Dekor / Otthon

Leesik az állad a többfunkciós nappaliktól: rendezd be dolgozónak, étkezőnek vagy hálószobának

Leesik az állad a többfunkciós nappaliktól: rendezd be dolgozónak, étkezőnek vagy hálószobának

Kisebb lakásokban gyakran előfordul, hogy a hely szűke miatt nincs egy kifejezett nappali – a legnagyobb szobát általában vagy hálószobának, vagy étkezőnek használják, de az sem ritka, hogy a laptopot ölbe kapva a kanapén dolgoznak. Ha nálatok is több funkciót tölt be a nappali, hoztunk egy kis inspirációt, hogy a leghatékonyabban használhassátok ki a rendelkezésetekre álló teret!

Nappali, mint hálószoba

Sok szempontból nem szerencsés, mégis számos lakásban előfordul, hogy a hely szűke miatt a szülők vagy az egyik lakótárs kiszorulnak a nappaliba. A legnagyobb kihívás ilyenkor úgy berendezni ezt a helyiséget, hogy az napközben be tudja tölteni a nappali, azaz a társasági élet központjának funkcióját, éjszaka pedig elég nyugodt környezet legyen a pihentető alváshoz.

Általában ezt úgy szokták megoldani, hogy egy kihúzható kanapét tesznek a nappaliba, ami este kétszemélyes ággyá varázsolható, de ezt mi nem igazán javasolnánk. Nem túl kényelmes minden este kihúzni, reggel pedig összecsukni az ágyat, és ha kezdetekben még így is történik, egy idő után már nappalra is nyitva marad, így lényegében el is veszti funkcióját. Nem beszélve arról, hogy az ilyen kanapék a legritkább esetben vannak úgy kifejlesztve, hogy a mindennapi alvásra alkalmasak legyenek. Így azt tanácsoljuk, ha van rá lehetőségetek, inkább  franciaágyat válasszatok.

A lényeg, hogy valahogyan elkülönítsétek az ágyat a nappalin belül, amit több módon is megoldhattok: használhattok különböző térelválasztókat, például egy lenge függönyt, amit éjszaka elhúzol, vagy akár egy könyvespolcot, amivel elszigetelheted az ágyat, de szerintünk nagyon romantikus megoldás egy szép spanyolfal is, amit könnyen elrakhatsz, ha vendégek jönnek.

Többfunkciós nappali – Hálószoba
Galéria / Többfunkciós nappali – Hálószoba

Nappali, mint konyha és étkező

Egyre több lakásban divat, hogy a konyhát és a nappalit egybenyitva egy amerikai konyhás megoldást alakítanak ki, hogy a főzés és az étkezés egy közös, társasági tevékenység legyen.

Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a konyharész ne sértse a nappali nyugalmát vagy hangulatát. Itt is hasznos, ha hangsúlyosan el van választva a két helyiség, amit megoldhatsz akár egy pulttal, mely köré bárszékeket tehetsz, egy tálalóasztallal, egy részben üveges térelválasztó fallal, vagy akár egy konyhaszigettel.

A pultos megoldások azért is hasznosak, mert ha helyhiány miatt nem fér el a szobában egy külön étkezőasztal, akkor a pultnál is tudtok enni, a bárszékeket pedig el is rejthetitek a pult alá vagy mellé, amikor éppen nincsenek használatban. Ha a hely tényleg kicsi, akkor felhajtható asztalt érdemes betenni térelválasztónak, amit csak akkor használtok, amikor szükség van rá.

Többfunkciós nappali – Konyha és étkező
Galéria / Többfunkciós nappali – Konyha és étkező

Nappali, mint dolgozószoba

Ritka a kis lakások esetén, sőt még a nagyobb, tágasabb lakásokban is, hogy külön szoba áll rendelkezésre dolgozószobának. Helyette inkább gyerekszobát, vendégszobát vagy még egy hálószobát alakítanak ki, hogy minél kényelmesebben elférjenek. Ha azonban néha otthon is dolgoznod kell, nem árt, ha berendezel legalább egy kis dolgozósarkot, ahol kényelmesen, nyugodt körülmények között koncentrálhatsz a munkádra.

A kialakításnál az a lényeg, hogy elférjen a laptopod és a munkához szükséges anyagaid – nem feltétlenül kell külön íróasztal hozzá, ha hely szűkében vagy, akár a könyvespolc egy részét is berendezheted munkaállomásnak, vagy felszerelhetsz egy felhajtható asztalt, amit csak akkor használsz, amikor tényleg szükséged van rá, illetve a kanapéd melletti kis asztal is megfelelhet a célnak.

Ha nagy a belmagasság, akkor a munkaállomásodat akár egy galériára is helyezheted, így biztosan nyugodt, elszigetelt és inspiráló környezetet tudsz majd kialakítani.

Többfunkciós nappali – Dolgozó
Galéria / Többfunkciós nappali – Dolgozó

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást