Család / Életmód

Szépek és különlegesek: 5 kutyafajta, amiről még lehet, hogy nem is hallottál

Szépek és különlegesek: 5 kutyafajta, amiről még lehet, hogy nem is hallottál

Alaszkai klee kai

A Husky kutyák gyönyörűek, ám sokan azért nem mernek örökbefogadni ilyen típusú ebet, mert túl nagyok. Talán ez az oka annak, hogy néhány éve Linda S. Spurlin létrehozott egy vadiúj fajtát, az Alaszkai klee kait.

Egy kirándulás során egy farmon találkozott egy házi kedvenccel, amely egy kisméretű kutya és egy husky kölyke volt, a tündéri eb pedig azonnal elrabolta a szívét. Emiatt alaszkai és szibériai huskyt keresztezett többek között schipperke és amerikai eszkimó kutyusokkal, amelynek eredménye lett ez a mini-husky.

Külsejét tekintve épp úgy néz ki, mint a már jól ismert fajta, azonban termete egészen eltérő, mivel nagyjából 40 centi magasra nő meg maximálisan.

Kimondottan engedelmes, gyönyörű kutya, amely az idegenekkel szemben nem éppen elfogadó, de a családjához nagyon ragaszkodik.

 

Amerikai bully

Bár sokan összekeverik az amerikai pit bull terrierrel, ez egy egészen más fajta. A 80-as és 90-es évek között kezdték el tenyészteni, különféle bulldog és terrier fajták keresztezésével.

Ennek eredményeképp hat eltérő mérettel rendelkező Amerikai bully létezik ma már, bár ezek közül nem mindet fogadta el az amerikai kennel club.

Zömök kinézete ne tévesszen meg, ez a kutyus rendkívül nagy családi kedvenc lehet: kimondottan barátságos és hűséges típus. Imád játszani, mindig vidám, és nagyon lelkes, a gyerekekért pedig egyenesen rajong.

Egyáltalán nem agresszív típus, nem fél, és nem rosszalkodik, így tényleg rendkívül engedelmes fajtáról van szó. A nőstény átlagosan 45 centi magas, a hím pedig mindössze néhány centivel nő meg nagyobbra.

 

Chinook

Az 1900-as években született meg a Chinook kutya, amely a belga juhász-, a rövid szőrű bernáthegyi-, és az eszmikó kutya szerelemgyereke.

Olyannyira ritka fajtáról beszélünk, hogy alig párszáz létezik belőle az egész világon.

Igazi társas kutyáról van szó, amelyik emberekkel és más állatokkal egyaránt jól kijön, hiszen rendkívül ügyesen tud alkalmazkodni a körülményekhez.

Korábban munkára használták, szánhúzásban is jeleskedik, de családi kutyának is ajánlják – azonban kezdő gazdiknak nem a legjobb választás. Nagyon szeret tanulni ez a fajta, kimondottan okos, és nagyon elszánt.

 

Louisiana Catahoula Leopárdkutya

Közel 40 éve ez a kutyafajta az amerikai Louisiana állam jelképe, de még itt is igazi ritkaságnak számít! Egykor bennszülött indiánok mellett vadászott, de pontos eredetét nem ismerik, így lényegében ő az egyetlen ismert háziasított, őshonos amerikai kutyafajta.

Tipikusan az a kutyus, amelyik akkor boldog, ha valamilyen feladatot kap, ezért állandó figyelmet igényel. Már csak azért is, mert nem csak a gyakori mozgásra, hanem a mentális elfoglaltságra is nagy szüksége van, hogy kiegyensúlyozott maradjon.

Általában elég vehemens vérmérsékletű ez a fajta, így már nagyon kicsi korában el kell kezdeni hozzászoktatni a többi kutyához. Rendkívül dominánsak, így inkább gyakorlott gazdiknak ajánlják őket.

 

Shiloh juhászkutya

Az elmúlt évtizedekben tenyésztették ki ezt a fajtát a németjuhászokból. Küllemében ezért is nagy a hasonlóság a két fajta között, ám a Shiloh méretét tekintve nagyobb nála.

Afféle “természetesebb” irányba akartak elindulni a tenyésztők, és igazi családbarát kutyust szerettek volna megálmodni. Így lett az, hogy a Shiloh egy nagyon hűséges, barátságos és gyengéd fajta lett.

Automatikusan jól alkalmazkodik más állatokhoz, a gyerekekért pedig egyenesen rajong. Ugyanakkor kimondottan magabiztos, kíváncsi, és ha a helyzet úgy kívánja, képes megvédeni a családját.

Ezért aztán házőrzőnek is szuper választás; már csak azért is, mert termete miatt igazán erős kutyáról beszélünk.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást