A 7 legjobb dolog, amit egy kislánynak mondhatsz

A 7 legjobb dolog, amit egy kislánynak mondhatsz

Címlap / Életmód / Család / A 7 legjobb dolog, amit egy kislánynak mondhatsz

Mindegy, hogy a kislányod még csak a képzeletedben létezik, a pocakodban lakik, melletted gőgicsél vagy már az öledben ücsörög. Akad néhány olyan bölcsesség, aminek az átadásával szebbé teheted az életét. Az életet, ami akkor jó, ha valódi, szenvedélyes és méltóságteljes!

„Ha valaki bánt, ne vedd magadra!”

A kritika mindenkit elkeseríthet – főleg a gyerekeket, akiknek talán fogalmuk sincs róla az adott pillanatban, hogy felnőtt szemmel nézve mit rontottak el.

Számos olyan esetről hallani, hogy valakinek sok-sok esztendő múlva azért vannak önbizalom-problémái, mert sokszor csúfolták vagy kiközösítették a társai annak idején. 

Ha azonban a kicsi megtanulja felismerni azt az emberi viselkedésformát, amit a szeretet motivál, illetve ő is így közelít mások felé, jelentősen csökken a lelki sérülésveszély – hiszen a többit nem veszi majd komolyan.

„Tanulj meg takarékoskodni és adni!”

A szülők egy része azt az elvet vallja, hogy egy gyereknek egyáltalán nem kell pénzzel foglalkoznia. 

Sajnos ennek beláthatatlan következményei lehetnek a kicsi jövőbeli anyagi helyzetére nézve, hiszen a pénzkezelés olyan dolog, amit kizárólag szocializáció és gyakorlat útján sajátíthat el az ember. 

Legyen a lánykának egy rendszeres, fix bevétele, aminek egy részét félretehetni, egy másik hányadából pedig megtapasztalhatja az ajándékozás örömét – és még saját magára is marad egy kevés.

„Legyen minden napod péntek!”

Tele van az internet a TGIF angol betűszóval, amelyet még Katy Perry is megénekelt. 

A „hála istennek, péntek van”-életérzés olyan felszabadultságot jelent, aminek tulajdonképpen csodás hatása van a lélekre. Igenis lehetőséget kell rá teremteni, hogy ne minden nap csak oviból, suliból, tanulásból, tévézésből és úgy egyáltalán ugyanabból a rutinból álljon. 

Ösztönözd arra a gyermeked, hogy mindig űzzön valamilyen lélekemelő tevékenységet – és akár kedd este is legyél ebben partner!

„Ne várj mindig jóváhagyásra!”

Nyilvánvaló, hogy egy gyereknek bizonyos dolgokhoz engedélyt kell kérnie. A jóváhagyásra várás azonban pszichés függőséghez is vezethet, hiszen lássuk be: a kívülről érkező felhatalmazás mérsékeli a felelősséget

Jó, ha a lányodnak már egészen pici korától kezdve vannak olyan önálló döntései, melyeknek a pozitív és negatív következményeit egyaránt ő maga viseli. Ez nemcsak az iskolában és a munkában, hanem a magánéletben is rendkívül hasznos lesz neki.

„A kemény helyzetekhez is állj kedvesen!”

Akármilyen bosszúság éri az embert, érdemes először pozitív hozzáállást tanúsítani. 

Lehet, hogy az asztalcsapkodás vagy a verekedés hirtelenjében hatásosabbnak tűnik, és minden más időpazarlásnak látszik, ám a kislányod is tartozik saját magának annyival, hogy elegánsan és büszkén távozzon a szituációból. 

Arról nem is beszélve, hogy ilyen attitűddel igencsak megnő a kommunikáció sikerének esélye.

„Ha nem tudsz (más) megoldást, ne panaszkodj!”

Ha egy lány panaszkodik, rögtön hisztisnek bélyegzik – ha jogos a reklamáció, még akkor is. Persze, nincs jól ez így, ám amíg nem változik a világ véleménye ebben a témában, kénytelen leszel magadat és a csemetédet is másfajta problémamegoldási stratégiára nevelni.

Amennyiben sikerül rászoktatnod magatokat, hogy a panasz kifejezésével egy időben megoldási javaslatotok is legyen, elkerülhetitek, hogy női hisztinek titulálják a kényelmetlenségeteket.

„Tanulj meg jelen lenni!”

A jelenlét nem az, amikor a kisdiákok felnyújtják a kezüket névsorolvasáskor, hogy ők itt most jelen vannak. Olyan „itt és most” érzésről van szó, mely egy pillanatra lehetővé teszi a test, a lélek és a szellem egységét

A magasztos állapot a legváratlanabb másodpercekben bukkanhat elő, ha az ember kellően nyitott: egy aranyos kiscica látványa, egy jó zene dallama vagy akár egy virág illata is előidézheti.
Add meg a lehetőséget a lányodnak, hogy ilyen megéléssekkel pallérozza az érzelemgazdag női lelkét!

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást