De lehetséges-e egyáltalán, hogy otthon termelj kávét?
A BBC cikke szerint a dolog, ha nem is egyszerű, de nem lehetetlen. A kávé számára az ideális állandó hőmérséklet 19 Celsius. Nem igényel különösebb páratartalmat, és virágföldben is jól nevelhető, ugyanakkor az etióp kávé kivételes ízét például éppen a vulkanikus talajnak köszönheti. Ami a beporzást illeti, az otthoni kávétermesztéssel kísérletezők szintén jól járnak. Az arabica növények lehetnek önbeporzók (bár több gyümölcsöt hoznak, ha rovarok keresztbeporozzák). Tehát az őshonos beporzó jelenléte nem elengedhetetlen.
A növények beoltásával a gyökérállomány beindíthatja a virágzást. A virágzást és a termést serkentő hormonok a gyökerekben találhatók meg, így ha egy érett gyökérállományt egy éretlen fára oltanak, a termelő csökkentheti a fa beéréséig tartó várakozási idejét (ami egy kávénövénynél a megfelelő környezetben 3-5 év, lehet). Ez nagyon hasznos a kereskedelmi gyümölcstermelők számára.
Tehát egy kis türelemmel, megfelelő körülményekkel és némi szelektív tenyésztéssel a mérsékelt égövi országokban otthon is lehet kávét termeszteni, bár a balkonládában nevelt kávé minden bizonnyal inkább érdekesség marad, és a mindennapi csészédhez szükséges mennyiséget nem itt fogod előállítani.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!