Íme a magyar Provence – A 8 legszebb hazai levendulamező

Íme a magyar Provence – A 8 legszebb hazai levendulamező

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Íme a magyar Provence – A 8 legszebb hazai levendulamező

Mire jó a levendula?

Nagyon sokoldalú gyógy-, fűszer- és dísznövény, amelyet igazán változatosan lehet felhasználni. Már a római korban sokat használták gyógyászatra és szépségápolásra. A levendula javítja az életfolyamatainkat, fokozza testi-lelki jóllétünket, frissességünket.

Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású növény, fertőtlenít, oldja a feszültséget, erősíti az idegeket, nyugtat, enyhíti a fejfájást, javítja a depressziót. Segít az alvászavarokon. Nyugtatja a bőrt, még egészsen érzékeny, ekcémás, vagy pikkelysömörös bőrre is ajánlott a használata.

Ha masszázshoz alkalmazod, enyhíti az izomfájdalmat, a fáradtságot. Relaxál, regenerál és segít az immunrendszer támogatásában. Jó rovarcsípések ellen, de gyorsítja a kisebb sebek, horzsolások gyógyulását.

Van, ahol szedhetsz virágot, más helyszíneken csak kirándulni szabad. Mutatjuk:

Tihany – van Szedd magad!

Nem vitás, hogy Tihany nemcsak a visszhangról és az apátságról híres, hanem a levenduláról is. A városban számtalan árusnál kaphatók a finom illatú kis zsákocskák, amelyek levendulavirágot rejtenek, vagy akár csokorban is vehetsz szárított levendulát. Az igazi azonban mégis az, ha te magad szeded, nem igaz?

A tihanyi őslevendulás Magyarország egyik leghíresebb termőterülete, ahol 1924 óta folyik a levendulatermesztés. A tihanyi bekötőút mentén lévő levendulásban idén június 15-28-ig tervezik a szüretet, de érdemes ezt indulás előtt leellenőrizni ezen a honlapon.

Pannonhalma – nincs szedd magad!

A Bencés Főapátság kertjében már a 18. század óta, nagy szakértelemmel folyik a levendula termesztése. Különlegesség, hogy a levendula betakarítását ma is azzal a hagyományos módszerrel végzik, ahogy eleink, vagyis kézzel és sarlóval.

Évente itt is rendeznek látogatást, a Pannonhalmi Levendulanapokon azonban saját részre nem lehet levendulát szüretelni. Helyette azonban megismerkedhetsz a bencés gyógyászati hagyományokkal, a levendula lepárlásának folyamatával.

Dörgicse – van Szedd magad!

A Balaton-felvidék a szívem csücske, és a Dörgicsei Levendula Major négy hektáros levendulamezeje tényleg hazánk egyik legszebb levendulása. Biogazdálkodás folyik itt, ami egy régóta dédelgetett álom beteljesülése.

Dr. Demján Ildikó és segítői 2003 óta termesztenek itt gyom- és rovarirtó nélkül. Az itt készített levendula illóolaj terápiás tisztaságú. A Majorban van Szedd magad!, de csak előre egyeztetett, csoportos program keretében, amiről a honlapjukon lehet tájékozódni.

Dinnyéshalom – van Szedd magad!

Cegléd mellett, egy hektáros területen nő a csodás levendula. Minden évben, június 5. és 15. között rendezik a szüretet, amikor Szedd magad! is van. A programra előzetesen be kell jelentkezni. Információk itt.

Dinnyéshalom levendulamező – Cegled.hu

Zagyvaszántó – van Szedd magad!

A Romhányi Balu Levendula Farm Hatvantól nem messze található. A látogatás itt regisztrációhoz kötött, idén előreláthatólag június 12-13-án tartják a levendulaszüretet, ahol teleszedheted a kosarad illatos virággal.

Bakonybél – nincs Szedd magad!

A Szent Mauriciusz Monostor kertjében bencés szerzetesek nevelik a levendulát. A három három hektáros arborétum és a másfél hektáros, ökológiai gazdálkodással művelt gyógynövénykert előre egyeztetett vezetéssel látogatható.

Lovas – nincs Szedd magad!

Ismét Balaton! Az északi parton található Levendula-pince a borok otthona ugyan, de a gasztronómiai remekek és a borok kóstolása közben gyönyörködhetsz a levendulakertben, ami tényleg szemet gyönyörködtető. Az itt szüretelt levendulából Pannonhalmán készítenek illóolajat, amit Lovason meg is vásárolhatsz.

Kemenessömjén – van Szedd magad!

Sárvár közelében idén, előreláthatólag június 6-13-ig lesz levendulaszüret. Itt csak nyílt napokon van lehetőség szedni, amelyekről információt itt tesznek közzé. 

Ha teheted, idén látogass el valamelyik csodás levenduláskertbe, hogy friss levendulaillattal töltődj és szedhess egy-két csokorra valót ebből a fantasztikus növényből.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást