Nem azt mondjuk, hogy nincs nő, aki az eszpresszóért rajongana, feketén, mert biztosan van. De ha csajos kávékról beszélünk, akkor nekünk ezek a fincsi, krémes és kellemesen édes vagy fűszeres finomságok jutnak eszünkbe, és ha sztereotípia imádni őket, hát akkor ez egy olyan sztereotípia, amit örömmel vállalunk!
Sütőtökös latte
A kávé, amiért szinte várjuk, hogy végre hidegebb legyen az idő! Első hallásra talán kicsit vad dolognak hangzik zöldséget tenni a kávéba, de aki valaha próbálta, azt ez már biztosan nem érdekli: ha egyszer valami jó, akkor az jó, bármilyen meglepően is hangzik!
- A kávé elkészítéséhez 40 gramm puhára főzött vagy sütött sütőtököt kell pürésítened.
- Turmixold össze egy csésze fekete kávéval, háromnegyed csésze tejjel, majd ízesítsd egy teáskanál mézeskalács fűszerkeverékkel.
- Ha fel tudod habosítani a tejet, még selymesebb lesz a kávé íze!
Tiramisu latte
A tiramisu talán a legnépszerűbb édesség, amibe kávé kerül, de miért ne kerülhetne maga az édesség a kávédba is? Igazi finomság, ami egy lazulós szombat délutánon ebéd utáni desszertként is megállja a helyét.
- Főzz le egy kis adag fekete kávét, és öntsd fel egy nagy pohár habosított meleg tejjel!
- Keverj el benne fél evőkanál mascarponét, 50 ml Amaretto likőrt, és ízlés szerint cukrot.
- A kávé tetejét díszítsd fahéjjal, és ha szeretnéd, egy babapiskótát is tálalhatsz mellé, amit aztán a kávéba mártogatva ropogtathatsz el.
Latte macchiato
A „foltos tej” egy igazi olasz változata a tejeskávénak, imádni fogod, ha szereted a kávé ízét, nem akarod azt fűszerekkel vagy édesítőkkel elnyomni, de a selymes tejhabot és a szemet gyönyörködtető kávécsodákat is szívesen élvezed.
- Bár bonyolultnak látszik, a rétegzett kávé elkészítése egyáltalán nem nehéz, a fizika szinte megoldja helyetted a dolgot: egy adag tejet forralj és habosíts fel, öntsd egy üvegpohárba, és várj néhány pillanatot, míg a tej és a hab kettéválik.
- Ekkor óvatosan csurgass a pohárba egy adag eszpresszót, ami megszínezi a tej felső részét, fehéren hagyja az alját és krémesen rezgőn a harapnivaló habot.
Levendulás melange
Édes, aromás tejes finomság, amit évszaktól függetlenül bármikor fogyaszthatsz. A levendula nyugtató íze, a bársonyos méz és meleg tejes kávé keveréke mennyei magaslatokba fog repíteni.
- Egy üvegpohár aljára tegyél két evőkanál mézet és egy evőkanál levendulaszirupot.
- Egy adag tejet habosíts fel, egy csésze fekete kávét főzz le, és öntsd össze őket a levendulás méz fölött, éppen úgy, mint ahogyan a macchiatot is készíted.
- A tejhabot szórd meg egy kevés levendula szirommal, kakaóval vagy étcsokoládé-reszelékkel, és már kész is az illatos-édes finomság!
Vaníliás latte
Létezik olyan dolog, amit a vanília ne tenne azonnal olyan finommá és kívánatossá, mintha már nem is egyszerű keksz, joghurt vagy éppen kávé, hanem mennyei édesség lenne? A vanília a tejeskávénak is jót tesz!
- Három deciliter tejet kezdj el melegíteni, közben egy kis tálban egy tojássárgáját keverj el két kanál cukorral, egy vaníliás cukorral és egy vaníliarúd kikapart magjával.
- Öntsd a tojást a tejhez, és folyamatos kevergetés mellett forrald össze, majd vedd le a tűzről és töltsd egy nagy csészébe.
- Főzz le egy adag kávét, és csurgasd a vaníliás tejbe, ízlés szerint díszítsd tejszínhabbal a tetejét.
Képek: NatashaBreen/depositphotos.com, TorriPhoto/depositphotos.com, pattertock/depositphotos.com, Shutterstock, skvalval/depositphotos.com
.