Párkapcsolat / Szerelem

Lehet egyszerre két embert szeretni? A pszichológusok válasza elgondolkodtató

Lehet egyszerre két embert szeretni? A pszichológusok válasza elgondolkodtató

Nehéz megmondani, hogy képesek vagyunk-e egyszerre két embert szeretni, őszintén, tiszta szívből. Sokan úgy vélik, hogy ez egyszerűen lehetetlen, hiszen ha igazán szerelmesek vagyunk valakibe, nem alakulhatnak ki érzéseink más iránt. De ugyanakkor vannak, akik szerint ezt nem lehet irányítani, és van az úgy, hogy egyszerre kettő személy iránt táplálunk gyengéd érzelmeket.

A szeretetnek több fajtája is létezik, hiszen egészen mást érzünk egy legjobb barátunk, a testvérünk vagy a párunk iránt. Ahogy az is igaz, hogy egyszerre kettő, vagy akár három emberhez is vonzódhatunk, érzelmileg és szexuálisan is. Azonban maga a szerelem teljesen más kategóriába esik: ilyenkor a testünkben különböző kémiai reakciók zajlanak le, amit szakértők sokszor a drogokhoz hasonlítanak, hiszen a hormonok teljesen átformálják a gondolkodásmódunkat.

Ahhoz, hogy ez a rózsaszín ködös érzés kialakuljon, nem elég egyetlen találkozó; idővel, egymás megismerése során alakul ki bennünk az összetartozás érzése, ami elköteleződést és odaadást igényel. Az, hogy egyszerre több emberrel is ilyen kapcsolatot alakíts ki, szinte lehetetlen.

Sokan a szerelmet épp ezért az erős vonzalommal keverik össze. Ha párkapcsolatban élsz, és megismersz valakit, aki különleges érzéseket vált ki belőled, még szó sincs arról, hogy egyszerre kettő embert szeretnél. Pszichológusok szerint nem is igazán lehet ugyanannyira szeretni őket, de az meglehet, hogy egészen más okok miatt rajongsz értük, és ezért válsz bizonytalanná.

Lehet, hogy a párod mellett biztonságban érzed magad, és tudod, hogy önmagadat adhatod, míg a másik felet azért imádod, mert olyan tulajdonságokat vesz észre benned, amelyeknek létezéséről talán még nem is tudtál. 

Az igazság viszont az, hogy szerelembe esni részben egy döntés is. Ha kapcsolatban élsz valakivel, a te döntésed, hogy mennyire köteleződsz el mellette. Ha maximális az elhatározás, mindegy, ki lép be az életedbe, akkor sem fogod odaadni neki a szíved.

Ha viszont bizonytalan vagy, akár csak egy kicsit is, ez megtörténhet. Olyannyira, hogy egy 1100 fős felmérésben az emberek kétharmada állította, hogy igen, volt olyan, hogy egyszerre kettő ember iránt tápláltak érzéseket.

De hogy ez mindkét személy esetében szerelem lenne? Nem valószínű. A legtöbbször csak hirtelen jött fellángolásról van szó: ez az, amikor nem is igazán ismered a másikat, de ki sem tudod verni őt a fejedből. Vele akarsz lenni, vágysz rá, de nem tudod, hogy miért. Ez az az érzés, ami mindig elmúlik; de sokszor már túl későn jövünk rá erre. Viszont az őszinte szeretet, a másikba vetett bizalom, az a különleges kapcsolat, ami kialakul hosszú idő alatt sokkal erőteljesebb. Épp ezért, ha ilyen helyzetben vagy, érdemes alaposan végig gondolnod, ki felé húz jobban a szíved.

A pszichológusok véleménye szerint egy ilyen esetben azt kell végig gondolni, hogy megéri-e dolgozni a kapcsolatodon. A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, hogy ahelyett, hogy megpróbálnád megoldani a problémákat, inkább gyorsan kilépsz a helyzetből. Hiszen sosem lesz tökéletes párkapcsolatod, mindig lesz valami, amit meg kell javítani.

Az emberek többsége előbb-utóbb meg is tanulja ezt a leckét, és rájönnek, hogy valami mellett, amibe időt és energiát fektettek, jobban megéri kitartani, szemben azzal, ami hirtelen jött, és csak átmenetileg marad.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást