A világ 10 legkevésbé ismert, nagyon különleges kutyafajtája

A világ 10 legkevésbé ismert, nagyon különleges kutyafajtája

Címlap / Életmód / Család / A világ 10 legkevésbé ismert, nagyon különleges kutyafajtája

Appenzeller havasi kutya

Ez a különleges kutyafajta valószínűleg a svájci Alpokban tenyésztett ebektől származik; a 20.század elején kezdték el célzottan tenyészteni őket, és Magyarországon nem is igazán találni ilyen kutyust.

Rendkívül szép, erős csontozatú eb, színe általában fekete és barna között mozog. Külseje egy független, bátor természetet takar, ugyanakkor egyáltalán nem agresszív. Többnyire nyugodt, hűséges, és a gyerekekkel is jól kijön; azonban az idegenekkel szemben nem túl bizakodó.

Nagyon jó terelő, őrző-védő kutya, az engedelmességi versenyeken, sporteseményeken kiemelkedően teljesít.

Appenzeller Sennenhund kutya
istockphoto

Catalburun

A világ egyik legritkább kutyafajtájaként tartják számon a Catalburunt, azaz más néven Török Vizslát. Kinézete nagyon jellegzetes, első ránézésre könnyű felismerni: rövid szőrzettel, erőteljes testalkattal rendelkezik, valamint különlegessége, hogy „két orra” van.

Emiatt egykor gyakran használták vadászatra, mivel különösen érzékeny volt a szagokra, és ügyesen felismerte azokat.

Ez a jellegzetesség viszont sokszor felhasadt szájpadlást okoz a kutyáknál, így sok tenyésztő próbálja ezt kiküszöbölni. Egyébként nagyon jó futó, és igazán kitartó kutyáról van szó, aki nagyon jól kijön a gyermekekkel.

Catalburun kutya
istockphoto

Cseh terrier

Ez a ritka fajta is jól felismerhető külsejéről, ugyanis egy kisebb „frufruval” rendelkezik a homlokán. Egy cseh genetikus nevéhez kötődik a kialakulása, de csak körülbelül 20 évvel később, a ’60-as években ismerték el a fajtát hivatalosan.

Kisebb növésű, színe pedig a feketétől a sárgáig változhat, és nem jellemző rá a nagyobb vedlés sem.

Lakásban nagyon jól érzi magát ez a fajta, de azért szüksége van a rendszeres testmozgásra ahhoz, hogy egészségét megőrizze.

Személyiségét tekintve nem hajlamos a szomorkodásra: általában mindig vidám, nyugodt, és hűséges fajtáról beszélünk. Rendkívül családbarát, azonban az idegenekkel, valamint más kutyákkal nem igazán jön ki.

Cseh terrier
istockphoto

Csehszlovák farkaskutya

A nevéből is ered, hogy Csehszlovákiából származik ez a különleges, farkasokhoz hasonlító kutya.

A kárpáti farkast keresztezték a német juhászkutyával: a cél az volt, hogy egy egészséges munkakutyát hozzanak létre, azonban a farkasvér miatt ez a fajta nehezebben kezelhető. Mégis elterjedt a világon, és bár ritka fajta, sokan keresik.

Első gazdiknak nem ajánlják őket erős természetük miatt, de ha kiskorától kezdve más kutyákkal és emberekkel van körülvéve, tud szocializálódni, és engedelmesebbé válik. Más kutyákkal nem jön ki jól, de a gyerekekkel rendkívül türelmes és barátságos. Ritkán ugat, inkább a vonyítás jellemző rá.

Csehszlovák farkaskutya
istockphoto

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást