Alacsony zsírtartalmú tejtermékek
A tejtermékek hozzájárulnak a bőr általános egészségéhez, valamint elősegítik a sejtek egészségét és fejlődését.
Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, mint a sima joghurt, az A-vitamin legegyszerűbb forrása, hasonlóan a sárgarépához, brokkolihoz, édesburgonyához vagy a spenóthoz.
Lenmag
Bizonyára hallottad már, hogy az omega-3 zsírsavak (a lazacban nagy mennyiségben található) jók ráncok ellen. A lenmagban is óriási omega-3 zsírsav tartalom van.
Az omega-3 megerősíti a sejtmembránokat, amelyek megelőzik a káros méreganyagok felszívódását, és folyamatos nedvességgel látják el a bőrt.
Zöld tea
A zöld teának rengeteg egészségügyi előnye van, többek közt megakadályozza a bőr károsodását is.
A zöld teában levő polifenoloknak gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai vannak, véd a káros ultraibolya sugárzástól.
Tonhal
Az elmúlt években a tonhalnak rossz híre kezdett kelni, mert gyakran magas higanytartalma van. Azonban mérsékelt mennyiségben rendkívül gazdag tápanyagforrás.
A benne levő szelén és egyéb ásványi anyagok segítenek megelőzni a sejtek károsodását. A tonhal erősíti a bőr elasztinját, amelytől a bőr simább, feszesebb és rugalmasabb. Szeléntartalma a marhahúsnak, tőkehalnak és pulykahúsnak is van.
Avokádó
Magas telítetlen zsírtartalmának köszönhetően védi a sejteket, megakadályozza a ráncosodást. A zsírsavakhoz hasonlóan az egyszeresen telítetlen zsírsavak is beépülnek a sejtfalakba.
Számos tanulmány mutatta ki, hogy a telítetlen zsírok eszenciálisak a sima bőrért. Egyéb jó telítetlen zsírforrások az olívaolaj, mandula, mogyoróvaj.
Főtt paradicsom
A paradicsom, és különösen a főtt paradicsom fantasztikus likopin forrás, és egy fontos antioxidáns vegyületet is tartalmaz, a karotionoidot, amelynek a paradicsom vörös színét köszönheti. A likopin segít megvédeni a bőrt a leégéstől és a ráncok kialakulásától.
Számos tanulmány kimutatta, hogy a paradicsom kíváló a bőrrák megelőzésére és kezelésére. Ez az erős antioxidáns képes semlegesíteni a gyabadgyököket, amelyeket az ultaibolya sugárzás okoz.
Édesburgonya
Kiváló C-vitamin forrás, bizonyítottan támogatja a kollagén növekedést, amely kisimítja a ráncokat.
Az American Journal of Clinical Nutrition lap a következő tanulmányról számolt be: önkéntesek napi 4 mg C-vitamint fogyasztottak, és három év után 11%-al csökkentették a ráncok megjelenésének valószínűségét.
Fekete áfonya
Tele van antioxidánsokkal, az eperhez és szederhez hasonlóan.
Az áfonya különösen gazdag flavonokban, amelyeknek gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai vannak. Növeli a sejtek élettartalmát, így a bőr is fiatalabbnak és egészségesebbnek néz ki.
Mandula
Számos olyan vitamint tartalmaz, amely védi a napfénytől a bőrt, és amely fényvédőkben is megtalálható (ilyen az E-vitamin).
A mandulában is megtalálható antioxidánsok megakadályozzák a szabadgyökök kialakulását.