Életmód / Egészség

Ez a 10 leggyakoribb téli sérülés, amit az emberek elszenvednek: meglepő, mi áll az első helyen

Amikor igazi téli idő van, hóeséssel és jeges járdákkal, nem könnyű átvészelni a szezont legalább egy esés nélkül. De valójában ebben az évszakban nem csak a csúszásoktól kell tartanod! Ugyanis az USA Fogyasztóvédelmi Biztonsági Bizottsága végzett egy felmérést még 2012-ben, amiből kiderült, hogy melyek a leggyakoribb téli balesetek. És nem, nem az utcán kerül sor a legtöbbre!

#10.: sportos sérülések

A téli sportok sok veszélyt rejthetnek magukban, ráadásul elég gyakoriak is. Mindegy, hogy síelésről, jégkorcsolyáról vagy snowboardról van szó, ilyenkor egy rossz esés komoly törést vagy ficamot okozhat. Ráadásul ezek többnyire hónapokon át gyógyulnak, így kimondottan óvatosnak kell lenned, ha ki akarod próbálni magad valamelyikben!

#9.: eséstől kificamodott boka

A kilencedik leggyakoribb sérülésről valóban a jeges utcák tehetnek, hiszen sokan csúsznak meg egy óvatlan lépés során. Emiatt a téli szezonban a bokaficamok még gyakoribbá válnak, mint az év többi szakában, így fontos, hogy óvatosan lépkedj, pláne egy ónos eső után.

#8.: vágott seb

Ki hitte volna, hogy még a karácsonyi ajándékok bontogatása is balesetveszélyes lehet? Pedig az, hiszen az alaposan becsomagolt, mindenhol leragasztott papírt nem igazán tudjuk szabad kézzel kibontani, azonban az olló vagy kés könnyedén megcsúszhat, így az orvosok gyakran látnak el vágott sebeket a karácsonyi szezonban.

Olvastad már?  10 európai város, amely télen a legvarázslatosabb

#7.: fagyás okozta sérülések

Szintén nagyon sokszor megesik, hogy a hidegben a bőrünket sérülés éri. Pláne, ha hógolyózni kezdünk kesztyű nélkül! Szerencsére ezek nem annyira komolyak: a rendkívüli hidegnek kitett bőr bepirosodik, fájdalmassá válik, de pár nap alatt el is múlik. De azért jó ha tudod, hogy ha komoly fagynak tetted ki a kezed, akkor hólyagossá is válhat!

#6.: emelgetés okozta sérülések

A téli szezonban sokszor végzünk megerőltető fizikai munkát, mindegy, hogy az a hólapátolást jelenti, vagy a karácsonyfa cipelését.

A rengeteg emelés miatt viszont könnyedén meghúzhatod a derekad, sőt, egy rossz mozdulat, és a gerinced csigolyái is sérülhetnek. Ha a fizikai munka után valahol szűnni nem akaró fájdalmat érzel, érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni.

#5.: izomhúzódások

Hasonló a helyzet az izomhúzódásokkal is, amiket különféle fizikai munkák váltanak ki, de leginkább a hólapátolás. A repetitív munkák miatt könnyedén meghúzódhatnak az izmaid, és ez kimondottan gyakori probléma a szezonban. Ilyenkor fontos lepihenned és borogatnod a sérült területet, hogy mihamarabb elmúljon a fájdalom.

#4.: lila foltok

Az esések során nem csak a bokád ficamodhat ki! A téli szezonban ugyanis kimondottan gyakoriak a lila, zöld foltok a lábakon, amelyek egy rossz esés következményei. Szerencsére ez még a kevésbé fájdalmas változat, mert ezek legalább maguktól gyógyulnak.

Olvastad már?  A rossz idő előhozza belőled a depressziót? 5 dolog, amit meg kell tenned, és jobban fogod érezni magad

#3.: törött lábak

A lila foltok mellett a másik, és egyben harmadik leggyakoribb baleset az esések során bekövetkező törés. Az orvosok sajnos ilyenkor nagyon sokszor találkoznak ezzel, hiszen még csak hóesés sem kell hozzá: elég egy fagyosabb idő, és máris bekövetkezhet egy csúszás, ami az idősebb korosztály számára különösen veszélyes lehet, a hosszú gyógyulási folyamatról nem is beszélve.

#2.: égési sérülések

Az emberek többsége télen gyakrabban süt-főz, pláne a karácsonyi szezonban! Azonban épp ezért is sokkal gyakoribbak a konyhai balesetek, amelyek leginkább az égési sérülésekben merülnek ki.

Elég egy apró figyelmetlenség, és máris komoly baj lehet belőle, ezért mindenkit óva intenek az orvosok és tűzoltók, hogy mindig nagyon figyeljünk oda a konyhában!

#1.: esés a létráról

Valószínűleg nem erre tippeltél volna, de az első helyen a létrákról való esések szerepelnek. Olyannyira, hogy a statisztika szerint a téli balesetek 34%-át ez teszi ki! Általában a karácsonyi dekorációk kihelyezésénél történnek ezek a sérülések, amikor a létra nincs megfelelően kitámasztva, és az adott személy elveszíti az egyensúlyát.

Úgyhogy idén a fa díszítésénél is legyél nagyon óvatos, és mindig figyelj oda, hogy megfelelő egyensúlyban legyen a létra!