Lakberendezési tippek minimál stílusban

Lakberendezési tippek minimál stílusban

Címlap / Otthon / Dekor / Lakberendezési tippek minimál stílusban

Az elmúlt időszak egyik legdivatosabb és legközkedveltebb lakberendezési stílusa kétségtelenül a minimál. Az ok nagyon egyszerű: ez az irányzat nem csupán rendkívül modern, hanem igazán könnyű benne rendet tartani.

Összehangolt bútorok

A minimál lakberendezésre talán a „letisztult” szó illik a legjobban, az általa kijelölt irányvonalat kell követni a bútorok megvásárlásakor és az apróbb dekorációk elhelyezésekor is.

A színekből ugyancsak érdemes egyszerűbbeket összeválogatni, a monokróm megoldással például garantáltan nem foghatunk mellé.

Tökéletes a fekete, szürke, fehér hármasa, de a fémes színek és a barna is jó választásnak bizonyul a krémes tónusok mellé.

Ezekből az árnyalatokból bátran megválogathatjuk a bútorainkat, amik szögletes formáikból adódóan sokkal inkább a modernség felé, semmint a hasonlóan népszerű vintage irányába húznak.

Ha a minimál mellett voksolunk, iktassunk be néhány újszerű megoldást a lakásunkba. Ez lehet a konyhaszigetbe épített főzőlap, rejtett konnektor, vagy éppen a „lebegő” hatású polc a nappaliban.

Modern és régi anyagok

A minimál irányzat kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a nagyon modern és a rendkívül rusztikus anyagokat, felületeket ötvözzük. 

Bár alapvetően inkább előbbinek kell hangsúlyosnak lennie, ha itt-ott felbukkan némi megszokott platform, akkor az kiemelheti a lakás egyedi, korszerű megjelenését.

Példának okáért a lakás tartópilléreit, oszlopait meghagyhatjuk natúr valójukban, esetleg boríthatjuk kővel, betonnal. 

Persze, a minimálban csaknem minden modern és újszerű, ezért nem árt óvatosan bánni ezzel a praktikával.

Akár ki is hagyhatjuk az anyagok ötvözését, megmaradhatunk a főleg fémre, üvegre, fényes és matt bútorlapokra építő, jól bevált irányvonalak mellett.

Ezeknek kivétel nélkül jó minőségűnek kell lenniük, hiszen a minimál lényege az anyagok bemutatásában rejlik.

A kevesebb több

A minimál – ahogy az a nevéből is ered – erre az alapelvre épít. Minél kevesebb bútorral, színnel, anyagváltozattal és kiegészítővel kell megoldani, hogy a helyiségekben tökéletes harmónia uralkodjon.

Ez alapvetően talán könnyebb is, mint úgy ízlésesesen berendezni egy szobát, hogy ötvözzük a stílusokat. A minimálban hangsúlyos szerep a megvilágításnak jut, azon belül is a különleges lámpáknak.

Erre érdemes figyelmet fordítanunk, illetve néhány modern és egyedi kiegészítőre is célszerű szert tennünk.

Ez lehet egy szép gyümölcskínáló tálca, vagy éppen egy szögletes kaspó. Semmilyen dekorációs elem nem lehet túl feltűnő, mindennek bele kell olvadnia a környezetébe.

Olyannyira ügyelni kell a mennyiség csökkentésére, hogy egyáltalán nem ritka a stílusban, hogy egyes polcok üresen állnak, önmagukban díszítenek.

Textilekkel finomítva

Bár rendkívül szép tud lenni egy ilyen modern és kifinomult lakás, sokan nem tarják éppen otthonosnak.

Ezt kiküszöbölendő természetesen ebben a stílusban is megjelennek a textilek, amik nem csak komfortosabbnak, hanem hívogatóbbnak is mutatják a helyiségeket.

Minimál stílusban a minták továbbra is kerülendőek, nem célszerű éppen a tarka anyagokkal megbontani a színek és bútorok egységét.

Stílusban továbbra is alkalmazkodjunk a minimálhoz, anyagban már lehetünk kicsit kreatívabbak. Népszerű a len, a vászon, a pamut, de a gyapjú és a minőségi, szőrmehatású anyagok is megengedettek.

A szőnyegen és a függönyön felül a textileknek sem jut sok szerep, esetenként még néhány – a környezetével gondosan harmonizáló – díszpárna helyet kaphat a szobákban.

Még több kiegészítő

Az említetteken felül kiegészítő gyanánt szóba jöhetnek a képek, amik természetesen éppúgy a helyiségek aktív részét képezik, mint a bútorok.

Hasonlóképpen a többi dekorációval, ezekkel sem szabad túlzásokba esni, hiszen minden hátrányos lehet, ami valamilyen módon csökkenti a helyiség szellősségét, optikai méretét.

Minél nagyobbnak hat a tér (fokozhatjuk tükrökkel, extra ablakokkal), illetve minél világosabbnak, kontrasztosabbnak, annál jobb.

Bár a virágok az említett kaspókban abszolút helyet kaphatnak, szorítkozzunk a zöld levélnövényekre, illetve legfeljebb azokra, amik fehér virágot hoznak.

Igyekezzünk látványos szobanövényeket beszerezni, de ne törekedjünk arra, hogy mindenáron vonzzák a tekinteteket, az a legjobb, ha úgy érezzük, egyszerre kell mindent megnéznünk a helyiségben.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást