Otthon / Szórakozás

Ne legyél partiállat! A bulizás illemtana

Ne legyél partiállat! A bulizás illemtana

Ismerd meg a parti-etikett legfőbb szabályait! Mert még ha a bulik, partik, összeröffenések a szórakozásról és lazaságról is szólnak, az akkor sem érdemes kellemetlen helyzetbe hozni magadat.

Ne hozz magaddal hívatlan vendéget

Nagyon kellemetlen helyzetet teremt, ha egy hívatlan vendéggel állítasz be egy buliba, főként ha az összejövetelnek van házigazdája. Ha vinni szeretnél valakit, kérdezd meg előtte a házigazdát.
Ez két okból is kellemetlen helyzet, egyrészt lehet, hogy a házigazda nem örül a hívatlanoknak, vagy rosszul érzi magát, hogy nem hívta az illetőt, másrészről a vendég is rosszul érzi magát, hogy hívatlanul beállít.

Érkezési idő

Nem jó, ha túl korán érkezel egy buliba, mert meglehet, hogy még nem érkezett meg a társaság, vagy a házigazdát találod még felkészületlen állapotban.
Az sem jó, ha késel, mert tiszteletlenség a házigazdával szemben és egyáltalán, olyan, mintha elhatárolódnál a többiektől.

Ajándék

Ha házibuli van vagy valakit ünnepeltek, mindig vigyél ajándékot. Lehet, hogy kicsit régimódinak tűnik, de nem helyénvaló ajándék nélkül beállítani a házigazdához.
Nem kell drágának lennie, egy üveg ital, virág vagy valamilyen finomság megfelelőek. Ha komolyabb ajándékot viszel, mert valamilyen alkalmat ünnepeltek, ne feledd névkártyázni azt, hogy tudják, kitől származik.

Kommunikáció

Ha szégyenlős és csendes vagy, tanuld meg, hogyan kell nyitni mások felé és nem mindig arra várni, hogy ők kezdeményezzék a beszélgetést.
Ha viszont túl extrovertált, társaságkedvelő személyiség vagy, vedd észre, hogy mások is jelen vannak és próbáld hagyni őket is “érvényesülni”.

Viselkedj úgy, mint egy házigazda, nem egy vendég

A szórakozás nem arról szól, hogy a házigazda egész este a kívánságaidat lesi. Légy ezért mindig segítőkész, kedves és őszinte, beszélgess mindenkivel, így oldódik a feszültség és hamarabb kerekedik jobb hangulat.
Kedvességedet meglátod, azonnal viszonozni fogják és mindenki bátrabban nyit majd feléd.

Légy kedves, vidám és optimista

Nem számít milyen hangulatban érkezel a buliba – ha rossz napod volt, akkor épp itt az ideje felvidulni.
Ne ragaszd rá másokra is a rossz kedvet, mert könnyen egyedül találhatod magad. Ha vidám vagy, érdeklődő és laza, mindenkinek olyan érzése lesz, hogy öröm volt veled beszélgetni.

Kerüld a negatív megjegyzéseket

Ha rossz dolgokat mondasz a szervezésről, ételről, vendégekről és házigazdáról, akkor egyáltalán miért vagy még ott? Ha megosztod másokkal is nemtetszésedet, faragatlannak fognak tartani, sőt, meg is bánthatsz ezzel valakit.
Soha nem tudhatod, hogy az, aki hall téged, nincsen köze ahhoz, amit lehúzol. Véleményedet tartsd meg otthonra, a közelieknek majd elmesélheted.

Bemutatás

Ha a társaság bizonyos tagjai nem ismerik egymást, de te ismered őket, mutasd be őket egymásnak. Sok vendég szégyenlős, és nehezen közelít másokhoz. Ebben segíthetsz és bemutathatod barátaidnak.
Próbálj valamilyen közös témát találni a két fél közt, hogy beszélgetést indíts el köztük. Soha nem tudhatod, milyen új, klassz barátságok vagy szerelmi kapcsolatok kötődhetnek az ilyen bemutatkozások következtében.

Utcai szabályok

Lehet, hogy a társaságotok annyira jó, hogy képtelenek vagytok fékezni jókedveteket az utcán. De gondoljatok az utca csendjére és azokra, akiket megzavarhattok a hangoskodással.
A hangos nevetéseket tartogassuk zárt falak közé. Egy íratlan szabály, hogy az utcán a férfi mindig a járda út felőli részén menjen, a nő pedig a belső részén, hogy megvédje a hölgyet a forgalomtól.

Pénzszokások

Egy fontos illemtéma a pénz. Egy úriember soha nem: – kér kölcsön egy hölgytől
– kér kölcsön egy férfitól, anélkül, hogy biztosítaná, a lehető legrövidebb idő alatt visszafizeti
– beszél pénzről
– firtatja mi mennyibe kerül
– nem apropózik, hogy ki kellene fizesse a számlát, hanem feltételezi, hogy a saját fogyasztását ő állja
– a közös borravalóból nem csíp le a saját javára

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást