A mindennapokban
A belek működését a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben található rostok stimulálják, ezek a bélfal idegvégződéseit ingerelve elősegítik a béltartalom kiürülését. Rost és rost között is bizony hatalmas különbség van, ezért két csoportba soroljuk őket.
A vízben oldódó rostok – a pektin, inulin, növényi gumik és nyálkák – lassítják a táplálék haladását a felső béltraktusban, késleltetik vagy gátolják a koleszterin és a glükóz felszívódását a vastagbélből, melynek baktériumai végül rövid szénláncú zsírsavakat fermentálnak belőlük.
A vízben nem oldódó élelmi rostok – a cellulóz, hemicellulóz és lignin – a jóllakottság érzését keltik, ezáltal csökken a felvett táplálék mennyisége, és mivel nagy mennyiségű víz megkötésére képesek, lágyítják a székletet. Csökkentik a vércukorszint emelkedését, aminek következtében az inzulinigény is kisebb lesz. Mindkét típusú rostra szükség van az egészség fenntartásához.
Naponta 25- 35 g rostbevitel ajánlott, amit érdemes főleg gyümölcsökből és zöldségekből fedezni.
A vízben oldódó rostok – a pektin, inulin, növényi gumik és nyálkák – lassítják a táplálék haladását a felső béltraktusban, késleltetik vagy gátolják a koleszterin és a glükóz felszívódását a vastagbélből, melynek baktériumai végül rövid szénláncú zsírsavakat fermentálnak belőlük.
A vízben nem oldódó élelmi rostok – a cellulóz, hemicellulóz és lignin – a jóllakottság érzését keltik, ezáltal csökken a felvett táplálék mennyisége, és mivel nagy mennyiségű víz megkötésére képesek, lágyítják a székletet. Csökkentik a vércukorszint emelkedését, aminek következtében az inzulinigény is kisebb lesz. Mindkét típusú rostra szükség van az egészség fenntartásához.
Naponta 25- 35 g rostbevitel ajánlott, amit érdemes főleg gyümölcsökből és zöldségekből fedezni.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!