A legfurcsább ünnepi babonák. Te hallottál már róluk?

A legfurcsább ünnepi babonák. Te hallottál már róluk?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A legfurcsább ünnepi babonák. Te hallottál már róluk?

Advent a készülődés időszaka, amikor a népi hagyományok is előtérbe kerülnek. A Luca-napi babonákról talán mindenki hallott már, ám a december 13-ához kapcsolódó hagyományokon kívül még sok furcsa népszokás van a karácsonyra és az új évre való felkészülés időszakában. Ismerd meg ezek közül is a legérdekesebbeket!

Luca-gombóc

A lucaszék készítése révén a boszorkányokat láthatták meg a régiek a babona szerint, ám a fiatal lányokat minden bizonnyal sokkal jobban érdekelte, hogyan fog alakulni a szerelmi életük, mikor fognak férjhez menni.

A leendő férj nevét pedig úgy jövendölték meg maguknak, hogy különböző férfineveket írtak cetlikre, melyeket egy-egy gombócba gyúrtak, majd a főzés során amelyik gombóc elsőként feljött a víz tetejére, a benne található cetli mutatta meg, ki lesz a vőlegény

Persze üres cetli is került az egyik gombócba, így annak is volt remény, aki nem sürgette annyira a férjhez menést.

Karácsony esti babonák

A babona szerint, ha karácsonyeste gyertyát teszel az ablakba, és megvárod, míg leég, azzal magadhoz vezeted a jószerencsét. De a családi béke érdekében is bevetsz egy hagyományokon alapuló praktikát! Ehhez szenteste érdemes a legszebb ruhádba bújnod, ám arra is figyelj, hogy ne viselj semmi újat, mert az balszerencsét hoz.

Karácsonykor egyébként nem érdemes semmit kölcsönkérned vagy -adnod, ha pedig már korábban kölcsönadtál valamit, ügyelj rá, hogy az ünnepekre visszakapd, különben elpártol mellőled a szerencse – legalábbis a babona szerint.

Szentestét a csodák időszakának is tartják: az állatok képesek emberi nyelven beszélni, míg az emberek megláthatják a jövőt. A régi időkben a hajadon lányok jövendőbeli házasságukról, az idősek inkább az időjárásáról, míg a gazdák a következő évi termésről szerettek volna minél többet megtudni.

Szellemek ellen

A fenyőfát általában már jó előre beszerezzük, és vannak, akik már napokkal szenteste előtt beviszik a lakásba, vagy akár fel is díszítik.

Pedig a hiedelem szerint a fát csak karácsony napján szabad bevinni és felállítani, ugyanis ha hamarabb tesszük meg, kapzsiságunkkal az ártó szellemek figyelmét vonhatjuk magunkra.

Ugyanakkor az ajtó fölé akasztott fagyöngy segítségével az ártó lények elijeszthetők, a fagyöngyöt látva ugyanis visszafordulnak a szellemek.

December 24-én az asszonyok a régi időkben kitakarították és kisöpörték az egész házat, a hiedelem szerint ugyanis az ördög beköltözik mindenhova, ahol kosz maradt. 

Gazdagsághozó babonák

A néphagyomány szerint, ha karácsonykor babot, borsót, tököt vagy mákot eszel, pénzhez jutsz az új évben. Ha halat eszel, a karrieredben számíthatsz előrelépésre – úgy jutsz majd egyre feljebb, amilyen sebesen a hal úszik a vízben.

Ha biztosra akarsz menni (és nem idegenkedsz a nyers haltól), a megtisztított hal pikkelyét tedd a pénztárcádba, és gazdag leszel jövőre.

Szilveszterkor pedig lencsét egyél, ha fellendülésre vágysz az anyagiak terén – malacsülttel kombinálva még hatásosabb! 🙂

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást