A 10 legnépszerűbb masszázs

A 10 legnépszerűbb masszázs

Címlap / Életmód / Egészség / A 10 legnépszerűbb masszázs

Bizonyítottan gyógyító hatása van, ráadásul segít ellazulni. Egy óra a „gyógyító kezek” alatt és úgy érzed valósággal újjászülettél.

Íme egy gyors útmutató a legnépszerűbb masszázsterápia fajtáról, mely segít eldönteni, mely stílusú masszázsra van leginkább szükséged.

1. Svéd masszázsterápia

Ez a legnépszerűbb masszázsfajta hazánkban is. A masszázsterapeuták hosszú egyenletes mozdulatokkal, „dagasztással” és körkörös mozdulatokkal lazítják a izom felső rétegét masszázskrémek és olajak segítségével.

A svéd masszázsterápia nagyon gyengéd és nyugtató. A svéd masszázs javítja a vérellátást azáltal, hogy javítja a test szöveteinek vérellátását. Enyhíti az izomfeszültséget és fájdalmat, növeli a rugalmasságot és mobilitást, és segíti a tejsav és egyéb hulladékanyagok kiürítésében, ami csökkenti az izmokban és izületekben levő fájdalmat és a merevséget.

Egy tipikus masszázsterápia 40-90 percet tart. Egy rövid egészségügyi egyeztetéssel kezdődik, mely alatt felülvizsgálják a tüneteket, kórtörténetet és az életmódot.
Az emberek relaxálás vagy különböző egészségügyi problémák miatt kérik ezt a masszázst, ilyenek például:

– hátfájás
– gyulladásos állapotok, mint például az ízületi gyulladás és íngyulladás
– stresszoldó és a stresszel kapcsolatos feltételek
– fejfájás és migrén
– izomproblémák (görcsök, rándulások, ficamok)
– ismétlődő húzódások
– keringési és légzőszervi problémák
– műtét utáni rehabilitáció

A svéd masszázs erősíti az immunrendszert, enyhíti a stresszt, ráadásul a stressz csökkentésével segíti a hormonszint normalizálását (mint a kortizol gyógyszer).
Ha még soha nem voltál ezelőtt masszázson, jó először ezt kiprobálni.

2. Aromaterápiás masszázs

Az aromaterápiás masszázs egy vagy több illatos növényi olaj segítségével fejti ki hatását. A masszázsterapeuta kiválasztja azokat a növényi olajakat, amelyekre szükség van: energetizáló, nyugtató, stresszcsökkentő, kiegyenlítő olajok. Az egyik leggyakrabban használt aromaterápiás illóolaj a levendula. Különösen alkalmas a stressz felszabadítására és az érzelmi problémákra.

Hogy miért van ilyen jó hatása az aromáknak? A szaglás összeköttetésben van az agyban levő limbikus rendszerrel, mely ellenőrzi az érzelmeket, idegrendszert és hormonokat. Amikor belélegzed az illóolaj molekulákat, az üzenetek a limbikus rendszernek továbbítódnak, mely befolyásolja a pulzust, stresszintet, vérnyomást, légzést, memóriát, emésztést és immunrendszert.

A következő egészségügyi problémákra alkalmas:
– Fejfájás
– Emésztési zavarok
– Premenstruációs fájdalmak
– Hátfájás

3. Lávaköves masszázs

Fűtött, sima kövek vannak elhelyezve a test különböző pontjaira, melyek melegítik és ellazítják az izmokat, valamint kiegyensúlyozzák a test energia központjait (helyrellítják a test és lélek közti egyensúlyt). A terapeuta gyengéd nyomást alkalmaz a kövekkel. A melegnek nyugtató hatása van, azok számára alkalmas, akiknek izomfeszülése van, de gyengéd masszázst szeretnének.

A meleg, forró kövek javítják a vérkeringést és nyugtatják az idegrendszert. A kövek általában vasban gazdag bazaltból vannak, így hővisszatartók. Jellegzetesen a hát specifikus részeire, a tenyérbe és az ujjak közé teszik.

A lávaköves masszázs alkalmas azok számára, akiknek általában hidegek a végtagjaik. Egyéb egészségügyi problámákra is alkalmas:
– hátfájás
– gyenge vérnyomás
– stressz
– rossz alvás
– depresszió

4. Mély-szöveti masszázs

Célja az izom és kötőszövet mélyebb masszírozása. A masszázsterapeuta lassabb, erősebb technikával masszírozza végig az izmokat. Tartós és nagy izomfájdalmakra, sérülésekből való felépülésre, ismétlődő izomfájdalmakra használják.

