Egészség / Életmód

Létezik végleges kezelés az allergiával szemben – Szakemberrel a pollenallergiáról

Létezik végleges kezelés az allergiával szemben – Szakemberrel a pollenallergiáról

A tavasz a jó idő mellett a virágzást és a polleneket is magával hozza: ha te magad is allergiával, szénanáthával küzdesz, akkor nem kell bemutatnunk neked, ez milyen kellemetlen tünetekkel jár. A tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés hármasa rengeteg ember életét keseríti meg ilyenkor, aki többféle pollenre érzékeny, akár tavasztól nyár végéig is szenvedhet a tünetektől.

Megkérdeztünk egy allergológus szakértőt arról, mire érdemes ügyelni allergiásként a tavaszi pollenszezonban, hogyan védekezhetünk a pollenektől és allergénektől, és megtudtuk azt is, a tüneti kezelésen túl le tudjuk-e küzdeni örökre az allergiát.

Dr. Molnár Katalin bőrgyógyász, allergológus elmondása szerint az időjárás melegedésével a déli országrészben már megjelent, illetve emelkedik a mogyoró, a nyír és az éger pollenkoncentrációja. Májustól a pázsitfűfélék, lándzsás útifű, libatop virágzása várható majd, augusztustól pedig a feketeüröm és parlagfű.

– Az allergiások feltétlenül figyeljék a pollenjelentések adatait, és a legfontosabb, hogy kerüljék a tünetekért felelős allergéneket. Háziállatok szőrére, vagy poratkára való allergia esetén rendszeres takarítással lehet csökkenteni az allergének koncentrációját, fapollenek esetén ez sajnos lényegesen nehezebb – magyarázta a szakember.

Pollenszezonban érdemes kerülnünk a szabadtéri tartózkodást, a szennyezett területen való kirándulást, biciklizést, illetve munkavégzést. Ha nagyon magas a pollenkoncentráció, érdemes lehet akár szemüveget, orrmaszkot is viselnünk.

– Száraz, meleg, szeles napokon kifejezetten magas lehet a pollenszám, ilyenkor a legjobb, ha zárt térben tartózkodunk, és a lakás, illetve az autó ablakait is zárjuk. A polleneket mindig érdemes eltávolítani a hajról és a ruháról is. A szemre, orrba került pollen egy része műkönnyel, orrmosással  eltávolítható, és az orrcseppet  is érdemes a lehető legjobban kitisztított orrba csepegtetnünk az eredményesebb hatásért – hívta fel rá a figyelmet Dr. Molnár Katalin. 

A szénanátha kezelésére leggyakrabban tüneti szerek – antihisztamin vagy szteroid tartalmú, allergia ellenes szemcsepp, orrspray, illetve gyógyszerek – használatát javasolják, de ezeknek a hatása csak a szedés ideje alatt tapasztalható.

Kép forrása: coendef/depositphotos.com

– Tartós hatása az úgynevezett allergén immunkezelésnek van, amely során hozzászoktatják a szervezetet az allergénhez, a pollenhez.  A kezelés lényege, hogy a panaszt okozó allergén, pollen tisztított kivonatát nagyon kicsi, majd fokozatosan emelkedő  adagban kezdik adagolni ma már modern, nyelv alatt használható spray vagy tabletta formájában. A kezelés eredményeként a szervezet véglegesen hozzászokhat az allergénhez, így nem jelentkezik többé az allergiás reakció. A kezelés jól tolerálható, a teljes időtartama három év – tudtuk meg az allergológustól. 

Az allergiás betegeknél jelentkezhet az úgynevezett keresztreakció is: vagyis hasonló allergént tartalmazó virágpor és zöldség, illetve gyümölcs miatt a virágporra érzékenyekben egyes zöldségek, gyümölcsök, fűszerek fogyasztása kapcsán is előjöhetnek az allergiás tünetek, mint a nyelv viszketése, a tüsszögés vagy az orrfolyás.

Nyírfapollenre való allergia esetén például az alma, a mogyoró, az őszibarack, a cseresznye, a zeller, a burgonya, a sárgarépa, a kivi, a paradicsom és a körte, fűpollen esetén a borsó, a paradicsom, az avokadó, a bab, a lencse, parlagfűnél pedig a görög- és a sárgadinnye, a banán, a cukkini és az uborka válthatnak ki hasonló tüneteket. Amennyiben az allergiás betegnél panaszt okoznak – tette hozzá –, ne fogyassza ezeket az élelmiszereket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást