ha ez a helyes meghatározás) megosztotta a nézőket és a kritikusokat is – példázatossága sokakat elbizonytalanított.

Talán emiatt sem lett Oscar-díjas, pedig ez a film is magyar nevezett volt. A Fehér isten élete viszont még korántsem ért véget, hiszen van, ahol csak mostanában mutatták be – nemrég James Franco is posztolt róla.

Olvastad már?  4 film, ami szokatlan perspektívából mutatja be a szerelmet - ha unod a hollywoodi cukormázat

+ 1. Final Cut: Hölgyeim és uraim

Óda a mozihoz, filmtörténeti gyorstalpaló, egy szerelem története – Pálfi Györgynek több filmje szerepelhetne ebben a listában (leginkább a 2007-es magyar Oscar-nevezett Taxidermia), mégis a Final Cut az, amelyik a leginkább célba találhatott volna a Los Angeles-i zsűrinél.

A több száz filmből összevágott, mégis egységesnek tűnő különleges kísérlet egyrészt technikai bravúr, filmismereti játék, másrészt megható és szórakoztató alkotás is.

Kár, hogy mindenki csak a jogdíj problémák miatt beszél a Final Cutról, hiszen ennél jóval többet érdemelne.