Pénz és hivatás

Lépésről lépésre: így tervezheted újra a karrieredet, ha mindent elölről kell kezdened

Lépésről lépésre: így tervezheted újra a karrieredet, ha mindent elölről kell kezdened

A karrierváltás sokakban felmerül egy-egy különösen rosszra sikerült nap után, vagy éppen akkor, ha nem jó irányba alakul a munkahelyi élet. Van egy olyan ismerősöm, aki pontosan ezen esett át néhány éve: bár a létező összes képesítést megszerezte, ami a szakmájához tartozik, annyira elege lett a munkájából, hogy bármit elvállalt, csak ne kelljen a szokásos, napi rutinokat követnie. A jelenlegi helyzetben azonban egészen másról van szó, a koronavírus miatt rengetegen veszítették el a munkájukat. Vannak, akik kényszerből váltanak most, de olyanok is akadnak, akik megragadják az alkalmat, hogy végre egy másik területen próbálják ki magukat. Bármelyik is legyen igaz rád, a karrier építése éppúgy nem könnyű feladat, ahogy nem egyszerű belejönni az új körülményekbe egy másik munkahelyen.

Miért olyan nehéz?

A munkahelyváltás számos okból nehéz lehet. Ilyen az, ha elveszik az önbizalmad, mert pl. elbocsátottak, vagy te magad érezted úgy, hogy nem tudsz megfelelően helytállni a mindennapokban.

Megterhelő, ha muszájból kell váltanod, pl. mert megszűnt a munkahelyed, vagy, mert anyagi nehézségekbe ütköztél.

Ha teljesen más területen próbálod ki magadat, akkor az identitásbeli kérdéséket is feszeget, hiszen adott esetben komoly évek, évtizedek munkáját hagyod magad mögött ezzel a döntéssel.

És akkor még szó sem esett arról, hogy az új munkafeladatok és körülmények megoldása, megszokása egyaránt nagy kihívás lehet, tehát az új karrier ilyesfajta felépítése semmiképpen sem egyszerű feladat.

 

Ismerd meg magadat!

Minden elcsépelt önismereti könyv így kezdődik, de valóban igaz és a karrierváltást illetően is fontos, hogy tudd ki vagy, és hova tartasz.

A körülmények nehezítik ezt a feladatot, és előfordulhat, hogy ideiglenesen olyan munkakörbe kényszerülsz, ami nem igazán neked való, vagy nem teljesen testhezálló.

Ebben az esetben ugyancsak lényeges, hogy ne hagyd abba a keresést, a kérdések feltevését, mert szinte észrevétlenül is benne ragadhatsz olyan körülményekben, amik lassan, de biztosan kiszipolyoznak.

Ha tudod, milyen értékrendet képviselsz és mik a céljaid, az már fél siker, hiszen ennek következtében már csak azt kell kitalálnod, milyen lépésekkel juthatsz el a célodig.

 

Tudd, mik az erősségeid!

Mindenkinek vannak erősségei és persze hiányosságai is, amik segítik, vagy éppen akadályozzák abban, hogy célt érjen.

Sokat segít, ha lapra veted, esetedben hogy áll a helyzet: szükséged van még egy iskolára? Jó lenne egy kis plusz nyelvismeret? Esetleg egy célirányos képzésnek köszönhetően előnnyel indulhatnál másokhoz képest?

A célod kijelölése után az a feladatod, hogy a hiányosságaidat kompenzáld, vagy éppen felismerd, mi az, amit végleg el kell engedned.

Ha teljesen tanácstalan vagy, akkor is segít ez a technika abban, hogy leszűkítsd a kört, hiszen látni fogod, mit tudsz orvosolni és mi az, amit egyszerűen nem tudsz beilleszteni a mindennapjaidba, vagy ami egyáltalán nem passzol hozzád.

 

Legyél realista!

Aki nem mer nagyot álmodni, az valószínűleg sosem fogja valóra váltani az elérhetetlennek tűnő terveit, de a felnőttkori karrierépítést, vagy karrierváltást nem túl szerencsés rózsaszín ködben megálmodni.

Legalábbis nem akkor, ha alig-alig akad tartalékod, vagy éppen fikarcnyi szabadidőt sem tudsz felszabadítani a hétköznapjaidból.

Fontosak a nagy célok és az álmok, de reálisan kell kijelölni az oda vezető utakat, és persze mérlegelni kell a vesztenivalókat.

A karrierépítésre fokozottan igaz, hogy érdemesebb kisebb léptékben, fokozatosan haladni, hiszen ezzel egyúttal az elengedhetetlen tapasztalatot is bezsebeled.

 

Próbáld ki kicsiben!

Ha teljesen más szakterületen szeretnéd kipróbálni magadat, akkor érdemes először élesben, akár önkéntesként belevágnod a feladatba.

Ez ugyan időpazarlásnak és anyagi veszteségnek tűnhet, de hihetetlenül sokat tud segíteni a tényleges döntésben.

Ráadásul megelőzheted, hogy ténylegesen olyasmibe fektess rengeteg energiát, pénzt és időt, ami végül nem passzol hozzád.

Ha például szívesen indítanál egy panziót, bátran belekóstolhatsz a háttérmunkákba: felszolgálhatsz, takaríthatsz, főzhetsz, ismerkedhetsz a foglalási portálokkal, a programszervezéssel, felvértezheted magadat nagyobb helyismerettel.

Rövid időn belül kiderül, mennyire vagy lelkes és mennyire tudsz odaadóan dolgozni a céljaidért!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást