Életmód / Táplálkozás

A 8 legegészségesebb ital, ami betegségek egész sora ellen jó

A 8 legegészségesebb ital, ami betegségek egész sora ellen jó

Erősebbé teheted az immunrendszered, javíthatod a hangulatod és csökkentheted bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát, ha mindennap gondoskodsz a megfelelő mennyiségű, illetve minőségű folyadékpótlásról. Ehhez adunk most néhány ízletes tippet!

Zöld tea

Vegyél egy nagy levegőt, mert hosszú lesz az előnyök listája! A zöld tea csökkenti a csontritkulás, a rák, a szívbetegség, az érelmeszesedés és a foglepedék-képződés veszélyét.
Igen gazdag flavonoidokban és polifenolokban – ezek a természetes antioxidánsok ellenállóbbá teszik a sejteket a rákkeltő tényezőkkel szemben, valamint segítenek felvenni a harcot az öregedési folyamatért felelős szabadgyökökkel.

Mentatea

Enyhíti a görcsöket, segíti az emésztést. A menta természetes hatásánál fogva ellazítja a megfeszült izmokat, legyen szó belső szervi vagy vázizom-fájdalomról.
Emellett serkenti a bélműködést, tehát egy nagy pohárnyinak éppúgy hasznát veheted egy kiadós lakoma végén, mint menstruációs görcsök vagy izomláz idején. Citrommal ízesítve a legfinomabb.

Zsírszegény tej

Legyőzheted vele a szénhidrátok iránti sóvárgást, valamint megőrizheted vele a csontsűrűséged, megelőzve ezzel a csontritkulás kialakulását.
Önmagában is értékes tápanyag-koktélt tartalmaz: szénhidrátokat, fehérjét és egy kis zsírt. Legértékesebb összetevője a kalcium és a D-vitamin, amelyek hozzájárulnak a csontok és a fogak egészségéhez, valamint gondoskodnak a jó anyagcseréről.

Szójatej

Bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Vízben oldódó rostokat és szójafehérjét rejt, amelyek mérsékelik a „rossz” koleszterinek, tehát az LDL és a triglicerid szintjét a vérben.
Amennyiben tehéntej helyett iszod, mindenképpen érdemes kalciummal, valamint A- és D-vitaminnal dúsított változatot választanod. Célszerű organikus terméket venned, mert a génmódosított szóját emelkedett mellrák-veszéllyel hozták összefüggésbe.

Forró csokoládé

Igen, az egyik legbűnösebbnek hitt ínyencség egyszerre csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, illetve javítja a hangulatot. A valódi kakaótartalmú finomságból már egy kis bögrényi is mérhetően serkenti a szerotonin nevű ingerületátvivő vegyület termelődését, amely a hangulatszabályozásért felelős.
A kakaó az egyik leggazdagabb polifenol-forrás, ami mérsékeli a szervezetben az oxidatív stresszt, egyszerűbben szólva a károsító folyamatokat.

Paradicsomlé

A csökkentett nátriumtartalmú paradicsomlé több rákfajta ellen is véd. A feldolgozott paradicsomból készült termékek valóságos likopin-bombát jelentenek.
Ez a vegyület – ami egyébként a piros színért is felel – visszaszorítja a tüdő-, a gyomor-, a hasnyálmirigy-, a nyelőcső-, a száj-, a mell- és a méhnyakrák kockázatát, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel is fölveszi a harcot.

Áfonyalé

Antibakteriális hatásának köszönhetően véd az ínybetegségekkel szemben. Ezt a gyümölcsöt egyébként a húgyúti megbetegedések ellenszereként tartják számon a népi gyógyászatban, méghozzá nem véletlenül.
A szakértők által „nem dializálható anyagnak” (NDM) hívott összetevője révén voltaképpen az egyik legerősebb természetes antibiotikum. A lé formájában árusított változattal azonban nem árt, ha vigyázol, hiszen nagyon magas cukortartalom lapulhat az üvegben.

Víz

Természetesen nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a legkönnyebben elérhető, legnagyobb mennyiségben fogyasztható és legkézenfekvőbb folyadékot. Ideális esetben naponta legalább másfél litert meg kellene innod, szénsavmentes ásványvíz vagy szűrt csapvíz formájában – emellé jöhet a többi kortyolnivaló.
Így könnyedén összejöhet a 2-2,5 literes ajánlott mennyiség. Ha azok közé tartozol, akik nagyon kevés folyadékkal „üzemelnek”, ne hirtelen emeld a mennyiséget: inkább haladj fokozatosan, mindennap fél vagy egy pohárral növelve a szintet! Meglátod, mennyivel jobb lesz így a közérzeted.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást