A 10 legnépszerűbb légtisztító szobanövény

A 10 legnépszerűbb légtisztító szobanövény

Címlap / Életmód / Egészség / A 10 legnépszerűbb légtisztító szobanövény

Nemcsak szépek, de segítenek megtisztítani otthonunkban a levegőt. Lássuk mely növények semmisítik meg a levegőben a káros vegyi anyagokat.

Káros anyagok

A benzol egy általánosan használt oldószer, megtalálható a benzin, festékek, olajok, műanyag és gumi összetételében. Ezenkívül felhasználják a tisztítószerek, robbanóanyagok, gyógyszeripari termékek és színezékek előállításánál.
A formaldehid szinte az összes beltérben megtalálható. Főforrásai a karbamid-formaldehid habszigetelés, forgácslap vagy préselt faipari termékek. A papíripari termékeket is kezelik formaldehid gyantával, a papírtörlőtől az sminktörlő papírig. Számos háztartási tisztítószer is tartalmaz formaldehidet.
A triklóretilénnek számos ipari felhasználása van, gyakori kereskedelmi termék. Megtalálható nyomdafestékben, lakkban, ragasztókban.

Bambusz- vagy gyompálma

Chamaedorea seifritzii
Mindhárom káros anyagot eltávolítja a levegőből. Békés, trópusi környezetet teremt bármely helyiségben és nagyon ellenálló a rovarok támadásának.

Borostyán

Hedera helix
A legtöbb szennyező anyagot eltávolítja, főként a formaldehidet. Egy igen szívós, közkedvelt növény, amelyet főleg kültéri helyekre szoktak elhelyezni, de elterjedt szobanövény is. Nehezen bírja a magas hőmérsékletet.

Csokrosinda vagy zöldike

Chlorophytum comosum
Népszerű szobanövény, legkedveltebb fajtája a “Variegatum”, amelynek levelein sárgás csík fut végig.
Könnyen termeszthető és gondozható, toleráns az elhanyagolásra, ezért kezdők számára ajánlott. Csökkenti a beltéri légszennyeződést.

Szobai futóka vagy Szcindapszusz

Scindapsus aures vagy Epipremnum aureum
Futónövény szív alakú, gyakran tarka levelekkel. Nagy vízigénye van, de ha kevés fényt kap ritkábban kell öntözni. Közkedvelt szobanövény, könnyű beszerezni.

Anyósnyelv

Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’
A levelek alakja miatt hívják népiesen “anyósnyelvnek”. Meleg éghajlatú országokban kültéri dísznövénynek használják, hazánkban viszont közkedvelt szobanövény.
Toleráns a rendszertelen öntözésre és alacsony fényviszonyokra. Ha túlöntözik könnyen elrothad. Felszívja a levegő méreganyagait, mint a nitrogén-oxidokat és formaldehidet.

Filodendron

Philodendron bipinnatifidum, Philodendron selloum
Bár tisztítja a levegőt, fogyasztása erősen mérgező, ezért ha gyerekek és háziállatok élnek a lakásban, nem ajánlatos tartani.

Csüngőágú vagy kislevelű fikusz

Ficus benjamina
Népszerű növény, gyakran csak úgy emlegetjük, hogy “apró levelű fikusz”. Toleráns a rossz termesztési feltételekkel.
Érzékeny a hidegre és a huzatra. Beltérben drasztikusan megnőhet, ezért szükséges metszeni vagy átültetni.

Gerbera

Gerbera jamesonii
Világszerte az ötödik legfontosabb kereskedelmi virág, amelyet cserepesen is tarthatunk dísznövényként. Napi mérsékelt öntözést igényel és jó fényt. Tisztítja a levegőt a toxinoktól.

Krizantém vagy margitvirág

Chrysantheium morifolium
Színes élettel tölti meg a teret, virágai azonnal kiszűrik a levegőben levő benzolt. Szereti a fényt és a közvetlen napfényt.

Közönséges szobafikusz

Ficus elastica
A legelterjedtebb fikuszfajta, szerte a világon termesztik. Meleg égtájakon óriási fákká növi ki magát. India egyes részein a szakadékokba fikuszt ültettek, hogy élő hidakat hozzanak létre.
Megköti a széndioxidot, oxigént termel és jelentős toxint szív fel a levegőből.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást