Nem lehetetlen Magyarországon kávét termeszteni

Nem lehetetlen Magyarországon kávét termeszteni

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Nem lehetetlen Magyarországon kávét termeszteni

Dísznövényként a kávécserje egyáltalán nem számít ritkaságnak, de vajon elképzelhető-e, hogy otthon, magadnak szüretelj kávét?

A helyi termelésre az utóbbi években egyre nagyobb az érdeklődés. Sokan már nem csak érdekes kísérletként nevelgetnek paradicsomot a balkonládájukban, hanem azért is, hogy ennyivel önellátóbbá váljanak, és csökkentsék az ökológiai lábnyomukat. A kávé ilyen szempontból igazi luxuscikknek számít, hiszen komoly terhet ró a környezetünkre.

Napi egy csésze kávé több mint 300 g CO2-egyenértéket (CO2e) termel, ami egy év alatt összesen 116 kg CO2-t jelent (vagyis valamivel többet, mint egy átlagos autó 1 600 km megtétele alatt). Egy csésze tea naponta körülbelül 9 kg CO2e-t termel évente. Még egy napi pohár bor is kevésbé terheli a környezetet, mint a kávé (évente 113 kg CO2e).

Ugyanakkor bár a saját kertedben történő kávétermesztés vonzónak tűnhet, A BBC Foodprint kalkulátora azt mutatja, hogy a kávé szállításából származó szén-dioxid-kibocsátás elhanyagolható az ital előállításához kapcsolódó egyéb szén-dioxid-költségekhez képest. A kávé teljes kibocsátásának körülbelül 50%-a a termény gazdálkodásából származik, 20%-a a hulladéktermékekből, 17%-a pedig a földterületek mezőgazdasági hasznosításából.

JTSorrell/istockphoto.com

Csökkenthetők ezek a költségek, ha otthon termesztünk kávét?

Noha a szállítási költségek mindenképpen csökkennek, a legfontosabb az, hogy hogyan és hol termeszted a kávét. Ahogy az éghajlat folyamatosan változik, a korábban rendkívül termékeny területek egyre kevésbé termelékenyek, és új kávétermelési területek jelennek meg.

A legnépszerűbb fajta, az arabica (Coffea arabica) különösen érzékeny a klímaváltozásra. Oriana Ovalle-Rivera, a trópusi agroerdészet tanácsadója és kollégái a jövőbeli kávétermő területekre vonatkozó előrejelzéseket modelleztek az éghajlatváltozás jelenlegi becslései alapján. Megállapították, hogy a magasabb tengerszint feletti magasságok alkalmasabbak lesznek a kávétermesztésre. Az előrejelzések szerint Kenya és Etiópia még jobb kávétermesztő régiókká válnak, de Brazíliában akár 60%-kal is csökkenhet a kávétermelésre alkalmas terület, Nicaraguában pedig akár 90%-kal is, mivel alacsonyabban vannak.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»