5+1 figyelmeztető jel, hogy egy pszichopatával van dolgod

5+1 figyelmeztető jel, hogy egy pszichopatával van dolgod

Címlap / Életmód / Lélek / 5+1 figyelmeztető jel, hogy egy pszichopatával van dolgod

A legtöbb pszichopata nem egy Hannibal Lecter, tehát nincs ráírva, hogy súlyos mentális vagy idegrendszeri zavarban szenvedne. A családtagjaid, a barátaid és a munkatársaid között is akadhat ilyen ember, akinek megbélyegzés helyett sokkal inkább segítségre lenne szüksége. Íme, a következő jelekből ismerheted föl, hogy ez a helyzet!

Először is: ki számít pszichopatának?

Ha főnököd megint rád sózta a papírmunkát, vagy összevesztél az unokatesóddal, egyikük sem érdemli ki a pszichopata jelzőt pusztán az ellenérzésed vagy a konfliktusotok miatt. Sőt, a másik véglet sem igaz: nem minden pszichopátiával élő egyén bűnöző. Robert Hare, a nemzetközileg elismert kutató így fogalmazott:

„Olyan társasági ragadozó, aki szándékosan bűbájt és manipulációt használ a céljai eléréséhez. A pszichopatának nincs lelkiismerete, nincsenek érzései mások iránt. Megszerzi, amit csak akar, méghozzá egy fikarcnyi bűntudat vagy megbánás nélkül.”

1. jel – Az empátia teljes hiánya

Talán ez a leglényegesebb mind közül. Általában nem azt jelenti, hogy a pszichopatát nem érdeklik mások érzései, hanem azt, hogy egyáltalán nem is képes felismerni azokat.

Ennek tudható be, hogy csöppet sem érinti meg őket a világ búja-baja. Pont ebben rejlik a közveszélyességre való hajlam is, hiszen anélkül követhetnek el gonoszságot, hogy felmérnék a tettük következményeit. A végeredmény az idős szülők kisemmizésétől kezdve a sorozatgyilkosságig bármi lehet.

2. jel – Megtévesztés és manipuláció

Mivel a pszichopatáknak nincs empatikus érzékük, képesek puszta tárgynak tekinteni a többi embert, akiket akár kedvükre felhasználhatnak a saját céljaik elérésére. A hazugság és a szerepjáték a leggyakoribb fegyverük. Harvey Cleckley pszichiáter igen találóan úgy fogalmazott, hogy az efféle szerepjáték nem más, mint „a józan ész álarca”. Nem minden pszichopata hazudik viszont ügyesen: akadnak köztük olyanok, akik folyton lebuknak, és újabb mesével másznak ki a bajból.

3. jel – Sekélyes érzelmek

A pszichopaták nemcsak, hogy empátia nélkül élnek, de még az érzelmeik is fejletlenek. Ez azt jelenti, hogy ritkán éreznek egyáltalán valamit, ám akkor sem túl mélyen. A pszichiáterek „proto-érzelmeknek” hívják ezeket, amelyek csupán primitív reakciók a felmerülő szükségletekre. Az érintettek hidegnek és merevnek tűnnek, amit azzal oldanak, hogy alaposan megfigyelnek másokat, hogyan „illik” érezni egy-egy helyzetben, s utánozzák őket.

4. jel – Felszínes báj

A pszichopaták elbűvölő és megnyerő embereknek is tűnhetnek kívülről – olyanoknak, akik lyukat beszélnek mások hasába. Sokuk magabiztos domináns személyiségnek látszik, és még vezető pozíciót is betölthet. (Tele van a történelem pszichopata diktátorokkal, ugye…)

Az efféle báj a kapcsolatok kezdetén valóban hatékony lehet. Ám sajnos pont ebből következik, hogy a pszichopata férfiakba rengeteg nő beleszeret…

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»