Otthon / Dekor

5+1 lenyűgöző helytakarékos megoldás minilakásba

Apró lakásban élni nem csak azért jó, mert kevesebbet kell takarítani, hanem mert a kis hely okozta kényszerhelyzetek előcsalják a lakástulajdonosban rejlő kreatívitást. Néhány egyszerű és olcsó trükkel könnyen varázsolhatunk designos kis fészket akár egy 20 négyzetméteres lakásból is. A titok a praktikusság mellett az egyediségben rejlik. Vannak olyan tárgyak, eszközök, amelyek elengedhetetlen kellékei egy otthonnak, viszont nagy helyet foglalnak. A következőkben összegyűjtöttünk pár kreatív ötletet, melyek értékes helyet szabadíthatnak fel a mini garzonodban, hogy ne érzed úgy: egy cipősdobozban kell élned.

Hálószoba a szoba felett

Két helyiség egy helyen? Miért ne? Kevés tervezéssel akár egyetlen szobányi területből is kényelmes hálószobát, praktikus konyhát és színes nappalit varázsolhatunk. Ilyenkor is fontosak a világos színek, melyek optikailag nagyítják a teret.

A kisebb szőnyegek szintén azt az érzést keltik, hogy az adott helyiség nagyobb a valóságosnál.

Fontos azonban, hogy ne nyújtsa a zsúfoltság érzetét a berendezés. Korábban a designerek a nyitott polcokat javasolták az apró lakásokban, ma már a kisebb, egyszínű, de zárt szekrényeket preferálják.

 

Rejtett polcok, zsebek, tárolók

Nem is hinnénk, mennyi hasznos helyet hagyunk szabadon egy lakásban. A hűtőszekrényt, még ha beépített, akkor is érdemes a faltól néhány centiméterrel távolabb elhelyezni. Egy ügyes hobbiasztalos szinte percek alatt készíthet kerekeken guruló tárolót, melyben a fridzsider méretétől függően akár egy kisebb raktárnyi helyet is spórolhatsz.

Egyéb, kihasználatlan helyek lehetnek még a lépcső vagy az ágy alatt, ahová tárolódobozokat tehetünk. Az ajtóra akasztható, zsebes tárolók is elengedhetetlen, ugyanakkor olcsó megoldások lehetnek egy helyhiánnyal küszködő lakástulajdonos számára.

Arról nem is beszélünk, hogy a bútorok megvásárlásakor fő szempont legyen, hogy az adott darab (pl. fotel, kanapé, puff) duplafunkciós legyen. Tehát ne csak a kényelmet szolgálja, hanem tároló rész is legyen benne.

Légy kreatív, csináld magad!

Akkor sem kell aggódni, ha a nappaliban nincs már hely a dohányzóasztal számára. A kanapé vagy a kedvenc fotel karfájára helyezhető a képen látható, egyszerű fa alkalmatosság.

Ezt akár magunk is elkészíthetjük! Itt csak arra ügyeljünk, hogy a karfa elég széles legyen, máskülönben a mobil asztalka instabillá válhat.

Hasonló elven működik a kanapé mögött elhelyezett polc is, amely akkor jó, ha körülbelül egy magasságban van a háttámlával. Itt a színes díszpárnák, vagy a távirányítók éppúgy elférnek, mint a dísztárgyak, családi fotók vagy a könyvek.

Eltüntethető asztal és szék

Az asztal tipikusan azon bútorok közé tartozik, melyre mindenképpen szükség van néha. Amikor viszont nincs, akkor is ugyanúgy foglalja a helyet, nem győzzük kerülgetni, tologatni, hogy ne legyen útban.

Zsanérokkal felszerelt, fel vagy lehajtható asztalokkal ez a probléma is könnyedén orvosolható.

Ha valamivel nagyobb és erősebb kivitelt tervezünk alkotni, akkor ezek a bútorok akár ülőhelyként is funkcionálhatnak.

Csukd össze, ha nem kell

Az asztalhoz hasonlóan az ágy is nagy helyet foglal, ráadásul a nap nagy részében nincs is rá szükség. A kényelmes éjszakai pihenés viszont rendkívül fontos, ezért hosszútávon nem gondolkodhatunk abban, hogy a kanapén alszunk vagy egy szétnyithatós matracon, csak mert kicsi a lakás.

Az egyszerű elemekből összerakott, ugyanakkor erős és kényelmes méretű ágy egy kis kreativitással egyszerűen eltüntethető. Ha az összecsukható variáció mellett döntünk, akkor ágy, íróasztal, és egy széles tároló is elfér a mindössze egyetlen matracnyi területen.

Mágnesekkel okosan

Szinte hihetetlen, de csak néhány éve kezdett elterjedni a lakáskultúrában a mágnes, mint tárolóeszköz. A designerek felfedezése nagyon gyorsan meghódította a piacot, ami nem is csoda, hiszen egyszerre nyújt praktikus és látványos megoldást a konyhában, fürdőszobában vagy akár a gyerekszobában.

Egyetlen falra szerelt mágnescsíkon egy egész fióknyi konyhai eszközt tárolhatunk.

A fürdőszobában a kisollók, csipeszek sem tűnnek el így a fiókban, de a kulcscsomó tárolására is tökéletes. A gyerekszobában a kisfiúk matchboxai is tapadnak a mágnesre, de a kislányok hajcsatjai számára is megfelel.

Hihetetlenül olcsó és praktikus megoldás, s akik ódzkodnak a hideg és szürke fémtől, azok számára már színes, sőt famintás változatok is kaphatók.