Életmód / Család

A legdrágább kutyafajták a világon. Hallottál már róluk?

Rengetek kutya várja a menhelyeken, hogy egy szerető gazdi hűséges társa legyen, teljesen ingyen. Mi arra biztatunk, hogy ha teheted, fogadj örökbe, és ne vásárolj, de ha mégis beleszeretsz egy bizonyos fajtába, akkor ne kedvenceden spórolj, és lelkiismeretes tenyésztőtől, ne pedig a kutyákat olcsón kínáló – de lelketlen és felelőtlen – szaporítótól vásárolj. Még akkor sem, ha bizonyos blökikért hajmeresztő árakat kérnek.

Csehszlovák farkaskutya

A viszonylag fiatal fajtát 1955-ben tenyésztették ki az akkori csehszlovákia területén a kárpáti farkas és a német juhászkutya keresztezésével.

A társítás célja az volt, hogy egy rendkívül jó egészségű munkakutya szülessen meg, de erre a célra a vlack-ként is ismert fajta nem igen alkalmas, ugyanis munkálkodik benne a „farkasvér”, ezért a német juhászokhoz képest makacsabb, kissé nehezebben kezelhető, bár rendkívül intelligens állat.

A Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) elismerte külön fajtaként, de viszonylag ritka állatokról van szó, ezért akár több mint 400 ezer forintnak megfelelő összeget is elkérhetnek egy-egy kölyökért.

 

Akita

Ez a gyönyörű állat Japánban az egészség és a jólét szimbóluma, és úgy ismerik, mint a szamurájok kutyáját.

Olvastad már?  Miért döntik oldalra a buksijukat? 5 érdekes tény a kutyusokról

A szigetországban rendkívül népszerű, a világ többi táján azonban csak nem olyan régen kezdett elterjedni.

Kimondottan jó természetű, erős és intelligens kutya, hűsége már-már legendás, a leendő gazdának viszont azt is tudnia kell, hogy az akiták kimondottan makacs állatok, ha valamit a fejükbe vesznek, nehéz eltántorítani őket.

Egy akita kölyök ára természetesen a származástól, vérvonaltól függ, de akár az egymillió forintot is meghaladhatja bizonyos kennelek esetében.

 

Fáraókutya

Ezek a kecses felépítésű, áramvonalas, mégis erős, ügyes állatok kimondottan kedves természetűek, nyugodtan viselkednek lakásban, bár nagy mozgásigényük miatt városi tartásra nem javasolják őket, és szorosan ragaszkodnak családjukhoz.

Nem csoda, hogy sokak szívébe belopják magukat ezek a vadászkutyák, melyek őseinek másai egyiptomi fáraók sírhelyeit díszítik.

A legelső fáraókutyákat Krisztus előtt 5000 évvel ábrázolták, így meglehetősen ősi fajról van szó, nem is csoda, hogy egy jobb kennelből származó kutya ára az 1,8 millió forintot is elérheti.

 

Szamojéd spicc

Olyan, akár egy pihe-puha bárányfelhő, de hazájában a szamojéd spicc jól terhelhető munkakutya, Szibáriában terelő állatként használják.

Olvastad már?  Készen állsz egy kutyára? Ez az 5 kérdés segít eldönteni

Mint a legtöbb juhászkutya, rendkívül intelligens, gyorsan tanul, játékos, és szereti, ha feladatokat kap.

A bűbájos külsőhöz szeretnivaló természet és türelem társul, a szamojédok imádják a gyerekeket, idegenekkel is barátságosak és kutyás sportokban is jól teljesítenek, de önfejűek és makacsok, rendszeres foglalkozást és rengeteg mozgást igényelnek, különben a kert vagy a ház szétkapásával gondoskodnak önmaguk szórakoztatásáról.

Egy díjnyertes kennelből származó szamojéd spicc ára megközelítheti akár a 2,8 millió forintot is.

 

Löwchen

Bűbájos arc, selymes szőr, kecses mozgás, játékos természet: garantált volt, hogy a Löwchen, vagy kis oroszlánkutya megnyer magának mindenkit, aki csak találkozik vele.

A hosszú szőrű eb reneszánsz festményekről is ismerős lehet, ahol nemesek oldalán jelenik meg, mára azonban számuk jelentősen csökkent, a 19.századra csaknem eltűntek ezek a társasági kutyák.

Ezért is van, hogy egyes példányok ára megközelítheti akár a 3 millió forintot is.