VIDEO A legerősebb csillagjegy párosok, akik tökéletes házastársak lesznek
1/6 Milyen szempontokat vegyél figyelembe?
Sokak számára nem jelent többet a halfogyasztás, mint hogy egy finom fogás kerüljön az asztalukra, pedig nagyon egészséges szokás, különösen, ha jól válogatunk a különféle halfajták között. De ott van persze a környezetvédelemmel kapcsolatos jogos aggodalom is, ami miatt azt sem árt tudni, hogy a halpultnál állva mik azok az opciók, amik neked és a bolygónak sem ártanak. Szerencsére a fenntarthatóság és a táplálkozási előnyök szempontjából is több remek, ízletes hal közül válogathatsz, amelyekből aztán rengeteg verzióban készíthetsz finomabbnál finomabb ételeket.
Az atlanti makréla a gyorsan növő halak közé tartozik, ami azt jelenti, hogy könnyen újratelepíthető, és nagyobb mennyiségben is kifogható. Az atlanti makréla kifogására használt felszerelés ráadásul kifejezetten hatékony, így nem valószínű, hogy jelentős károkat okozna az adott élőhelyen. Tehát ha ebből a halból fogyasztasz, az óceánbarát választásnak is mondható. Az íze erős és jellegzetes, remekül párosítható merész fűszerezésekkel, közben pedig kitűnő omega-3 és fehérjeforrás.
A vadon fogott lazacok kifogása mögött Alaszkában egy jól irányított, megfontolt folyamat áll: biológusokat küldenek ki a folyók torkolatához, hogy megszámolják, hány vadon élő hal tér vissza ívni. Ha a számok jelentősen csökkenni kezdenek, a halászatot felfüggesztik, amíg újra nem normalizálódik a helyzet. Ez a lépés, valamint a szigorú kvóták és a vízminőség gondos kezelése az Alaszkában vadon fogott lazacokat teszi a legegészségesebbé, de ez a halfajta egyébként is remek választás, és konzerves formában is nyugodtan beszerezheted.
Az apró, olcsó, vadon fogott szardíniát jó okkal nevezik szuperélelmiszernek, ráadásul szintén egy gyorsan szaporodó fajtáról van szó. Adagonként közel 1200 mg omega-3 zsírsavat tartalmaz, és egyike azon kevés élelmiszernek, amelyek természetesen magas D-vitamin- és kalciumtartalommal rendelkeznek. Az íze is nagyon csábító, citromos-fokhagymás fűszerezéssel pedig legtöbbször azok is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem igazán szeretik a halat.
Az Egyesült Államokban vagy beltéri recirkulációs tartályokban tenyésztett szivárványos pisztráng az egyik legkedvezőbben fogyasztható halnak minősül. Remek omega-3 forrás, de jelentős mennyiségű káliumot, szelént és B6-vitamint is tartalmaz, egy adag elfogyasztásával pedig az ajánlott napi B12-vitamin mennyiség is lefedhető vele. De a tavi pisztráng is nagyszerű, ízletes alternatíva lehet, ha a megfelelő helyekről szerzed be.
A hering a svéd diéta egyik fő alapanyaga, és jó okkal - még a szardíniánál, a pisztrángnál és a makrélánál is magasabb az omega-3 tartalma. Az éttermek étlapján jellemzően konzerves, pácolt vagy füstölt heringet találhatsz, de frissen is fogyasztható. A lényeg - mint egyébként a többi hal esetében is - hogy megbízható forrásból szerezd be, és ha nem tartós, konzerves verziót vásárolsz, lehetőleg minél előbb fogyaszd el.