A túravezető férfi, akivel átsétálhatsz egy országon

A túravezető férfi, akivel átsétálhatsz egy országon

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / A túravezető férfi, akivel átsétálhatsz egy országon

Michel Moufarege közel negyed évszázada vezet túrázócsoportokat a libanoni hegyekbe, mióta 1997-ben megalapította az ország első ökoturisztikai cégét, a Liban Treket. Míg korábban Libanonban léteztek informális túracsoportok, az ország 15 éves polgárháborúja (1975- 1990) megakadályozta, hogy az emberek szabadon mozogjanak az országban. Ennek következtében sok túrázó tapasztalt vezetők biztonságát kereste, hogy segítsenek nekik eligazodni a rosszul jelölt ösvényeken és a még mindig a tájat borító, fel nem robbant taposóaknák között.

Izgalmas útvonal

Nyolc évvel a Liban Trek elindítása után Moufarege kulcsszerepet játszott a Libanon Mountain Trail (LMT) létrehozásában. Ez egy 470 km hosszú, az országot északról délre átívelő út, és több mint 75 etnikailag sokszínű várost és falut köt össze. Az Egyesült Államok Appalache-ösvénye által ihletett útvonal „bemutatja a libanoni hegyek természeti szépségét és kulturális gazdagságát”. Hozzájárult ahhoz, hogy a kis mediterrán ország felkerüljön a nemzetközi túratérképre – mondta el a túravezető a BBC újságírójának.

A Liban Treken és az LMT-n keresztül Moufarege egy új nemzeti túrakultúra létrehozásán dolgozik. Ennek célja, hogy a libanoni és nemzetközi túrázókat megismertesse az ország változatos tájaival – az északi Akkar körzet vadtölgyeseitől és fenyőitől a tavakig és szőlőültetvényekig, a Beqaa-medencétől a Qadisha-völgy hegyoldalaiban található kolostorokig és kápolnákhig.

Kassem Mahfouz/unsplash.com

Gyerekkori élmények ihlették

Moufarege saját túrázási szenvedélye még kiskorában kezdődött, amikor a nyarakat az északi hegyi falvakban, Ehdenben és Hasrounban töltötte családjával. „Gyermekkorom óta vonzottak azok a csúcsok és magas hegyek, mielőtt még túrázni tudtam volna” – mondta.

Hivatalos bevezetése a túrázásba az 1970-es évek elején kezdődött. Ekkor csatlakozott a Le Club des Vieux Sentiers („Régi Gyalogutak Klubja”) nevű túracsoporthoz, amely ősi kereskedelmi útvonalakon túrázott. Még a libanoni polgárháború 1975-ös kitörése sem tántorította el a klubtagok túrázási lelkesedését.

„A háború alatt oda mentünk, ahova lehetett” – emlékezett vissza Moufarege. „Napközben felmentünk a hegyekbe, és visszajöttünk. Bejrútban rengeteg bombázás és lövöldözés volt, amit észre sem vettünk. Jó hangulatban voltunk, és soha nem álltunk meg.

A nagy döntés

1997-ben, hét évvel a háború vége után, Moufarege úgy döntött, otthagyja állását egy biztosítótársaságnál, hogy teljes munkaidőben túrázzon.

„Végül úgy döntöttem, hogy annyi időmet szenteltem túrázásnak, hogy felhagyok a hétköznapi munkámmal, és elindítom a Liban Treket.”

A döntés sikeresnek bizonyult. A meseszép túraútvonalakat újból bejárva egyre nagyobb számban érkeznek nemzetközi turisták Libanonba. Emellett a túraútvonalak, amelyek szó szerint lehetővé teszik, hogy valaki gyalogosan elkiránduljon az ország egyik végéből a másikba, csak a turista útvonalakat használva, a helyieknek is segítenek, hogy megismerjék az ország sokszínűségét, a különböző etnikumokat. Moufarege szerint ez a közösségeket összekötő túraútvonalak egyik legfontosabb szerepe és legnagyobb erénye.

Jo Kassis/pexels.com

Az LMT Szövetség illetékesei szerint a 2019 végén kezdődő tömeges tüntetések és gazdasági válság, valamint a 2020-as világjárvány és a bejrúti kikötői robbanás előtt Libanon egyre népszerűbb célponttá vált a nemzetközi túrázók körében. Ennek ellenére az elmúlt két évben nem érkeztek külföldi túracsoportok. Moufarege azt mondta, kellemesen meglepte, hogy milyen sok nemzetközi látogató utazik továbbra is egyedül Libanonba.

Arra a kérdésre, hogy a nemzetközi túrázóknak miért érdemes Libanont felfedezniük, Moufarege hosszasan sorolta az okokat. Egyebek mellett a kis földrajzi területen található változatos domborzatot és növényvilágot, a történelmi helyszíneket, valamint a libanoni nép konyháját és vendégszeretetét.

„Libanon nagyon szép úti cél a túrázáshoz, mondhatnám, fantasztikus, és ez én a személyes célom az, hogy az egész világon ismer célponttá tegyem” – mondta.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást