Család / Életmód

A legkedvesebb mesekönyvek az érzelmek kezeléséről

A legkedvesebb mesekönyvek az érzelmek kezeléséről

A gyermekekben rengeteg érzés kavarog, de nem mindegyiket tudják megfogalmazni, vagy nem merik kifejezésre juttatni. A félelem, a harag, a düh, a féltékenység és a szomorúság kezelése bizony nem egyszerű feladat. Most olyan könyveket mutatunk, amelyek segítik a gyermekeket abban, hogy merjenek beszélni az érzéseikről, ezzel is közelebb kerülve önmaguk megértéséhez. A személyiségfejlődéshez fontos támpontokat nyújthatnak ezek a bájos olvasmányok.

A tündérkeresztanya

Sok gyerek fejében csomó olyan gondolat és kétség, aggodalom lakozik, amiről nem mer beszélni.

A tündérkeresztanya főszereplője, Kiki például nem szeret az apukájával kirándulni, mert apa nem szól túl sokat hozzá, aggódik azért, hogy az anyukája nem tud időben érte menni, mert túl sokáig dolgozik, fél egy verekedős kisfiútól és frusztrálják a versenyhelyzetek.

Csupa olyan érzés foglalkoztatja, amit kicsit bátortalanul mernek a gyermekek kimondani, de szerencsére ott van vele a tündéri keresztanyukája, aki mindenre tud egy jó megoldást.

Ebben a különleges rajzokkal teli, 4 éves kortól ajánlott mesekönyvben mondókák és versikék is helyet kaptak, amelyek megmelengetik a gondok elűzésére vágyó gyerkőcök lelkét.

 

Bátor Borka mindent megold

Ebben a cuki interaktív gyerekkönyvben egy híres svéd pszichológus a mesékkel ötvözött technikáival 7 nap 7 történetén keresztül azt szeretné megmutatni, hogy hogyan tudnak a negatív érzéseikkel megbirkózni a kicsik a felnőttek segítségével, például a sötéttől való félelemmel, az új környezet miatti szorongással.

Nekünk nagyon tetszett, ahogy Borka megtanulja a szüleitől, hogy az újtól való félelmet úgy lehet megszelídíteni, hogy elképzeljük amint a negatív érzések körhintaként kavarognak a testben és kicikáznak onnan.

A pszichológus szerint a póktól való félelem is legyőzhető, ha megszemélyesítjük, tulajdonságokat és élettörténetet találunk ki hozzá és elmeséljük ezeket a gyerkőcnek.

A 3 éves kortól ajánlott könyv a vizualizációs technikákat is bűbájos történeteken keresztül tanítja meg a kicsiknek, például azt, hogy egy elesés után a fizikai fájdalom hogyan csökkenthető.

Ludmilla megoldja

Az apróságok is bizony észreveszik, ha a szüleiket bántja valami vagy problémáik vannak.

Kertész Erzsi egyedi grafikájú könyvecskéjében Ludmilla is érzi például azt, ha apukája és anyukája feszült és próbál megküzdeni ezzel a tapasztalattal.

Ludmilla igazi gondűző kislány, olyan vagány, cserfes problémamegoldó, akit a kicsik nagyon fognak szeretni.

A copfos lányka nyit egy irodát, ahova várja a boldogtalan, nehézségekkel küzdő, barátra vágyó pácienseket. Az a célja, hogy vidámabbá tegyen mindenkit, aki bízik benne.

Az üdítő kis történetek 5-8 éves kor közötti gyermekeknek íródtak.

Mit érzel?

A Mit érzel? egy nagyon látványos, szuper ábrákkal és grafikákkal teli album, amiben csupa életszerű példán keresztül mutatják be a szerzők, hogy mit él át egy gyerkőc belül a lelkében bizonyos szituációkban, élethelyzetekben, oviban, suliban, baráti társaságban.

A düh, a félelem, a szomorúság, a féltékenység, a szorongás és az undor kezelésére praktikus ötletekkel áll elő ez a tudományos magyarázatokat is tartalmazó album. A gyerekek az oldalakat lapozgatva szembesülhetnek pár elfojtott érzelmükkel és azzal is, hogy nincsenek egyedül az érzéseikkel, hogy azokat lehet kezelni.

A könyv mesél arról, hogy hogyan hat a nevetés a szervezetre, miért jó a pozitív stressz és a zaklatás témájára is kitér. Felnőttként is nagyon izgalmas olvasni például, hogy mi van a könnyünkben. A letehetetlenül érdekes album 7 éves kortól ajánlott.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást