A lakberendező tippjei – Így dekoráld a lakást karácsonyra!

A lakberendező tippjei – Így dekoráld a lakást karácsonyra!

Címlap / Otthon / Dekor / A lakberendező tippjei – Így dekoráld a lakást karácsonyra!

A karácsony mindenki számára az otthonában családjával eltöltött meghitt időszakot jelenti. Ilyenkor ünnepi ruhába öltöztetjük lakásunkat. Lakberendezői szemmel szeretnék egy pár ötletet adni arra, hogy ki milyen módon dekorálja környezetét. 

A színek játéka

A karácsonyi dekorációk típusait több csoportba oszthatjuk, több nézőpontból csoportosíthatunk. Ha a színek nagy halmazában próbálunk szelektálni, akkor dekorálhatunk meleg színeket tartalmazó anyagokkal, vagy hideg tónusú tárgyakkal. A hét kontraszt közül ezen hideg-meleg kontrasztpárt a laikus emberek is jól ismerik.
 
A meleg hatású és színű tárgyakkal berendezett otthonba, szín azonos és stílus azonos dekoráció elhelyezése ad látványban harmóniát. Ide soroljuk a krém színtől a narancson át a barna meleg árnyalatait, a sárgákat, pirosakat, bronz és arany színeket. 

Arany

Az aranyban tobzódó asztali dekoráció harmonizál a mellette lévő szintén arany színben dekorált fenyőfával. A fenyőágakból vagy egyéb vesszőkből készült koszorúkon is csodásan mutatnak az arany szalagok, gömbök és egyéb ragyogó arany díszek.
Eleganciát adhatunk dekorációnknak, ha az arannyal bronz, tört fehér és krém színeket párosítunk.

Kandalló

Nappalink kandalló párkánya is jól dekorálható felület. A képen arany és bronz, valamint patinázott tárgyak adnak meleg tónust és hangulatot.
A zöld ágak természetessé és igazán karácsonyivá teszik az összképet.

Dekoratív mécsestartók

Egy érdekes megoldást javaslok kísérletező kedvű dekorálóknak: 
Pezsgős vagy boros poharunkat fordítva használjuk, alsó öblös részét lefordítva virágtartóként, felső talprészét pedig mécsestartóként. A pohár nagysága nem számottevő, de a mécses színe találjon az asztalra helyezett tányér vagy pohár színével.
Ha klasszikus üveg- vagy kristálypoharakat használunk, rendkívül elegáns, ha fehér mécsessel és egy élénk színű virággal díszítjük.

Kép forrása: Pinterest/Caseypingraham

Hideg színek

Hideg színeket kedvelő háziasszonyok a zöld és a kék finom árnyalatait, valamint a magenta és mély lila színeket ezüst, illetve króm kiegészítőkkel párosítsák. Nézzünk a hideg alkalmazására egy lakberendezői ajánlatot:
Ajtódísz ezüst és fehér koszorúban elhelyezett kék díszekkel. Az ajtó ovális üvegtükrös ablaka a kerek ajtódísszel harmonizáló összképet ad.

Hideg gyöngyök

Asztaldíszként vagy kandalló- és ablakpárkányba is helyezhető ez a dekoratív, lila gyöngyökkel gazdagított ágas-bogas dekoráció.
Jól mutat ragyogó ezüst tányéron, hideg árnyalatú (kék) gyertya és egyéb ezüst díszek társaságában.

Elegáns ágak

Asztalra is helyezhető dekorációnk a következő:
Itt természetes faágra függesztettek fel apró üvegcseppeket és üveggömböket, melyet egy hangsúlyos lila masnival emeltek ki.
Eljátszhatunk a gondolattal, hogy a szobáinkban is megjelenjenek a hideg színek, egységes hangulatot teremtve. De milyen színek illenek a lila masnihoz?
A lila szín alkalmazása: illik a világos lila árnyalatokhoz, a szürke minden árnyalatához, a krómhoz, az ezüsthöz és a magasfényű felületekhez harmonizál.

Az ünnepi asztal

Végül egy ünnepi asztal, mely elegáns és meghitt: pink és lila színek használata, ezüst króm kiegészítőkkel. Kiemelném még lakberendezői szemmel a futó terítő alkalmazását a régebbi teljes felületen alkalmazott terítők helyett.
Ez a megoldás egy modern terítési mód, a különböző magasságú üveg gyertyatartók sokasága asztalunkon pedig szintén formabontó. Az összkép kellemes és meghitt karácsonyi hangulatot áraszt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást