A 7 legszebb szobanövény ápolása

A 7 legszebb szobanövény ápolása

Címlap / Otthon / Kert és terasz / A 7 legszebb szobanövény ápolása

A szobanövények nemcsak otthonunk ékességei lehetnek, hanem a levegő tisztán tartásában is segédkeznek. Ahhoz, hogy megőrizzék ezt a jó tulajdonságukat és sokáig egészségesek maradjanak, megfelelő ápolásra van szükségük. Most 7 közkedvelt szobanövény gondozásával ismerkedhetsz meg.

Anyósnyelv

Ez a trópusi Afrikából származó növény mereven felfelé álló, vastag, húsos levelekkel rendelkezik, melyek egyszínű zöldek vagy sötétebb zölddel márványozottak. A nagyobb példányok akár az 1,5 m-es magasságot is elérhetik. 
A félárnyékos helyeket kedveli.
Télen se tartsd 15 foknál hűvösebb helyen, mert könnyen megfázik. Nyáron átlagos mennyiségű vízzel locsold, télen hagyd kicsit kiszáradni a földjét. Nyáron ápold nitrogénszegény tápoldattal kéthetente. Ne tartsd olyan helyen, ahol tűző nap érheti, mert megperzseli a leveleket. 

Begónia

A dél-amerikai trópusi erdőkből származó növény levelei általában világoszöldek, de lehetnek sötétvörösek is. Enyhén húsosak, fényes felületűek. Virágai, amik lehetnek fehérek, sárgák, rózsaszínűek, pirosak vagy lilák, a rózsára hasonlítanak. A növény magassága 30-40 cm.
 
Kedveli a félárnyákos és a jól szellőző helyeket, víz,-és tápanyagigénye közepes. Legjobban 18-20 fokos hőmérsékleten érzi magát. Nyáron tápoldatozd kéthetente. Ősszel a virágföld felső rétegét cseréld jó minőségű földre.

Mikulásvirág

Ennek a Mexikóból származó évelő, örökzöld növénynek nagy, hegyes lándzsa alakú levelei vannak, amelyek bársonyosan zöldek. A jelentéktelen virágait körülvevő fellevelei leggyakrabban tűzpirosban vagy rózsaszínben pompáznak, amelyek télen két hónapig díszítik a növényt. Mérete nem haladja meg a 30-35 cm-et.
 
Fény, -és vízigénye közepes, tápanyagigénye nagy. A meleg és világos, 17-22 fokos helyeket kedveli.  A fellevelek után megszűnik a növény fényérzékenysége. Az elvirágzás után májusig tart a nyugalmi időszak, ekkor tartsd 18-20 fokos helyiségben és kevesebb vízzel locsold. Májustól szeptember végéig, a növekedés időszakában öntözd bőségesen és havonta tápoldatozd. Ügyelj arra, hogy ne érje közvetlen napfény.

Pálmaliliom

Ennek a mutatós növénynek Miami és Florida az őshazája. Sokan jukkapálmaként ismerik. Fiatalabb korában törzs nélküli, levelei hosszúak, hegyes végűek, keskenyek. Magassága 1-2 m.
 
Nyáron rendkívül fényigényes, télen viszont elviseli a fényszegényebb helyeket is. Vízigénye közepes, tápanyagigénye kicsi. 10-20 fokos környezetben érzi jól magát.
Viszonylag igénytelen növény. Tavasztól őszig havonta tápoldatozd és öntözd szükség szerint. Alulról is biztosíthatod számára a vízfelvételt, de vigyázz a mennyiséggel, mert a pangó vizet nem bírja. Télen tartsd világos, hűvös helyen és mérsékelten öntözd. 

Szobafenyő

Formája az erdei fenyőre emlékeztet. Mutatós, tűlevelű, örökzöld növény, akár 2 m-re is megnőhet. Fény, -víz,-és tápanyagigénye közepes. Kedveli a világos, félárnyékos, hűvös, 8-15 fokos helyeket. Tavasztól őszig tápoldatozd és locsold kéthetente, a földjét tartsd nedvesen.
Sokat tehetsz a szépségéért, ha időnként megpermetezed langyos vízzel. Óvd a tűző naptól. Télen nem bírja a fűtött, száraz szobalevegőt, ilyenkor tedd hűvösebb helyre. Az 5 fokos hőmérsékletet is remekül bírja, a földjét tartsd kicsit szárazon.

Azálea

Kelet-Ázsiából származik. Fényes, apró levelei erősek, bőrszerűek. A levél nyele és erei barnásak, míg a felszíne sötétzöld. Virágai szimplák vagy teltek, színük a fehértől a bíborvörösig terjedhet. Magassága 30-35 cm.
 
Fényigénye közepes, víz, -és tápanyagigénye nagy. A hűvösebb, 14-18 fokos helyeket kedveli. Virágzás idején ne tartsd meleg szobában, vidd olyan helyre, ahol 10-12 fok a hőmérséklet. Félárnyékos helyen, rendszeres öntözés mellett teljes szépségében fog pompázni. A földjét ne hagyd kiszáradni, de ügyelj arra, hogy pangó víz se legyen alatta. 

Szobapáfrány

Ennek a trópusi-szubtrópusi területekről származó növénynek ívelő, szárnyalt levelei üde zöldek, a hosszuk elérheti a 80-90 m-t. 
 
Fényigénye kicsi, vízigénye nagy, kedveli a félárnyékos, párás 16-18 fokos helyeket. Tápanyagigénye közepes. Tavasztól őszig, a növekedés időszakában kéthetenként öntözd meg hígított tápoldattal, később elég havonta egyszer. A földjét tartsd egyenletesen nedvesen. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást