Nem lehetetlen Magyarországon kávét termeszteni

Nem lehetetlen Magyarországon kávét termeszteni

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Nem lehetetlen Magyarországon kávét termeszteni / 2. oldal

Dísznövényként a kávécserje egyáltalán nem számít ritkaságnak, de vajon elképzelhető-e, hogy otthon, magadnak szüretelj kávét?

De lehetséges-e egyáltalán, hogy otthon termelj kávét?

A BBC cikke szerint a dolog, ha nem is egyszerű, de nem lehetetlen. A kávé számára az ideális állandó hőmérséklet 19 Celsius. Nem igényel különösebb páratartalmat, és virágföldben is jól nevelhető, ugyanakkor az etióp kávé kivételes ízét például éppen a vulkanikus talajnak köszönheti. Ami a beporzást illeti, az otthoni kávétermesztéssel kísérletezők szintén jól járnak. Az arabica növények lehetnek önbeporzók (bár több gyümölcsöt hoznak, ha rovarok keresztbeporozzák). Tehát az őshonos beporzó jelenléte nem elengedhetetlen.

A növények beoltásával a gyökérállomány beindíthatja a virágzást. A virágzást és a termést serkentő hormonok a gyökerekben találhatók meg, így ha egy érett gyökérállományt egy éretlen fára oltanak, a termelő csökkentheti a fa beéréséig tartó várakozási idejét (ami egy kávénövénynél a megfelelő környezetben 3-5 év, lehet). Ez nagyon hasznos a kereskedelmi gyümölcstermelők számára.

Tehát egy kis türelemmel, megfelelő körülményekkel és némi szelektív tenyésztéssel a mérsékelt égövi országokban otthon is lehet kávét termeszteni, bár a balkonládában nevelt kávé minden bizonnyal inkább érdekesség marad, és a mindennapi csészédhez szükséges mennyiséget nem itt fogod előállítani.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»