A klasszikus svéd masszázzsal ellentétben, a mélyszöveti masszázs általában konkrét problémára összpontosít, mint például:
– krónikus fájdalom
– mozgáskorlátozottság
– sérülésekből való felépülés
– poszturális problémák
– izomgörcs
A terapeuták ennél a masszázsnál a csuklójukat, kezüket, könyöküket és alkarukat használják.

5. Shiatsu

Egy japán masszázstechnika, mely az ujjak ritmikus nyomásával fejt ki akkupunktúrás kezelést.
Minden egyes pontot 2-8 másodpercig tartanak nyomva, hogy javítsák az energiaáramlást és segítsék a szervezet egyensúlyának visszaállítását.

Mi mindenre jó a Shaitsu masszázs?
– relaxálás
– hátfájás
– fejfájás
– premenstruációs szindróma
– szorongás
– inszomnia
– nyak-és vállfájdalom
– fáradtság
– sérülések helyreállítása
– stressz
– rossz emésztés
– székrekedés
– depresszió

Az emberek általában kellemesen meglepődnek, amikor első alkalommal próbálják ki a shiatsu-t. Általában semmilyen fájdalommal nem jár, sőt, általában kellemesek a nyomások.

6. A Tháj masszázs

A shiatsu-hoz hasonlóan a tháj masszázs is kiegyenlíti a testben levő energiákat, gyengéd nyomást fejtve ki különböző pontokra. Jellemző rá a tömörítés és nyújtás.
A masszázs során a „páciens” nem csak fekszik , hanem a terapeuta folyamatosan különböző testhelyzetekbe mozgatja.

Olyan, mint a jóga, csak nem kell semmit tenni hozzá. Jobban erősít, mint bármely más masszázs. Csökkenti a stresszt, javítja a rugalmasságot és javítja a vérellátást. Teljesen felöltözve maradhatsz, mert semmilyen olaj vagy krém nem szükséges hozzá. Egy tipikus tháj masszázs 1-2 órán át tart.

A következő jótékony hatásait ismerik:
– ellazít
– csökkenti a stresszt
– javítja a vérellátást
– növeli az energiát
– növeli a rugalmasságot
– javítja a mozgást
– egyensúlyba hozza a testet és a lelket

7. A terhességi masszázs

Másnéven prenatális masszázs, nagyon népszerű a várandós anyák körében. Az anya testét megfelelő képpen kell elhelyezni és támogatni a masszázs során, párnák és matrac segítsével. A megfelelő elhelyezés biztosítja a kényelmet és biztonságot az anya és a baba számára.

A terhességi masszázs csökkenti a stresszt, a karokon és lábakon levő duzzanatokat és enyhíti az izom és izületi fájdalmakat.
Népszerű kezelés a terhesség alatt fellépő hátfájások ellen, hisz ebben az időszakban a legtöbb gyógyszer használata korlátozott.

Nemcsak fizikai hatásai miatt elismert, hanem érzelmi támogatást is nyújt a terhesség alatt (az emberi kéz megnyugtató érintése). Úgy találták, hogy ez a masszázsterápia csökkenti a szorongást és a depressziót.

8. Reflexológia

Bár a reflexológiát gyakran talpmasszázsnak is nevezik, ez több, mint egyszerű talpmasszázs. A láb bizonyos pontjainak nyomásával hatni lehet a szervezet bizonyos szerveinek/rendszereinek működésére.
A reflexológia nagyon kellemes, különösen azok számára, akik egész nap a lábukon járnak, vagy csak egyszerűen fárasztó napjaik vannak.

A láb és kéz bizonyos pontjainak masszírozásával különböző szervekre, mirigyekre, testrészekre hatnak:
– A lábujjak ujjai az agyra hatnak
– A lábujjak alatti párnás rész a szívre és mellkhasra hat
– A láb íve a májra, hasnyálmirigyre és vesékre hat
– A sarok a deráktájra és belekre hat

9. Sport masszázs

Kifejezetten azok számára ajánlják, akik fizikai aktivitásban vesznek részt. Nem kell profi sportolónak lenned hozzá, olyan emberek is használják, akik aktívak és fizikai munkát végeznk. A hangsúly nem a relaxáláson van, hanem a sérülések megelőzésén és kezelésén, valamint a teljesítmény fokozásán.

A terapeuták kombinált technikát alkalmaznak. A mozdulatok gyorsabbak, mint a klasszikus svéd masszázsnál. Az izmok nyújtása gyakori technika. A masszázs segít ellazítani az izmokat és fokozni a rugalmasságot.

10. Hátmasszázs

A legtöbb klinika és fürdő 30-40 perces hátmasszázst kínál. Akkor is kérheted, ha egész testmasszázst hírdetnek, de Te csak hátmasszázst szeretnél. Lényegében egy klasszikus masszázsról van szó, mely az izmok felső rétegét célozza, azzal a különbséggel, hogy csak a hátra terjed ki.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást