Életmód / Család

A macskák vagy a kutyák okosabbak? – A válasz nem is olyan egyértelmű

A legújabb kutatások eredményei abba az irányba billennek el, hogy a kutyák okosabbak, mint a macskák. De miért nem teljes így ez a történet?

Az amerikai Vanderbilt Egyetem kutatói kijelentették, hogy a kutyák fejlettebb értelmi kapacitással bírnak, mint a macskák. A Frontiers in Neuroanatomy szakfolyóiratban közzétett kutatási eredmények arra a megállapításra jutottak, hogy ez ebeknél az agyban jelentősen több agykérgi neuron van, mint a cicák szürkeállományában. A neuron kortikális idegsejtjei felelősek a gondolkodás, a tervezés és a komplex viselkedés összehangolásáért.

A Salford Egyetem állattani kutatói kimondottan azt a tézist szándékoztak alátámasztani, hogy a kutyák tudatosan és önmagukat fejlesztve, a gazdához igazítva folyamatosan kommunikálnak. A vizsgálat során 47 különböző kutyagesztust azonosítottak, és ebből 19-et sikerült „lefordítani”.

A jelekről szótárt is készítettek, amelyben pontosan beazonosíthatóak azok az ismétlődő mozdulatok és gesztusok, amelyek az „etess meg”, „vakargass meg”, „játssz velem”, illetve a „menjünk a szabadba” kifejezést jelenítik meg.  

Kutyák versus macskák

A kutyatulajdonosok azt mondják, hogy az ő házi kedvencük a legokosabb, mert jól képezhető, hűséges és élettel teli állat. A macskatulajdonosok pont az ellenkező tulajdonságok miatt állítják ugyanezt a cicákról. Most mégis úgy tűnik, a nyers agyi erő tekintetében az ebek vannak jobb helyzetben. Az ő agykérgük különösen sűrű, és ez egyetlen evolúciós tényezővel magyarázható az etológusok szerint: a vadászat ösztönével. A kutyáknál körülbelül 530 millió neuron kalkulálja ki a vadászattal kapcsolatos intelligens és komplex folyamatokat. A macskáknál ez a szám 250 millió, de ők nem is arra hivatottak genetikailag, hogy nagyvadászok és területőrzők legyenek. Érdekességképpen jegyezzük meg, hogy az embereknél 16 milliárd neuronnal lehet számolni.

Ellenvélemények is akadnak

Ezzel párhuzamosan megjelent egy tanulmány a Scientific American magazinban, amely viselkedéstudományi szempontból több fajjal összehasonlította a kutyákat, és a következő konzekvenciákat vonta le. Az asszociatív tanulásban a kutyák nem mutatnak kiemelkedő előnyöket más állatokhoz képest. Az ebek kiváló szaglással rendelkeznek, de hasonló kvalitásokat jegyeznek fel más állatoknál is, beleértve a sertéseket, lovakat és macskákat. A térbeli feladatokban a kutyák nem kivételesebbek más fajnál. Ám egy területen kimagasló eredményeket érnek el, és ez az ízlelés.

Az ebek képesek reagálni az édességekre, ellentétben a cicákkal.

A témában fellelhető pro és kontra tanulmányokat összegezve Brian Hare, a Duke Egyetem Kutyaismereti Központjának igazgatója viszont arra is figyelmeztet, hogy az emberközpontú normákat nem érdemes az állatokra alkalmazni. Ezek ugyanis nem fogják optimálisan meghatározni az állati intelligencia hierarchiáját.

Olvastad már?  7 icipici kutyafajta, amiről még nem is hallottál

Nem az agyméret számít

Suzana Herculano-Houzel, a Vanderbilt Egyetem neurológusa úgy véli, hogy az állatoknál a neuronok száma befolyásolja a belső mentális állapotot, és azt a képességet, hogy előre megjósolják, mi fog történni a környezetükben – mindezt a múltbéli tapasztalatok alapján. Ezek a jellemvonások maximálisan passzolnak a kutyák karakteréhez.

Érdekes kutatási tapasztalat volt, hogy a húsevők közül a kutyáknak van a legtöbb neuronjuk, még akkor is, ha az agyuk térfogata nem a legnagyobb.

A barnamedvék agykérgi neuronjának száma nagyjából egyezik a macskákéval. A cicatulajdonosok valószínűleg ellentmondanak a kutatási eredményeknek, hivatkozva a macskák eredendő rafinériájára, hideg racionalitására és érzelmi befolyásolhatatlanságára. A vizsgálatok azonban kétségkívül azt igazolják, hogy a kutyák kognitív biológiai képességük révén sokkal összetettebb, rugalmasabb gondolkodásra és cselekvésre képesek.

Kép forrása: telliott/Depositphotos.com,

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást